Jag har ju en digivande och två åringar utan lamm. Det går inte att smyga till mamman lite spannmål utan att de andra också vill ha. Och hon är lite tunn så hon behöver nog lite extra... Hur pass lätt är det att fodra upp inför betäckning sen när lammen avvänjs? Måste plocka bort dom i början av augusti då ena är blandras, rädd att bagglammet betänker henne om hon brunstar tidigt.
Förresten. Vad tycker ni är enklaste sättet att se om tackorna brunstar?
Är betet de går på/kommer att gå på bra? Hur gammalt är bagglammet? Hur många lamm har tackan? Vilken typ av blandras är det (ren köttraskorsning, eller något annat)? När är lammen födda? När tänker du betäcka igen? Har du gjort hullkontroll (klämt på tackan enligt Gård- & Djurhälsans anvisningar)? Är parasitstatus kontrollerad?
En del äldre tackor (5-6 år eller äldre) kan se insjukna ut "under buken" (hur ska jag förklara bra?) men ändå ha bra hull, jag har fått det förklarat för mig att de blir liksom mer "uttöjda" vid dräktigheten, och är lite slappare i vävnaderna, och då är det egentligen inte något problem.
Länk till broschyr om hullbedömning:
https://www.google.se/url?sa=t&rct=...20.pdf&usg=AFQjCNEgBHDqEKgqmuqfrdvESdAONrI2ng
På bete, om det inte är väldigt magert, så brukar normalt tackor med 1 eller 2 lamm återhämta sig utan kraftfoder. Efter 3-4 månader kan man ta bort både bagg- och tacklamm om det behövs, men då går det åt många hagar, om man ska en tackgrupp, en bagge och bagglammsgrupp, och en tacklammsgrupp och dessutom kunna flytta mellan betena när de tar slut... Bagglamm kan bli fertila redan före 4 månaders ålder ibland.
Det är lämpligt att ta bort bagglamm när de är ca 100 dagar gamla, man brukar säga, "3-4 månader", men har man en tacka som har svårt att återhämta sig, så kan man ta bort dem så snart som möjligt, alltså så snart de blivit 90 dagar. De brukar växa bra, även avskilda tacklamm brukar växa bättre än om de går kvar med tackan.
När man sinlägger tackan, så ska man undvika kraftigt bete och kraftfoder, utan vänta tills man kan se att mjölkproduktion avtagit/slutat (=juvret gått tillbaka).
Sedan kan man ge de tackor som ska betäckas bättre bete igen, då lägger de på sig snabbt, det tar veckor snarare än månader, och i regel behövs inte kraftfoder. Men man får vara försiktigt med hur mycket näring man ger strax innan betäckningen, eftersom en näringstopp vid betäckning innebär att tackan släpper fler (många) ägg vid brunst, så man riskerar att få mycket trillingar. Vill man inte ha många trillingar, så ska man vara lite restriktiv med betet/fodret strax innan betäckning.
Jag vet faktiskt inte hur man kan se om tackor brunstar, annat än att hon tar emot baggen. Att dygnet blir mörkare stimulerar tackorna till brunst, och de som vill ha lamm kring jul-nyår, använder diverse stimuleringsmetoder av tackorna för att få tackorna att brunsta under sensommaren.
Det vanligaste i små besättningar, är att man betäcker under perioden september-november, när det är naturligt för tackorna att brunsta och låter baggen gå med tackorna i 5-6 veckor. Eftersom brunstcykeln i medeltal är 17 dagar, så hinner de flesta (alla oftast) tackor i gruppen både brunsta och brunsta om, om det skulle behövas. Vi har de senaste åren satt in baggarna kring 10:e september, och låtit dem jobba i 5 veckor. Då brukar 100 % av de äldre tackorna vara dräktiga, medan något enstaka tacklamm (årslamm) inte blir dräktigt, då antar vi att tacklammat inte är färdigvuxet helt enkelt. Det ger en lamningsperiod som blir ganska lagom lång, ca 4 veckor. De flesta blir betäckta på första brunsten.