Det är ju ett drömupplägg tycker jag.Därav personal i stallet.
Men lite svårt att finansiera på en traditionell ridskola?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det är ju ett drömupplägg tycker jag.Därav personal i stallet.
Det är ju ett drömupplägg tycker jag.
Men lite svårt att finansiera på en traditionell ridskola?
Jag vet inte hur det är där du ridit men jag har inte varit någon ridskola med en person per ovan nybörjare som kan assistera och punktmarkera så att de inte gör fel.Därav personal i stallet.
Jag vet inte hur det är där du ridit men jag har inte varit någon ridskola med en person per ovan nybörjare som kan assistera och punktmarkera så att de inte gör fel.
Det behövs inte en person per nybörjare. Om de får en ordentlig genomgång från början och har personal som är med och lär dem, så räcker det med några få som hjälper till sedan. Det är i alla fall min erfarenhet. Hos oss handlar de första lektionerna för nybörjare enbart om hantering och lite annan teori. Det tar några gånger innan de får börja sitta upp. Funkar utmärkt!Jag vet inte hur det är där du ridit men jag har inte varit någon ridskola med en person per ovan nybörjare som kan assistera och punktmarkera så att de inte gör fel.
Det har i vart fall inte funkat där jag ridit och ja vi har haft personal och ja folk har hjälpt till men ändå så har alla inte fått den hjälp när de behöver den. Bra att det funkar för dig, sen kanske inte eleverna håller med. Jag har dock inte ridit på något ställe där många hästar varit besvärliga, enstaka som är problem ja (och där personal fixar) men inte har det varit något generellt problem.Inte ridit utan jobbat, och det behöver inte vara en person per nybörjare, och de flesta behöver inte punktmarkeras. Lite kompetens har folk som regel själva också även om de är nybörjare. Man gör genomgångar, man går emellan, man ser till att vara med i kritiska moment. Så klart krävs det att man är aktiv, men det funkar.
Men stalltjänst har man ju inte på kvällen och jag får erkänna att de kvällar jag inte har lektioner vill jag inte jobba. Timanställda har ofta ingen kontorstid och om kontoret inte är i stället hjälper det ju inte.Jag vet inte det, jag. Vi har haft det så på flertalet av de ridskolor där jag arbetat (och även den jag drivit själv). Man får lägga scheman förstås så att någon är på plats i stallet, och i alla grupper behöver man ju inte vara lika aktiv utan kan kombinera med telefontid eller stalltjänst till exempel. Så klart kostar personal, men jag tycker det är nödvändigt.
En enda ridskola jag jobbat på har än idag inte personal i stallet utan alla förväntas klara sig själva, eller föräldrar ifall det är barn som ska rida. Resultatet är hästar som försvarar sig rejält, och de förlorar en del elever som blir rädda för att sköta om hästarna (de klarar sig dock bra då de är rätt ensamma som ridskola i sitt upptagningsområde, förutom att de gör en hel del rätt också förstås!). Det är jättetrist att se, hästarna gillar det verkligen inte och det känns så onödigt: en van person som kunde styra upp och få till bättre hantering hade gjort en sådan skillnad där. Jag blir ledsen för hästarnas skull.
Men stalltjänst har man ju inte på kvällen och jag får erkänna att de kvällar jag inte har lektioner vill jag inte jobba. Timanställda har ofta ingen kontorstid och om kontoret inte är i stället hjälper det ju inte.
Så är man bara två som delar på kvällarna måste man ta in någon extra som ska ha lön och ob.
Är det större ridskolor med mycket personal du har erfarenhet från?
Vi har haft stallvärdar men de har inte alltid pondus när pappor med vet allt attityd kommer.... Hade absolut varit bättre med personal.
Men stalltjänst har man ju inte på kvällen och jag får erkänna att de kvällar jag inte har lektioner vill jag inte jobba. Timanställda har ofta ingen kontorstid och om kontoret inte är i stället hjälper det ju inte.
Så är man bara två som delar på kvällarna måste man ta in någon extra som ska ha lön och ob.
Är det större ridskolor med mycket personal du har erfarenhet från?
Vi har haft stallvärdar men de har inte alltid pondus när pappor med vet allt attityd kommer.... Hade absolut varit bättre med personal.
Eller bara någon äldre mer erfaren.Men nog finns det alltid någon som kan rycka in vid behov? Inte som står standby kanske men som kan hjälpa till om det behövs. Alltså vid nybörjarlektioner. T ex just stall värdinnor osv. De kan ju hjälpa till?
Tillägg. Och innan man får börja rida och därmed göra iordning själv brukar ju knattarna fått gå kurs i hur man borstar och kratsar och sadlar mm? Dvs de är inte helt lost.
Eller bara någon äldre mer erfaren.
Jag får ju ingenting för att jag hjälper och stöttar andra osäkra elever, men jag tycker man ska uppträda trevligt och hjälpsamt i stallet ändå.
Nej det är inte ofta nybörjarna är helt solo vid skötseln. Det kan ju dock vara svårt för ridläraren att räcka till.Ja hjälpsamma tycker jag alla är, det var inga problem få guidning och hjälp när jag började som ny. Men tänker att en nybörjare kanske inte varken vågar fråga eller förstår den behöver hjälp. Men jag har aldrig varit med om att små barn (oavsett nivå) eller nybörjare är "ensamma" vid skötseln, utan att det alltid finns en dedikerad person som kan hjälpa till vid behov.
I en nybörjargrupp behöver ju alla barnen hjälp hela tiden, och ofta kan föräldrarna lika lite som barnen. Det är inte alltid det finns tio erfarna personer tillgängliga som kan hjälpa till.Ja hjälpsamma tycker jag alla är, det var inga problem få guidning och hjälp när jag började som ny. Men tänker att en nybörjare kanske inte varken vågar fråga eller förstår den behöver hjälp. Men jag har aldrig varit med om att små barn (oavsett nivå) eller nybörjare är "ensamma" vid skötseln, utan att det alltid finns en dedikerad person som kan hjälpa till vid behov.
Tycker det låter super men har man än ett befintligt schema som är fullt med lektioner hela den tidenfolk vill rida är det svårt att ha mer pauser.Det låter ju onekligen som att man skulle behöva jobba om schemat rejält om det skulle funka - det är förstås inte enkelt! Nej, det har inte varit så stora ridskolor, utan antingen har man varit med varje grupp i stallet - dvs paus mellan lektionerna, så alla grupper får stalltid - eller så har vi varit två som delat på lektioner och annat jobb under kvällen. Med stalltjänst tänkte jag mest på de mindre sakerna som fodringar och liknande som kan komma in under en kväll, inte mockning och liknande (småmockning möjligen).
Jag förstår precis det problemet... det räcker inte alltid att ha tonåringar i stallet, det kan krävas lite vana och skinn på näsan! Trist men sant!
Självklart är det inte oproblematiskt rent personalmässigt alla gånger. Men min inställning är ändå att hästarna inte ska behöva utstå mer ovan hantering än nödvändigt: de ska inte behöva tappa humöret, framför allt. De ska bli lyssnade på. Och ingen elev ska behöva känna sig utlämnad eller rädd. Det är lika viktigt som att själva ridningen fungerar.
Vi behöver nog komma ifrån tanken att hästar är "ridmaskiner" och allt runt omkring är en bisak: med hästar kommer ju skötsel, det är ofrånkomligt! (Syftar förstås inte på dig nu, utan ett mer allmänt "vi"!) Så att lika stor vikt läggs vid tiden i stallet som på hästryggen. Många blir ju faktiskt rädda, och då har det gått riktigt fel för både hästar och ryttare, anser jag.
Javisst.Men nog finns det alltid någon som kan rycka in vid behov? Inte som står standby kanske men som kan hjälpa till om det behövs. Alltså vid nybörjarlektioner. T ex just stall värdinnor osv. De kan ju hjälpa till?
Tillägg. Och innan man får börja rida och därmed göra iordning själv brukar ju knattarna fått gå kurs i hur man borstar och kratsar och sadlar mm? Dvs de är inte helt lost.
Hos oss brukar värdinnorna hjälpa de som är lite osäkra rädda. Har själv fått en osäker rädd liten tjej att kunna kratsa hovarna ochh till och med kommit fram till mig och frågat om jag kunde hjälpa henne å lyfta hovarna när jag inte ens var värdinna.Att hantera hästar rätt är inget man lär sig på några dagar, det kräver en del övning för många i synnerhet de som är lite rädda och osäkra och på ridskolor finns många nybörjare.
I en nybörjargrupp behöver ju alla barnen hjälp hela tiden, och ofta kan föräldrarna lika lite som barnen. Det är inte alltid det finns tio erfarna personer tillgängliga som kan hjälpa till.
Saken är väl att det enda sättet att lära sig är att få prova, och när man provar så gör man lite fel ibland. Hur mycket man än visar så måste man öva innan man gör det rutinerat och utan minsta tveksamhet. Det tar ju dessutom några år innan man får den rutinen.När jag sett det har de fått hjälp en I taget och väntat. För ungefär hundra år sen när jag själv gick på knatteridning var det också så. Man fick hjälp men en i taget och så fick man vänta dels på att få hjälp och sen att alla fått hjälp. Men barn och dess föräldrar kanske är otåligare idag och inte accepterar det?
Är det väldigt knatte, med ledare, så leder ungdomar som rider på ridskolan på de ridskolor här jag vet hur de har det. Så då finns en medhjälpare per knatte. Dock inte personal i meningen avlönad. Jag tror de tjänar ihop till gratis ridlektion eller så de som leder.
Men man gör ju i ordning hästarna innan lektionen börjar? Så lektionen blir ju så lång som den ska vara ändå?Saken är väl att det enda sättet att lära sig är att få prova, och när man provar så gör man lite fel ibland. Hur mycket man än visar så måste man öva innan man gör det rutinerat och utan minsta tveksamhet. Det tar ju dessutom några år innan man får den rutinen.
Att inte alla står på kö och väntar på att få hjälp innan de går in till hästen har väl att göra med att man behöver hinna med att rida också, inte bara stå på kö hela lektionen. Lektionen är ju bara 45 minuter.