Som ägare av, och genbank, av allmogefår (dock Helsingefår och inte Roslagsfår), så välkomnar jag fler allmogefårsägare.Vi ska skaffa får, kanske redan till sommaren.
Jag vill ha allmogefår, roslagsfår mer specifikt har jag siktat in mig på. Hur bär man sig åt för att hitta får att köpa? Vad kostar ett får?
Det kommer säkert bli nån mer sort. Framöver om möjlighet finns så ska vi ha walliska svartnos också men det dröjer tills dom får säljas till liv från svenska besättningen
De flesta raserna passar utmärkt som hobbyfår.
Vill du ha Roslagsfår, och jag hoppas att du kan tänka dig att ha en genbank, så tar du lämpligen kontakt med rasansvarig för Roslagsfår hos Allmogefårföreningen, http://www.allmogefar.se/. Det finns ju inte så många Roslagsfår, så en genbank till är mycket välkommet.
Den personen kommer att hjälpa dig med att hitta bra Roslagsfår att köpa. Och underlätta för dig så att du kan bli genbank. Det är en del pappersarbete för att bli genbank.
Roslagsfår i genbank annonseras endast sällan ut på andra sätt än via rasföreningen.
Annars så säljs det får via Elitlamms annonssida, eller via lantbruksnet eller Blocket t.ex. Men det säljs både väldigt bra, och dåliga djur, på sidor som Blocket t.ex. Har du någon mentor inom får som kan hjälpa dig att hitta friska och bra livdjur om du tänker dig att köpa på annat sätt än via Allmogefårföreningen?
Men ska du vara säker på att få godkända genbanksdjur, och saknar egna kontakter inom den ras du vill köpa, så är att ta hjälp av Allmogefårföreningen mycket lämpligt.
Lycka till med att hitta dina första får!
Allmänt kan sägas att det är klokt att skaffa får som är Maedi-Visna fria (MV3), och noggrant kolla att besättningen man köper får ifrån sköter träckprovtagning och avmaskning (att köpa på sig parasiter är onödigt), samt har koll på klövhälsan.
Dessutom så är det bra kolla (fråga) om fåren får normalt antal överlevande lamm för rasen, och verkar vara vid lagom hull, samt att de inte hostar på ett märkbart sätt, när man besöker dem för att titta.
Allt handlar om att få friska djur från början.
Gå gärna en fårkurs om du inte har gjort det! Många distrikt av Fåravelsförbundet har träffar och kurser som vänder sig till Hobbyfårägare, såväl som till storproducenter av lamm. Gård & Djurhälsan ordnar också bra kurser.
Och läs olika faktablad om får på Gård & Djurhälsans hemsida, där finns mycket att hämta! http://www.gardochdjurhalsan.se/sv/far/