Fortsätter lite med mina frågor
Jag vill ha Roslagsfår. Han jag ska skaffa får med vill ha nån större sort, eventuellt värmlandsfår eller nån icke-allmoge-sort.
Vi behöver alltså 2 baggar sen med. Hur många får behöver och klarar en bagge av? Hur länge går baggen med tackorna och vad gör man med honom sen?
Byter man bagge varje år? Eller beror det bara på om man sparar tacklamm (och behöver byta bagge för att det inte ska bli inavel)
Om man slaktar/säljer alla lamm, brukar man då behålla samma bagge eller byter man med varandra så att säga? Eller köper ny...
Många dumma frågor blir det
Ska man ha två raser, som man håller renrasiga, så behöver man ha minst två betäckningsgrupper, i var sin hage eller inhägnad i fårhuset, men två baggar under betäckning, intill varandra, kommer att bråka med varandra (även genom stängsel/grindar) istället för att betäcka, så olika betäckningsgrupper bör hållas utom lukt-, syn- och hörhåll.
Men fördelen med två raser är, att har man två baggar, så har ju dessa baggar sällskap av varandra när det inte är betäckningssäsong. Jag är stark motståndare till att ha baggen med tackorna annat än vid betäckning, jag utvecklar varför senare.
15 tackor klarar alltid ungbaggen av, en äldre bagge klarar 30 tackor eller kanske mer. Men baggen måste vara frisk och fräsch och vid gott hull inför betäckning.
Men första året kan bagglammet vara lite fumligt, eller duger inte riktigt i tackornas ögon (vad vet jag?), så jag brukar ge en sådan bagge en liten grupp att betäcka, kanske 4-5 tackor. De gånger hänt mig att någon tacka "gått tom", så är det med ett bagglamm.
Vi har alltid minst två baggar, trots att vi bara har en ras, oftast tre, och vissa höstar blir det fyra, när en eller två ska bort, och nya kommer in. Vi behåller i regel en bagge ca tre år, sedan börjar det bli ont om tackor för honom att betäcka, och vi kan inte ha ett oändligt antal mycket små betäckningsgrupper igång.
En bra, välfungerande bagge kan ju få betäcka samma tackor i flera år, medan hans döttrar behöver en obesläktad bagge, så vi köper en ny, så obesläktad som möjligt (liten ras) bagge, ungefär vartannat år.
Gör man upp, och underhåller, ett släktträd på sina djur, kan man lätt se när en bagge börjar "ta slut".
Man brukar inte slakta eller sälja alla lamm, något/några tacklamm vill man nog behålla varje år, för att på sikt få en bra åldersfördelning i besättningen. Så småningom blir ju de ursprungliga tackorna man köpte gamla, eller sjuka, och måste tas bort (t.ex. orkar inte hålla hullet, får juverproblem eller något annat), och ungtackor är ju oprövade, kanske dåliga mödrar, så vårt mål är att man ha tackor i alla åldrar med någon rimligt jämn fördelning i flocken.
Vi vill ha minst fyra tvåårstackor i vår flock, lika många tre och fyraårstackor, och sedan hoppas vi att de flesta finns kvar när de fyllt sju, men vid sjuårsåldern börjar en del tackor tappa tänder, få lite slappa juver, och det är få som klarar ytterligare något år. Vi har också 6-7 st årslamm (tacklamm) som vi betäcker, men några av dessa är avsedda för att säljas som "tacka med lamm", om de visat sig vara goda mödrar. Ungtackorna är i princip alltid goda mödrar i vår flock...Men undantag kan dyka upp.
Lämpligt är att betäcka i 5-6 veckor. Brunstcykeln är 17 dagar, och de flesta tackorna brukar bli dräktiga under de första 3-4 veckorna, medan några tackor brunstar om och blir dräktiga senare.
Att ha en kortare betäckningstid innebär fler/många tomma tackor, att ha en längre betäckningstid, innebär att man riskerar strölamningar under en lång tid, jobbigt för en själv (lamningsperioden tar "aldrig slut"), lammen blir väldigt olika gamla och stora (när ska flocken ut på bete?).
Vi håller oss till 5 veckor plus kanske någon dag. Vi brukar sällan ha någon tacka som inte blivit dräktig, och är det en odräktig tacka, så är det nästan alltid en ungtacka. Vi antar då att det helt enkelt inte var dags för den tackan än, utan hon får en chans till nästa år.
Så till frågan "vad gör man av baggen?", och "hur länge har man kvar honom?".
Vanligt för den som har en liten hobbybesättning är att köpa en ny bagge varje år, och slakta och äta upp honom efter betäckning. Gillar jag inte, inte för att jag motsätter mig att äta upp baggen, utan för att då vet man ju inte något om hur baggen förärver sig, så det är inte avel, utan "lammproduktion" i mina ögon.
Byta bagge med grannen är riskabelt ur parasit och smittskyddssynpunkt, så det rekommenderar jag inte heller.
Utan jag tycker att man ska behålla baggen i minst två betäckningssäsonger, och låta honom betäcka samtliga tackor minst en gång, hos mig blir det två år (del av flocken varje år). Ger han rimligt många "bra" lamm (rastypiska, bra ull, bra kropp/ben, trevligt lynne, goda mödrar etc) så kan han gott få betäcka en eller två gånger till på de tackor som han passar ihop med släktskapsmässigt. Blir resultat mediokert eller rent av dåligt, så slaktar vi honom.
Har man två baggar, så har de sällskap av varandra. Vi har en särskild liten hage (ca 3000 kvm) som fungerar som vinterhage till baggarna. Vi har byggt ett litet lösdriftshus, dragit fram el till en thermobar för vatten, och så fodrar vi dom i en foderhäck i hagen. Dit flyttar baggarna efter betäckningen, och under sommaren, så får de vara "fadersgestalter" till bagglammsflocken ute på de betesmarker dit vi tar bagglammen efter avskiljning från mödrarna vid ca 3-4 månaders ålder.
Vill man bara ha en fertil bagge, eller väljer att slakta efter betäckning, så kan man med fördel kastrera ett bagglamm, som då kan gå med tackorna utan risk, men också vara sällskap till en bagge om man har den kvar.
Baggen (eller baggarna) brukar inte trivas i en liten inhägnad i fårhuset med tackorna inom synhåll, utan brukar i varierande utsträckning ägna sig åt att försöka rymma, stånga sönder inredningen, och/eller bräka ljudligt. Ska man ha dem inomhus, bör det vara avskiljt från tackorna, i ett annat hus eller annan del av ett hus.
Man ska inte ha baggen med tackorna, inte ens för raser som har tydlig höstbrunst (Gotlandsfår eller Gutefår). Roslagsfår kan lamma (och alltså brunsta) året runt, så att ha baggen i flocken är uteslutet redan av den anledningen.
Men den viktigaste anledningen är egentligen är att baggen ofta (nästan alltid om han får bli mer än ett år) blir otrevlig. Både mot människorna som ska sköta flocken, och inte sällan mot tackorna. Baggen kan hindra en tacka från att ta hand om sina nyfödda/små lamm, kan börja stånga mot lamm och tackor, och ser det ofta som sin uppgift att vakta flocken mot människorna som ska ta hand om tackorna. Och det verkar (enligt min erfarenhet) som om baggar som går med tackorna oftare blir oberäkneliga mot människor, än baggar som går i grupp med bara baggar.
Det är liksom inget roligt att alltid behöva vara två när man ska sköta djuren, en som håller koll på baggen, och en som gör jobbet.
Och en bagge som bestämt sig för att stångas, är som en minimal pansarvagn, han ger sig inte, och snabb av bara den, och kan skada en person riktigt illa. Det är liksom inte värt riskerna, att planera för att ha baggen i flocken utanför betäckningstid.