Så härligt att komma hem till de egna fåren efter en veckas jobb med galna NKS i Norge. Mina krulliga ullrumpeungar är avskilda och går på finbete, deras matte har ågren över vilka som ska rekryteras, vilken av baggarna som är finast och vilka som ska få bli fällar som betalar fodret åt nästa års ungar... Vad har ni för kriterier när ni väljer ut rekryteringsdjur?
Nu har ju jag en genbanks får av en Allmogeras, så ett viktigt kriterium är att den totala genbanken (=summan av alla genbanksfår i rasen som finns), ska bevara så mycket som möjligt av den genetiska variationen inom rasen.
Det blir så att säga en slags portalparagraf: Att inte låta någon linje på min gård dö ut, och förgrena linjerna med hjälp av baggar som innehåller t.ex. gener från founders (djur från ursprungsbesättningar) som är underrepresenterade i rasen, och i min besättning.
Nästan alla tacklamm (+någon ungtacka) säljs som livdjur, till köpare som tänker bli ny genbank, eller till köpare som vill hålla rasen renrasig. Förutom att sälja baggar till renrasavel, så säljer jag ibland till folk som använder min ras istället för finullsbagge i raskorsningar för köttproduktion, t.ex. med Texel eller Dorset.
Att leta ny bagge till min besättning, görs med hjälp av rasansvarig, som använder samma dataprogram som djurparker som är med i avelsprogram använder.
Givetvis har en bagge för avel två fasta och lika stora testiklar, en vettig kroppsform inkl. ben och klövar, och inget bettfel. Han får heller inte vara överdrivet aggressiv och stångig.
Men bland mina egna livdjur, tackorna/tacklammen, så väljer jag ungefär så här:
*: Ser till att ingen linje tar "slut". I dagsläget så har jag tre linjer, där två av dem är relativt nära "släkt", medan den tredje linjen i princip alltid paras med en helt annan bagge, från andra linjer. Detta gör det lättare för mig att sälja en grupp livdjur, där tackor och tacklamm åtminstone har lite genetisk variation
Först och främst så sitter jag flera gånger under sommaren med härstamningsdiagram och listor från elitlamm, utan att ens titta på djuren i verkligheten, sedan så tittar jag på tacklammen ett flertal gånger för att bestämma vilka som ser bra ut och som verkar "trevliga".
.
*: Inga dåliga mödrar får vara kvar! Rasen har normalt mycket lätta lamningar och är goda mödrar. En ungtacka som inte är god mor första gången, får en chans till, sedan bort med den tackan.
*: Vettig kroppskonformation för att hålla sig frisk och fräsch under ett flertal produktiva år. Alltså inga svankryggar, bettfel, tappade tänder (utslagstacka p.g.a. ålder), konstigt växande klövar eller urusla benställningar. Här kan även tackor som med åren får väldigt stora spenar ("kospenar") eller där juvret blir snett och "konstigt" bli utslagstackor.
*Kontroll av tackornas juver i samband med höstklippningen, eller lite innan om de är inne så att man kan känna efter ordentligt. Det får inte finnas knölar eller för stor "påsighet" om tackan fått sina ordentligt, eftersom det då finns risk för att det finns en kronisk juverinflammation eller att det blir värre med påsigheten till nästan lamning.
* Riktigt "hoppiga" tackor, som fortsätter att vara lättstressade och skygga även efter att de fått lamm två eller tre gånger blir kandidater att plockas bort. De lättstressade och skygga blir knöliga i hanteringen, kan vara svåra att flytta eller få in i fålla (har ingen hund), och kan ibland stressa upp hela gruppen på onödigt vis, eller t.o.m. utvecklas till "rymmartackor" Jag vill att fåren ska vara så tama att jag kan snudda vid dem och att de vågar komma fram till mig och ta en morotsbit ur handen, men jag vill inte att de ska vara så tama att jag måste klia dem så fort de ser mig...
*Jag vill ha färgvariation i min flock. Rasen jag har kan var allt mellan vit och svart, inkluderat brun, grå och skäckar, och med olika teckning i ansiktet och benen. Står jag med två syskon och väljer vilken jag ska ha kvar, så väljer jag den som kompletterar flocken bäst färgmässigt, och när det gäller två syskon som är väldigt lika, så kan också "den sötaste" bli det som gör att jag bestämmer mig.
*När jag måste välja mellan genetiskt väldigt lika djur, t.ex. syskon, så tittar jag också lite på ullen och på storleken. Ryaull och lamm som vuxit "bra" går före lamm med mycket märghår och som vuxit dåligt.