Tråden för oss ridskoleryttare!

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Låter som en rolig lektion :) Får man fråga vilken häst du red?

alexandrha: Låter inte så roligt :( Men jag tycker inte att du ska dra alla ridskolor över en kam, alla är inte så som du beskriver.

Jag har också hoppat idag! Samma häst som dom tre senaste gångerna, Killen. Idag var han jättefin verkligen! Har börjat lära mig hur jag ska bromsa honom så han inte bara springer, samtidigt som jag måste få upp huvudet på honom och få honom lätt där fram. Vi hoppade lite blandat, lite reglera galoppsprång och sen omhoppningsbana. Han är nästan övernaturligt vändbar så det gick jättebra :D Jättefin häst verkligen, förhoppningsvis ska jag rida honom i Stockholmscupen den 6/1 och det blir hans första tävling på klubben så det ska bli spännande:)


Det var inte meningen att du skulle ta att jag drog alla över en kant. För jag vet att alla ridskolor inte är dåliga =)
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Jag håller verkligen med dig om det där med ridlärare som inte säger till. Jag blir riktigt förbannad och det kliar i hela kroppen på mig. Kan helt enkelt inte se på ridlektioner (som annars är så nyttigt), speciellt om de rider "mina" hästar. Underbara varelser som blir sågade och pushade helt fel. Klart, man är ju där för att lära sig men man lär sig ingenting om inte ridläraren säger till när man gör så himla fel. Och elever som inte lyssnar när de får tillsägelser, utan fortsätter med sitt sätt igen efter någon minut, de är de värsta.

Sen håller jag inte med om att man ska behöva vara med och mocka, sköta och pyssla med hästarna. Vissa rider på ridskola bara för att de vill rida, inget annat. Du betalar en massa pengar för att rida, inte att ta hand om någon annans hästar.

Jag har medryttarhäst och jag får mitt behov av stallarbete mer än välfyllt -speciellt nu i vintertid. :p

Men självklart är det bra om det finns möjlighet om man vill, jag tror inte någon skulle bli arg på dig om du erbjöd dig att hjälpa till att ta in hästarna (du är ju helt klart hästvan.) eller mockade boxarna lite extra och borstade hästarna skinande rena. Eller?

Teorilektionerna håller jag absoluut med dig om, de skulle kunna vara mycket mer givande... riktigt genomgående av foderstater, sjukdomar, vad man gör åt vardagsproblem, helt enkelt att lära sig att ha en egen häst. För mig är det saker jag har lärt mig genom andra personer som har häst, och självklart frågat dem om det. Man ska inte vara rädd för att fråga! Och buke är ju ett himla bra sätt att få reda på saker också, jag har lärt mig jättemycket bara genom att vara medlem här! :D
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Måste bara berätta en sak! Jag och många fler har länge grubblat och ifrågasatt varför thiedemantyglar används så mycket på vår ridskola, en hel del elever som jag pratat med har en något förvrängd uppfattning om detta med form och "gå på tygeln". Inte konstigt att de varit nöjda o glada, då thiedemantygel är regel snarare än undantag hos oss.... Men nu under de sista veckorna innan jul var plötsligt alla thiedemantyglar borta! Putsväck! Var ju bara tvungen att fråga varför. "Ja det sliter ju en del på hästarnas framben att använda det hela tiden.... NÄhä!

Visst går en del av hästarna och tittar på lamporna i taket och det är ju inte heller bra, men jag tror att fler ryttare faktiskt kommer till ridning när man inte har en "fuskform" (om man ens kan kalla det det?). Själv tycker jag det känns mycket trevligare utan, mycket bättre kontakt till hästens mun. Dessutom blir ju de hästarna som inte har så mycket egen motor lite mer framåt, eftersom thiedemantygeln blir lite av en broms. Så jag är nöjd och glad!
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Så ja, eh det jag skulle berätta var då alltså att vi har slutat med thiedemantyglar! Såg nu att mitt förra inlägg var lite pladdrigt och konstigt... Hoppas verkligen att de aldrig kommer tillbaka.
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Har för övrigt grym stallabstinens nu. Red sista lektionen på terminen förra måndagen (dvs 1,5 veckor sen), och har precis börjat på ett nytt jobb där jag jobbar galna 12 tim pass.... Så har ingen tid över att åka till stallet. :(
Saknar Luban min söta lilla sköthäst. Har jättefina bilder på honom oxå från luciatåget där han och jag var tomtar! Lovar o lägga upp dem snarast, men sitter på jobbet nu o har bara bilderna på hemdatorn.

God jul på er förresten! *tomtesmiley*
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Själv tycker jag tvärtom :p Vissa av våra hästar går med gummisnodd ibland och jag tycker att det är jättebra. Det gör att hästarna rör sig mer framåt istället för uppåt, och då blir de lättare att sitta på och får mindre stötar i ryggen. De kan heller inte sänka ryggen lika mycket som de kan göra när de går högre med huvudet, vilket skonar ryggen på dem. Dessutom kan ryttaren koncentrera sig på annat än att hästen bara ska böja på nacken. Jag tycker att det är lättare att komma till ridning på en häst som går lång och låg än en som går med huvudet rätt upp i luften (okej kanske än överdrift att de går rakt upp med huvudet, men jag tror ni fattar vad jag menar) och ju fler gånger man kan hitta rätt känsla, desto lättare blir det. De slappnar av på ett annat sätt med gummisnodden eftersom den får dem att söka sig nedåt och det hjälper ryttaren.

Våra hästar går bara så löst inspända att de sänker huvudet, inte att de krullar ihop sig. Alla hästar går inte alltid med gummisnodd, men det finns dem som gör det oftare och några som aldrig gör det. Man behöver ju heller inte ha den hela lektionen, man kan ju plocka av, spänna in/ut den.
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Möjligt att gummisnodd i så fall är bättre då, den bromsar ju inte hästen på samma sätt som thiedeamantygeln. Vi har bara en häst som går med gummisnodd ibland o det är minsta ponnyn, han har det bara med nybörjarna.

Vad jag menade med att komma till ridning är att många ryttare tycker att "toppen hästen går inte med huvet i luften så då går den ju i form", och glömmer helt av att rida in hästen i form. Utan thiedemantyglen tror jag att fler inser att det faktiskt krävs något av dem för att hästen ska gå i en god form, visst kan man såga ner hästen och få "hästen att gå på tygeln" men det är ju ett helt annat kapitel.

Visst, skulle det vara absolut nödvändigt att använda någon form av hjälptygel, thiedemantygel, gummisnodd mm så är det väl ok så länge det är väl genomtänkt. Men när thiedemantygeln blivit nån sorts standardutrustning för ridskolehästar så tycker jag att det är lite sorgligt. Som elever har vi heller aldrig fått bestämma om vi ska använda hjälptyglar eller ej, eller hur de ska vara inspända. Det tar alltid ridläraren beslut om, ett standardbeslut som lyder att den alltid ska vara på och i 90% av fallen vara hårdast inspänd. Även vid hoppning.

Men nu vill jag inte klanka ner på min ridskola eller dess personal, jag tycker överlag att de är väldigt duktiga och nu har de ju faktiskt plockat bort thiedemantyglarna och det är antagligen ett beslut som personalen diskuterat och beslutat om och det är ju bra. :laugh:
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

hahaha gud så roligt! När jag kollade var liknande filmklipp ett par som hade filmat en massa danstävlingar, bara för att hon också hette Ida...men vad roligt med rådjuret, fast hemskt också såklart ;)

Tack så jättejättemycket!
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Haha jaa, jag brukar fundera på det när folk skriver saker som "åh det måste vara så roligt att det finns så välutbildade hästar på ridskolan" osv, då brukar jag tänka att ja visst, men 95% av de som rider tex. Flash skulle ju aldrig gissa att han kan gå på något annat sätt än som han gör med dom...typ i slow motion och på tvären...haha
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Ang. thiedemantyglarna och att det skulle vara sorligt om alla hästar har det. Alla våra hästar har det MEN de är ju inte exakt likadant inspända allihopa, vissa har den mer inspänd och vissa mindre, beroende på hur just den hästen behöver ha den. Sen är hjälptygeln en hjälp för hästen INTE för ryttaren. De få gångerna det har hänt att någon hos oss har tagit av den fast dom egentligen inte klarar av att rida utan tycker vi skitsynd om den hästen, sänkta ryggar, öronen bakåt och en ryttare som inte kan hålla handen stilla och skumpar.

Sen att thiedemantygeln i sig skulle slita på frambenen är skitsnack. Under min tid på ridskolan (1993-nu = 17 år) tror jag inte vi avlivat/sålt/lämnat bort EN ENDA häst pga. problem med frambenen, och då går våra med thiedeman alla dagar, alla hästar. Att hästarna inte håller beror på 1. dålig ridning (självklart är eleverna dåliga, men det är ju instruktörens arbete att se till att det inte blir skadligt för hästarna) 2. dåligt underlag (många ridskolor VET jag bryr sig inte särskilt mycket om vad man har för underlag, vissa har inte bytt på 10 år och harvar typ en gång i månaden. Vi har ett krattsystem hos oss, ALLA grupper krattar spåret och mockar bort allt bajs efter sin ridning, vi harvar 3 gånger/veckan och byter underlaget vartannat eller vart tredje år) 3. dåligt planerade lektioner, hästarna får gå för hårt alt. för ojämnt med mycket ridning runt runt i trav/galopp, för små volter etc. mot vad grupperna klarar osv.

Och ja! Det här blev långt...haha
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Sen att thiedemantygeln i sig skulle slita på frambenen är skitsnack. Under min tid på ridskolan (1993-nu = 17 år) tror jag inte vi avlivat/sålt/lämnat bort EN ENDA häst pga. problem med frambenen, och då går våra med thiedeman alla dagar, alla hästar. Att hästarna inte håller beror på 1. dålig ridning (självklart är eleverna dåliga, men det är ju instruktörens arbete att se till att det inte blir skadligt för hästarna) 2. dåligt underlag (många ridskolor VET jag bryr sig inte särskilt mycket om vad man har för underlag, vissa har inte bytt på 10 år och harvar typ en gång i månaden. Vi har ett krattsystem hos oss, ALLA grupper krattar spåret och mockar bort allt bajs efter sin ridning, vi harvar 3 gånger/veckan och byter underlaget vartannat eller vart tredje år) 3. dåligt planerade lektioner, hästarna får gå för hårt alt. för ojämnt med mycket ridning runt runt i trav/galopp, för små volter etc. mot vad grupperna klarar osv.

Och ja! Det här blev långt...haha

Jag känner mig inte tillräckligt kvalificerad för att avgöra om konstant användnade av thiedemantygel sliter på frambenen eller ej, det var i alla fall det svar jag fick. Och om personalen nu kommit fram till att thiedemantygeln orsakar detta (eller tror att det orsakar detta) så tycker jag att det är bra att de har tagit bort dem. Personligen tycker jag att flera hästar kan bli lite framtunga i thiedemantygeln och som jag sa segare.

Tyvärr har flera av våra hästar lämnat oss pga slitningar i frambenen, om det nu var pga thiedemantygeln eller ej kan jag ju inte uttala mig om. Tror att man tagit bort dessa hjälptyglar nu på prov, är det så att en del inte fungerar utan så visst då kan man ju sätta tillbaka dem igen. Men jag tycker att man kan vara lite mer selektiv och inte bara sätta det på alla hästar.
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Tänkte mest på att om man nu vill ha egen så måste man lära sig sådana saker. Håller med dig om det med teorin helt klart! Hade varit mycket roligare! :D Och jag har precis blivit mer aktiv på denna sidan men här finns verkligen mycket hjälp och så! :)
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Men det är ju ridlärarnas ansvar att förklara vad form innebär, om ryttarna tror att hästen går rätt för att hästen sänker huvudet så är det ju där felet sitter. Sen gäller det ju att ha hjälptygeln så pass lågt att den glappar när hästen jobbar rätt. För övrigt håller jag med PoC.
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Haha hur fan formulerade jag mig? :D Måstetänkt på nåt annat samtidigt, menar givetvis att den ska vara så löst inspänd... men det framgick nog :)
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

ang. hjälptyglar så tycker jag att det självklart kan vara bra när de används på rätt sätt. Till nybörjare eller unga hästar som behöver hjälp att hitta formen är de ofta jättebra "verktyg" att använda sig av. Men att hela tiden använda hjälptyglar på alla hästar (även med olika inspänningar) tycker jag inte låter jättebra. Har ingen större uppfattnign om hurvida hästarna tar skada, men tyder det inte på dåligt utbildade hästar om de måste ha insänningar med alla ryttare? En (lämplig) ridskolehäst ska ju låta ryttaren testa sig fram och komma på hur det ska kännas, utan inspänningar. Som ryttare och elev skulle jag inte tycka att de känns bra om jag aldig får försöka på egen hand utan extra-hjälper.
Alla kommer väl till en punkt i utbildningen då man vill och bör få lära sig att rida hästen "på egen hand".

Tycker det låter toppen att din ridskola testkör utan thiedemantygeln :)
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Nu finns det ju flera sätt att använda sig av thiedemann tygeln..man kan ju spänna åt den så att den inverkar neråt på nacken, eller så ställer man in den så att den hindrar hästen att komma för högt med nacken. Har den använts för att sänka nacken på hästen till någon slags "form" så fungerar den som en graman utan ryttarens inverkan. I det läget sliter den ju på frambenen då bakdelen inte är inblandad för fem öre utan hästen kröker bara ihop sig då den inte har något annat val. Är det så det fungerat på er ridskola så är nog hästarna rätt glada att den har försvunnit. På den ridskolan PoC kommer ifrån används thiedemann tygeln på annat vis, hästarna kan inte komma över en viss höjd på nacken men den påverkar inte nedåt alls, det finns bara en övre "smärttröskel" som inte kan överstigas. Detta för att skona ryggen.
 
Sv: Tråden för oss ridskoleryttare!

Nu är jag på väg till stallet för att rida julaftonsmorgonkadrilj! :)
Hela ridhuset öppnas och man får 42*63 m att rida på.

Har aldrig kunnat vara med tidigare då detta är första gången jag firar jul i Sverige, men dom säger att det är en mysig start på julen. :)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Träning Nytt år innebär ny tråd! Här kan vi diskutera alla härliga ridskolehästar, lektioner och annat som hör ridskolan till. Jag gissar att...
37 38 39
Svar
762
· Visningar
87 120
Ridning Nytt år och ny tråd. Här kan vi diskutera våra härliga ridskolehästar, lektionerna och allt annat som handlar om ridskolan.
41 42 43
Svar
843
· Visningar
52 853
Hästmänniskan Jag ville inte kidnappa tråden Rädsla vid ridning (utbruten från Dressyrsnackis 14) utan skapade en egen. mod. får foga samma om det är...
5 6 7
Svar
129
· Visningar
9 839
Senast: Badger
·
Ridning Letade efter någon liknande tråd men hittade ingen. Tänkte mest höra om det finns andra där ute som upplever samma sak, ventilera lite...
2 3 4
Svar
69
· Visningar
10 243
Senast: Manji
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp