Tack så jättemycket för så utförlig information, guld värt! Vet du vilka grässorter som är bra till får? I nuläget tar vi eget hö till hästarna och säljer även en stor del. På den vallen som ska sås om efter nästa skörd är det i nuläget Timotej och ängsvingel(det har under åren även kommit i en liiiten del klöver). Marken är fin dränerad åkermark som i nuläget är delvis utarrenderat till ekologisk rapsodling så kommer ju ändå plöjas och sås om på rubbet
Jag har olika varianter på blandningar från Olssons frö.
På min mest extrema fårvall (ger kanonbra näringsvärden och har långt skördefönster men avkastar lite klent) har jag ängssvingel, rödsvingel, och ängsgröe, vitklöver, kärringtand, humlelusernen (går ur efter ett par år), svartkämpar, kummin och pimpernell.
Balarna från den vallen använder jag vid lamningen och den intensivaste delen av digivningen medan fåren är kvar på stall.
På den vall där jag försökt hitta en mix för häst och får på, så har jag till ovanstående lagt till timotej, och ändrat proportionerna lite, så att det ska bli lite mer gräs, och lite mindre örter.
Den vallen avkastar riktigt bra i volym, och taget vid rätt tidpunkt är det fortfarande tillräckligt finbladigt och har bra näringsvärden. Och låter jag andra skörden stå någon vecka eller två extra, så blir det bra hästfoder. Jag vill ha rätt hög protein i åtminstone hälften av skörden, eftersom jag avlar lite grann (dräktiga och digivande ston, växande unghästar).
Svartkämpar är en positiv överraskning för mig, den avkastar bra med bladmassa även när det är torrt (har en djup pålrot), så, som i år när vi haft stark torka, så har jag ändå fått något slags rimlig andra skörd, även om det blev mindre, och sämre näringsvärden än önskat.
För mig fungerar inte Lantmännens eller Svenska Foders vallblandningar, de har för lite (egentligen inga) örter, och oftast bara vitklöver som baljväxt, samtidigt som de har grova variante/sorter på gräsen.
Eftersom jag är KRAV, så är det svårt med gödslingen av vallarna (samlar bäddar i två säsonger, hyr sedan in sådan där stor gödselspridare), och när man vill ha det där späda/finbladiga, så vill man inte driva vallen för hårt, för då blir skördefönstret pyttelitet, dessutom vill jag låta vallarna ligga så länge som möjligt, 5-6-7 år, eftersom jag inte har fullständig maskinell utrustning, utan måste leja för delar av arbetet.
Så baljväxterna och svartkämparna är viktiga för mig.
Länk till Olssons frö katalog:
http://www.olssonsfro.se/page/index.htm