Ridskoleryttare 2020

Det är inte det att det är läskigt, snarare att jag inte ser vart jag rider om jag tittar ner och det tar för lång tid att hinna se och det hinner hända väldigt mycket under den tiden innan hjärnan processat allting. Vet inte riktigt hur jag förklara det så det blir exakt så som det är.
Jag kollar bara på ytterbogen. Att jag sitter ner när ytterbogen går bakåt. Det tar max en sekund, det hinner inte hända särskilt mycket på den tiden. Jag tänker att det i sig kan vara bra övning, att kunna titta bort i en sekund utan att det genast börjar hända en massa saker. Händer det massor så låter det som att du omedvetet ändrar mycket mer än bara blicken.
 
Markarbete på dagens lektion, fick rida skimmelvalacken, det var inte igår jag red honom. Gick bra att göra i ordning honom, märkte när jag skulle kratsa hovarna att det är något med vänster bak, han lyfte benet, men det var väldigt stelt och konstigt, å så rakt ut åt sidan innan han tog det bakåt å sen satte ner, när jag bad honom lyfta igen gick det bra. Detta är något som kommer tillbaka under ridlektionen.

Övningen idag var en evighetsbana blandat med bommar på rakt och böjd linje, själva banan såg ut som ett nyckelhål typ om man såg den ovanifrån. Nere vid C var det två bomserier på böjt spår, där tanken var att man skulle rida som en båge mellan dom och böjd över bommarna, sen efteråt när man kom ut på långsidan, göra skänkelvikning in mot mitten, rakrikta, rida över nästa bommar, vid A en mindre båge/u-sväng för att rida över nästa bommar rakt, sen skänkelvikning ut och så de böjda bommarna igen.

Själva framridningen kändes sådär fick inte riktigt igång honom som jag ville, då vi var rätt många så fanns inte direkt någon plats att vända över på eller lägga volt då platsen skulle försvinna. Jag ville egentligen engagera honom lite och få honom att trampa på, men var tvungen att anpassa mig till den framför. Så det blev lite som det blev.

Vi skulle öva på att stå i lätt sits mellan varannan bokstav och sen sitta ner varannan bokstav, gick sådär för mig, hade för långa läder så hittade inte alls balansen, försökte i alla fall, traven gick sämre än i skritt, då var det lättridning. Jag försökte tills jag kände att min rygg var på väg att säga ifrån, då slutade jag och red enbart lätt men försökte att stå upp två steg istället för att ändå öva lite balans ändå. Jag får inte alls till den lätta sitsen i trav eller skritten, galoppen däremot går det, men får så satans ont i ländryggen i skritt och trav när jag försöker. Gör väl något fel och provat allt möjligt men inget funkar.

Vi började med övningen först i trav, fick till skänkelvikningen vänster riktigt bra, kommer ihåg det för jag hade spöet i höger hand men fick byta till vänster hand då det inte alls gick riktigt lika bra åt höger, och behövde den förlängda armen att komma åt "bak kärran", fick till lite hyfsade skänkelvikningar i alla fall, med tanke på att han haft jättesvårt för det innan så gick det riktigt bra. Fick några kommentarer av föräldrar som tittat och sett, de sa något i stil med att det syns att det är någon som kan/försöker, minns inte exakt va dom sa.
Misstänker att det kan ha funnits en viss risk att jag fick det att se väldigt enkelt ut, men det var allt annat än enkelt, försöka få honom att bibehålla traven och inte springa ifrån arbetet, samtidigt som han skulle flytta åt sidan.

Vi gjorde det i båda varven, det var vid ett flertal gånger jag fick minska tempot så vi inte red in i den framför, han är ändå rätt reglerbar i tempot vilket är väldigt skönt, men man får jobba lite för att han ska bibehålla gångarten när det går långsamt.

Bommarna på den böjda linjen las upp till små låga kryss, tanken va nu att vi skulle skippa skänkelvikningen och fatta galopp där istället, hoppa kryssen och sen sakta av där vi gjorde den andra skänkelvikningen.
Han fattade galopp riktigt bra, tog inte hundra år för honom att komma igång i galopp. Vänster galopp var det inga problem med, den fattade han fint, däremot när vi red i andra varvet och skulle ta höger galopp fattade han fel, vilket ridläraren (efter att jag berättade om när jag kratsade hoven) misstänkte att han är lite svagare i vänster bakben och därför väljer den galoppen han är starkast i, sen kan han ändå byta galopp och vi fick till rätt galopp senare också när jag verkligen överdrev lite när jag skulle fatta att ställa honom mer till höger.

Skutten över kryssen gick lite si och så, det var lite pyssel då alla i gruppen inte vill hoppa, så de som inte hoppade red utanför kryssen på spåret, vilket gjorde att vi som hoppade "genade" så att säga och hamnade då lite i krock nästan, så det var riktigt svårt.
Troligen kommer jag få rida honom nästa gång också då ridläraren vi hade idag skulle försöka att vi som rider varje vecka skulle få samma häst, då hon skulle ha oss nästa gång också.
 
Hur gör era ridskolor nu iom de nya riktlinjerna med corona? Har ni verkaamhet som vanligt, eller har det blivit förändringar?

Vi har minimerat tid i stall/ridhus före och efter lektionen. Hästen är sadlad och tränsad när vi kommer och efter lektionen lämnar vi den med utrustningen på och går direkt ut.
 
Hur gör era ridskolor nu iom de nya riktlinjerna med corona? Har ni verkaamhet som vanligt, eller har det blivit förändringar?
För oss i specialtrupper med endast 6ryttare är det ingen större skillnad, bara att man ska minimera tiden i stallet före och efter lektionen.

De vanliga grupperna är ju 10, så där har de tagit bort möjligheten att sälja/byte lektioner, för att minska antalet ridande något. Vet inte om det kommer lyckas..
 
Jag vet inte riktigt, jag har problem när jag rider utan stigbyglar att sitta ner i traven utan att spänna mig fast. Något jag jobbar aktivt med och försöka hitta magstödet samt balansen, det är jättesvårt att slappna av, har inga bra tips tyvärr då jag själv försöker med det.
Har du frågat din ridlärare om tips?

Tack för svar! Från ridlärare får jag mest höra "Försök att slappna av" :cautious:.
 
Det finns normalt sett typ "stalltjejer" som delar ut hästar, hjälper till vid behov etc. Gissar att det är de som gör det, ev med hjälp av ridlärare som inte har lektion.
Står hästarna trångt, så att man inte kan hålla avstånd om man gör i ordning hästen själv, eller har de förklarat varför de gör så?
 
Står hästarna trångt, så att man inte kan hålla avstånd om man gör i ordning hästen själv, eller har de förklarat varför de gör så?
Jag gissar att man vill undvika att folk springer omkring i stallgången, till sadelkammaren osv. Och så tyckte man att det här var den enklaste lösningen? Jag har inte ifrågasatt, jag är bara glad att vi får fortsätta rida:) Det kändes osäkert först när de nya restriktionerna kom.
 
Tack för svar! Från ridlärare får jag mest höra "Försök att slappna av" :cautious:.
Har också fått höra det och tänker alltid "men hur, jag känner mig avslappnad" men ändå är jag inte det. Ungefär som när jag är hos gyn å de säger "slappna av" å hur avslappnad ja än känner mig så verkar ja spänna mig omedvetet, misstänker att det är detsamma i ridningen. Har inget bra tips på hur man ska komma åt det.
 
För oss i specialtrupper med endast 6ryttare är det ingen större skillnad, bara att man ska minimera tiden i stallet före och efter lektionen.

De vanliga grupperna är ju 10, så där har de tagit bort möjligheten att sälja/byte lektioner, för att minska antalet ridande något. Vet inte om det kommer lyckas..
Hos oss gäller numera följande:

Här kommer lite uppdatering om förhållningsregler vi ska hålla oss till.
- Sprita era händer innan ni går in i stallet. Om vi har stalldörren stängd så står en pedistal med handsprit utanför. Är den öppen så står den bredvid diskbänken.
- Är man under 15 år och behöver hjälp så får man ha med sig en vuxen som hjälper till ( bra om det bara är 1 person om det är möjligt)
- Övriga elever över 15 år är själva inne hos sin häst. Behöver man hjälp be en stallvärdinna.
- Ni får komma en ½ timme innan och åker hem när ni tagit hand om er häst.
- Klubbutrymmen är stängda då vi håller oss i stall o i "kallläktare"
- De som behöver vänta sitter med avstånd på läktaren.
- Att man är hemma om man har symtom eller om någon i familjen har bekräftad covid.
- 2 personer inne i sadelkammaren samtidigt.
- Pärmen är som vanligt på diskbänken.

Övrigt att tänka på:
- Om man har 2 barn som behöver ledare så var med 2 som kan leda.
- Underlättar om 1 person är med nere i ridhuset som kan hjälpa till o mocka
- Hästarna vill bli ryktade med ryktborste och ryktskrapa varje dag så de får sin dagliga massage. Den stunden är även viktig så man får en bra kontakt med hästen.
Bifogar en länk:
• Råd till ridskola, personal och elever:
https://www.ridsport.se/.../forenin.../Ridskoleverksamheten/
 
Ridlektion i går med herr bulldozer.

Den här gången fokuserade jag till tusen på att inte under några omständigheter hamna i dragkamp. Redan i skritten gjorde jag massa förhållningar och tänkte lite skit samma om jag inte får en stor reaktion, bara jag får någon alls. Så fort minsta lilla rätt reaktion kom lättade jag genast och klappade.
Han var pigg och glad men inte på pojkstrecks humör som sist, och lite lättare att kommunicera med.
En annan grej jag kom på att jag gjorde fel sist var att jag använde armstyrka på tok för mycket, så jag fokuserade även heeela lektionen på att styrkan för förhållningen skulle komma ur magen. 😅

Tyckte jag fick till ett vänta, och en ganska bra halvhalt där i skritten. Bulldozern var extremt intresserad av en ny skäckdam som ska börja gå våra lektioner nu för att komma in i verksamheten. Eftersom bulldozern är en riktig gentleman och snäll med typ alla hästar (:love:) Fick skäckdamsryttaren rådet att gå efter oss så mycket hon kunde i början.

Övningen till en början bestod av att nästan-trava två steg och sen sakta av till skritt så många gånger man kunde under ett fyrkantspår. Det skulle vara fula "dutt-dutt" travsteg och sen skritt. Det var knepigt i början eftersom han gärna bara skjuter iväg i trav men vi fick kläm på det efter ett tag.
Sedan skulle vi göra travövergångar med såna där fula "dutt-dutt" steg först. Där var det mest knepigt för mig med avsaktningen till trav. Men jag fokuserade benhårt på att inte hamna i dragkamp och lyckades därmed få honom att faktiskt lyssna ännu bättre.
Bulldozern svarade riktigt bra på det! Han fick ganska trevliga steg, som blev pigga och lite större än symaskinssteget han vanligen har och lyssnade ännu bättre på förhållningar.
Fick till det bitvis där han slutade ligga så mycket i handen och i stället mjuknade lite och sökte ett trevligare stöd.

Andra övningen var volter. På stora volten skulle vi galoppera och sedan skulle vi in på kortsidorna och medellinjen i en minivolt i trav. Tänkte att nu blir han väl supertaggad och skitstark men icke. Jag fick i stället en väldigt trevlig och bärig galopp och han saktade av så himla snällt och gick in på de mindre volterna. Fick hjälpa honom där att stanna upp och ta det lite piano, eftersom om man toktravar i den lilla volten blir det inte så bra. För det mesta gick det faktiskt riktigt bra i den övningen. Vi hamnade några gånger i hästrumpor men då hoppade jag över en travvolt eller tog två travvolter. Ridläraren kommenterade att han hade en superfin galopp där och när jag kollade i spegeln såg det himla trevligt ut :up: Trots att jag kämpade och fick rida varenda steg såg det lätt ut i spegeln :D

Vi fick byta varv efter det och göra övningarna i det andra varvet med. Här tror jag han började bli lite trött i slutet av travövergångarna och började gå över till att vara mer tung och stark i handen. Jag satt emot så mycket jag kunde och försökte att inte försöka med armstyrka och dragkamp utan bara sitta stilla och stadigt och försöka lotsa honom till att sluta hänga och vara stark. Vid galoppövningen i detta varv gav jag upp lite när vi skulle galoppera på fyrkantsspåret och rulla på i lite friskare galopp. Han blev på tok för stark och jag kände lite att nu sitter jag här och armarna bara åker fram mer och mer och jag har 10 kilo i varje hand, känns kontraproduktivt.
Så jag fick ner honom i trav och travade istället lite bågar i mitten. Ridläraren såg att han hade blivit tokstark och tung och tyckte det var klokt av mig att inte sitta där och hålla.

Allt som allt gick det betydligt bättre än förra lektionen men ändå inte så där superbra. Kände att jag verkligen lärt mig från mina misstag sist och vi fick till en bättre lektion tillsammans. Bulldozern är en sån där trevlig och lärorik ponny.
Pratade lite med ridläraren och frågade om det går bra för mig att välja när jag vill rida honom på bett i stället för hackamore (han är lite lättare att rida på bett men eftersom han blir så stark är det inte superbra för honom att bara gå på bett eftersom det blir för mycket slit i munnen då). Hon sa att det kan jag göra men det är bra att fråga först eftersom det kan vara så att han skadat sig eller något annat.
Grejen är att han gillar att klä av sig grimman och vandra iväg och störa hästarna på nätterna när de står inne - och då oftast blir biten just i mungiporna eller nosryggen för han går runt och retas :banghead:
 
Hur gör era ridskolor nu iom de nya riktlinjerna med corona? Har ni verkaamhet som vanligt, eller har det blivit förändringar?
Verksamheten rullar ju på men man har vidtagit vissa åtgärder som alla ska följa:
- Inget umgås och ha kul innan och efter lektionerna. Vill man komma tidigt för att borsta är det helt ok men då umgås man med hästen och inte med kompisar i typ klubbrummet osv.
- Toaletterna har ytdesinfektion och handskar, så innan och efter man går på toa ska man desinfektera.
- Precis när man kommer in till stallet finns plasthandskar som man måste ha under hela tiden man är i stallet, det går även bra att ha ridhandskar på sig istället för plasthandskarna.
- Endast 1 medhjälpare per person i stallet/ridhuset. De som kan sköta sig själva ska inte ta med sig medhjälpare.
- Ryktgrejerna har två stora korgar, en där man lägger det använda och en där de tvättade ryktgrejerna ligger. Ryktgrejerna desinfekteras varje morgon. Tidigare har vi bara haft en stor korg med ryktgrejer i.
- En i taget hos hästarna, undantag om det är medhjälpare.
- Max 2 i sadelkammaren samtidigt.
- På ridhusläktaren har man tejpat vissa partier så att man sitter med 2m avstånd.
- Bara sitta i ridhuset om man behöver och kan hålla avstånd.
- Vid minsta lilla symptom ska man stanna hemma.
- Finns handdesinfektion precis överallt.

Har säkert glömt något, men jag känner att alla verkligen följer reglerna med respekt och hängivenhet för att det ska funka att fortsätta ha öppet. Hände en gång att jag glömde ta på mig handskarna och genast hade jag en 7åring som en ettrig liten tax i hälarna "Du! DU! Du har glömt handskar faktiskt! Det är viktigt för annars kan vi inte rida!" :o:love:
 
Hur gör era ridskolor nu iom de nya riktlinjerna med corona? Har ni verkaamhet som vanligt, eller har det blivit förändringar?

Har skrivit det tidigare i tråden inga särskilda åtgärder eftersom vi är sex personer i grupperna och max 3 grupper per kväll Hästarna står på två stall i måndags var det bara jag som hade en häst att göra iordning i det stallet. Några hästar gick innan och två i det andra stallet behövde göras iordning.I gruppen efter gick några hästar som gått i vår grupp och jag var ensam i det stallet efteråt. Sen ska man såklart hålla avstånd och inte komma om man har minsta symtom men det gäller överallt och finns såklart handsprit med. Efter ridningen var vi några som brukar hjälpas åt att släppa ut hästar och mocka men det går ju bra att hålla avstånd när man bara är två i samma stall.
 
Handsprit överallt. Kom innan, gå direkt efter. Inga medföljande annat än små barn, ingen publik. Cafeteria, klubbutrymmen osv stängda. Max 2 samtidigt i sadelkammaren. Skötarsystemet pausat. Säkert mer jag glömt med.

Och rid i handskar. Obegripligt råd, men..
 
Tack för svar! Från ridlärare får jag mest höra "Försök att slappna av" :cautious:.

Det finns en hel del bra filmer där man kan få olika tips.

Några som hjälper mig är:
* det är bara benets vikt som ska vila i stigbygeln
* sära skinkorna
* res dig framåt, inte uppåt, i lättridning
* stödet är på insidan av låret, inte knäet

Starta alltid några steg utan stigbyglar så att benet får en chans att slappna av. Då har man en referens.
 
Näst sista lektionen för terminen idag och sista hoppningen, fick rida skimmel valacken igen och jag reflekterade över att det varit nyttigt för mig att rida andra hästar än honom under terminens gång.

Har fått in knixen att tränsa honom nu i alla fall, så det tar inte längre hundra år.

Kunde inte aktivera honom i framskrittningen då vi skulle skritta banan vi skulle hoppa och hade andra framför mig, sen när vi började trava så aktiverade jag honom.
Kort trav på kortsidorna och ökad trav på långsidorna, har var med på noterna. Kändes väldigt framåt även om han var lite seg.
Tog galoppen nästintill direkt när jag fattade, vilken kändes väldigt bra.
under framridningen skulle vi variera vår sits, lättsits och lättridning i traven och sitta ner eller stå i lättsits i galoppen. Lägga lite volter osv.

Vi hoppade fram på ett lågt kryss i hörnet. Sen delades vi upp i två grupper och hoppade första och andra hindret en gång.
Efter det hoppade vi hela banan.

Jag fick hoppa banan typ två gånger, då det var en tjej som inte fick fram sin häst så jag och skimmeln fick agera draghjälp, då de andra hästarna skulle gå fler lektioner, men skimmeln skulle va klar efter vår lektion.

Ridläraren frågade innan vi hoppade banan vilka som ville hoppa den höjden det var eller om vi ville hoppa högre. Några av oss ville ha lite högre, jag hoppar gärna högre när jag rider skimmeln. Ridläraren sa då att jag skulle hoppa sist av alla, det var ovanligt då jag allt som oftast får hoppa först.

Hon höjde lite till de som hoppade före mig, sen höjde hon ytterligare till mig. Fick en i gruppen att filma och är väldigt nöjd med den rundan även om min kondis var superdålig. Flåsade rätt bra efter att jag kommit runt.

Märkte att det varit nyttigt för mig att rida andra hästar än skimmeln så det gick mycket bättre att rida honom nu. Är nöjd att jag fick honom att landa i rätt galopp eller byta till rätt galopp i farten.

Det enda jag märkte med ritten var att när jag hade hoppat 7:an, var jag på väg att tappa mina stugbyglar, men lyckades hålla kvar dom. Hade fortsatt rida även om jag hade tappat dom, ser det som en balansövning. Sen blev nog tyglarna lite långa stundtals men lyckades ändå hålla kontakten med munnen. Fick driva väldigt mycket, så kom av mig lite med att stå i lätt sits på transportsträckorna, men är nöjd.
Rivningen på första hindret var en liten avstånds miss, jag glömde halvt om halvt bort att han behöver lite hjälp med att se avståndet, så vi kom lite nära, men det gick bra, hellre det än att han hoppar av 3m innan och kör längdhopp istället. :p

Om det funkar är rundan här, har dock fått korta ner det lite, så valde att klippa bort de bitarna när jag ändå inte är med i bild. Så det är rundan i sin helhet. :)

 
Sista lektionen för terminen är över för mig med. I måndags hade vi sista lektionen på ridskolan och då hade vi fått önska själva så det blev Working equitation. Var jätteroligt, särskilt att det gick så bra med lansen den här gången. Jag tog lansen (träpinnen) i skritt ur tunnan och sen tog ringen i skritt, sen ska man rida tillbaka till tunnan och sätta i lansen där. Efter jag tagit ringen så satte jag lite fart och det blev både tölt och galopp på en hand. Sen saktade jag av innan tunnan och satte i lansen. Så hade vi bro, dubbelslalom och så hade vi några sockerbitar utplacerad så att man skulle rida ett mönster med tre blomblad. Red dubbelslalom i tölt och så de andra hindren i skritt. Var roligt avslut på terminen och överalltl rider man ju på en hand så det är en extra utmaning.

Idag hade vi avslutning på tömkörningsgruppen och vi jobbade både med lösgörande och några olika hinder, bl.a. samma sockerbitar där vi då skulle tömköra i blombladsform med svängar åt både höger och väntster som vi hade på WE. Vi hade också bommar utplacerade längs mittemot varandra och en bom längst fram som ett stopp. Där skulle man gå rakt in, göra halt och sen rygga ut. Så hade vi dubbelslalom. Jättebra variation på hindren tycker jag, behöver verkligen träna på svängarna. Sen avslutade vi med sluta och öppna på långsidan. Hon var lite svår att tömköra idag, bet sig fast på ena sidan och lite svårt att få tag i henne ordentligt och få upp henne ordentligt i bogparti och rygg. Så hon är en utmaning helt klart men det är roligt att jag nu klarar av att tömköra en lite svårare häst. Men hon är också en bra läromästare i tömkörning om man inte kräver något av henne. Jag har utvecklats en del denna terminen och har nu lärt mig att tömköra på enhandsgrepp och sen ha styr- och piskhand med den andra handen.

Sen hade jag två privatlektioner igår med. Den första så delade jag och en till på privatlektionen och red på ovalbanan och vår ridlärare red med oss. Jobbade mycket med gångarterna som man gör på ovalbanan och jag hade en rejält pigg häst. Vågar inte riktigt lita på honom då men det sitter bara i mitt huvud efter ridolyckan han är absolut inte dum på något sätt och har ett tydligt stopp. Det är bara i min hjärna som jag får känslan att jag inte har kontroll och då blir jag spänd i kroppen. Så höll i lite för mycket och han blev lite sur på att han inte fick gå framåt och sparkade bakut varför jag blev ännu räddare. Men sen pratade jag lite med min ridlärare och vågade lite lite mer på farten och då gick det mycket bättre. Vågade till och med lite galopp i slutet, jag sa jag tar ett töltvarv men eftersom det kändes bra så tog jag galopp på ena kortsidan. Så blev lite stolt över mig själv faktiskt!

Den andra lektionen var en dressyrlektion i paddocken. Den hästen behöver jobbas i mycket form i alla gångarter och är väldigt pigg och lite springig men lyckades få honom att jobba i en bra form i både skritt, tölt och trav. Galoppen på honom har jag inte prövat ännu, min ridlärare tycker det är bra att jag blir trygg med honom först vilket jag helt håller med om då jag inte ridit honom så länge. Det är en häst som bara springer fortare om man blir det minsta spänd i galoppen och jag behöver verkligen lära känna hästen innan jag kan slappna av i galoppen. Jag jobbade en del med halt och ryggning igår med honom också. Smög in i halten så att han inte skulle slå upp huvudet i halten vilket han har lätt för. Man behöver jobba med små, lugna signaler och man får absolut inte trycka med varken underskänkel eller överskänkel i ryggningen på honom. Bara i princip sitta till med sitsen och luta sig lite bakåt och möjligtvis korrigera lite om han går ut med rumpan. Men på honom är det hårfint när man gör för mycket och det bara blir pannkaka av det.

Har bokat en lektion på tisdag också då det annars hade blivit lite långt uppehåll. Vi ska flytta i början av januari så vi kommer att ha fullt upp, har troligtvis varken tid att hyra häst eller rida lektioner under jul och nyår .

Kollade på filmen @TheRedLightning jättefin runda!
 

Liknande trådar

Ridning Jag har nyligen börjat rida på ridskola, efter ett liv med träning och tävling på egna hästar. Trivs bra med ridskolan, ridläraren är...
2
Svar
20
· Visningar
1 009
Senast: cewe
·
Träning Nytt år innebär ny tråd! Här kan vi diskutera alla härliga ridskolehästar, lektioner och annat som hör ridskolan till. Jag gissar att...
40 41 42
Svar
823
· Visningar
90 597
Ridning Hej! Lite smått så tänkte jag börja med att berätta att jag har ridit i tre år, där jag började min resa på ett ridgymnasium. (...
Svar
5
· Visningar
629
Senast: Squie
·
Träning Hejsan allihop För drygt 2 månader sen köpte jag en ny häst. En swb valack på 8 år, världens trevligaste. Han va inriden av tjejen jag...
2
Svar
20
· Visningar
2 182
Senast: CaisaCax
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp