Vad kul.Idag blev det sötpotatissoppan med lime, supergod även den
Idag blev det varma mackor med champinjoner och tomater och parmesanost. Mungbönor med balsamvinäger till smörgåsarna.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vad kul.Idag blev det sötpotatissoppan med lime, supergod även den
Vegansk wok: vitlök, chili, ingefära, citrongräs och sichauanpeppar fräses i rapsolja. Fyll på med grönsaker i smala stavar, jag tog morot, kålrot, rotselleri. När de börjar mjukna, fyll på med vitkål, endive, haricot vertes. Toppa med groddar (mungbönsgroddar kan man lätt göra själv några dagar innan), sesamolja, hoisinsås, ljus soja och massa cashewnötter. Fyll på med kryddor om det behövs.
Tyvärr jag körde lite hej vilt, så just go for it, det blir väl bättre och bättre för varje gång. Modifierade det även tog bort lite ingridienser osv.Ids du skriva ner receptet på svenska?
@Reykur har ett, tro jag
@Reykur har ett, tro jag
Falafel
5 dl torra kikärtor
2-3 vitlöksklyftor
1 liten lök, gul eller röd
5-10 cm purjolök eller en salladslök
1 dl persilja
1 tsk korkad koriander (eller typ ½ dl färsk om ni hellre vill det)
1 msk potatismjöl
1,5-2 tsk salt
½ tsk bakpulver
1 msk vatten
1 krm kajennpeppar
2 tsk spiskummin
2 krm kanel
ev en liten skvätt citron (jag föredrar det)
ev lite gurkmeja för färgens skull
ev 1 dl sesamfrö till panering
matolja att fritera/steka i (raps eller solros)
Blötlägg kikärtorna över natten, helst 24 timmar. De ska bara blötläggas, INTE kokas, alltså funkar inte kikärtor på burk från affären. Skölj sedan av dem och mixa med allt utom kryddorna och sesamfröna. Kör allt till en ganska stadig smet. Kikärterna ska helst INTE bli helt mosade. Blanda sedan i alla kryddorna. Låt stå i kyl i någon timma. Forma smeten till små bollar och vänd dem eventuellt i sesamfrö. Värm matoljan i en kastrull. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna. Eller stek biffarna i olja i inte alltför het panna. Smaka av första falafel så du känner att kryddningen är balanserad.
Ät dem med typ en couscous/bulgursallad och tomatsås/vitlökssås eller i bröd som vi. Vi hade lite sallad och grönsaker till och sambon gjorde en vanlig vitlökssås med lite grönt i (vad vet jag inte). Falafel är så sjukt gott och det här receptet var jättebra Så saftiga, smakrika falafels precis som på bästa falafelhaket!
Man kan nog byta ut ägget mot koktpotatis också, som man mosar in i resten. Blir hur smetigt som helst Har aldrig provat att ta de i ugnen dock. Men det är lite klurigt att steka det hela, så det är kanske vägen till framgång!Jag tog:
1 paket kidneybönor
1 paket svarta bönor
Mosade med gaffel då jag ville ha lite textur på burgarna hade i ett ägg (kan skippas), ca 0.5 dl skrädmjöl för att få ihop dom. Samt massa kryddor, där kan man ta lite vad man vill!
Eftersom jag är lat så gjorde jag dom i ugnen på 225 grader, man märker när dom börjar vara klara, men ca 25 min borde vara lagom.
Man kan nog byta ut ägget mot koktpotatis också, som man mosar in i resten. Blir hur smetigt som helst Har aldrig provat att ta de i ugnen dock. Men det är lite klurigt att steka det hela, så det är kanske vägen till framgång!