@skogaliten
Tack för svar!
Min tanke har hela tiden varit att köpa in hö och inte ta eget, men det låter ju som en omöjlighet. Finns ju oandra sidan rätt mycket får i närheten, så man borde kunna höra av sig till fårbonden. Höra hur hen gör och se om man kan köpa direkt där ifrån/ höra sig för till samma producent.
Tanken var att ha vuxna lättfödda hästar på den marken. Stora ponnyer/ små storhästar för att matcha mina. Här är extremt hästtätt, man kan välja.
Jag hade tänkt 30 vuxna får i slutändan, nu tänker jag mig c:a 10 st och kommer då få c:a 30 lamm/ år.
Totalt kommer det köpas 14,5 ha mark, har räknat på att 1,5 ha kommer gå bort till förmån för hus, trädgård och stallbyggnader o.s.v.
Det innebär att det kommer finnas 1 ha utöver de här 12 ha som blir till fållor för fåren.
Men då hade jag en tanke på att den extra 2,5 ha åkermark skulle bli just till åtskillnad när bagglammen behöver separeras.
Sedan kommer 12 ha bli växelbete med hästar. Bor i södra Skåne så tillväxten sker ju under nästan hela året, förutom just de kallaste månaderna.
Att köpa hö/ensilage är inte omöjligt, det är bara rejält svårt. Man kan liksom inte bara ringa på en massa annonser, det blir tröstlöst.
Hästhö/ensilage som är till salu för häst eller nöt, är endera för grovt, har fel näringsvärden (för låga), eller innehåller rödklöver t.ex, så det passar inte för får annat än i undantagsfall.
Det bästa är att, som du säger, prata med någon som håller får i en större besättning, och som producerar något mer grovfoder än vad som går åt till dem själva.
Eller så pratar man med någon som normalt producerar hästfoder, och hör om de kan göra en särskild extra skörd på beställning till dina får, där man skördar extremt tidigt för att få ett spätt foder med höga värden. NDF-värdet ska vara lågt till får, medan det bör vara högt till häst.
Det fungerar att använda fyrkantsbal med inte alltför blött ensilage till typ 10 tackor. Ensilaget håller rätt länge under förutsättning att balen står i skuggan och att man öppnar en "lucka" i gaveln, så att det som är kvar längst in står skyddat. Då har man uppåt 10 dagar på sig för att äta upp balen, om ute temperaturen ligger mellan 0-5 grader sådär.
Förutom foderhäckens utformning, så spelar det roll om man använder hö eller ensilage för hur mycket spill det blir. Får sorterar noga, och ratar allt grovt, min personliga uppfattning är att det blir mindre ratat av det mjukare ensilaget än av hö. Givetvis måste ensilaget vara hackat för att fungera som fårfoder.
Enkelt uttryckt, så har man ett strukturellt hyggligt ensilage, så äter de upp det mesta, har man ett grovt grovfoder, så blir det "berg" av ratat. I mitt utfodringssystem, så går det ratade till mina hästar.
Du kommer säkert att få till det på ett bra sätt! Vilket spännande projekt!
Passa gärna på att gå en fårkurs innan du sätter igång, och att prata med fårbönder i närheten och gå på studiebesök, på olika gårdar, är jättebra.
Även om du "bara" ska ha 10-15 får till att börja med, besök gärna både stora välskötta gårdar med många får, och mindre gårdar. De större besättningarna har ofta väldigt genomtänkta storskaliga lösningar på sådant som utfodring eller vatten, och en del av dessa lösningar kan man kopiera i liten skala, för att få till ett praktiskt och lättskött system även för den mindre besättningen.