Hur min sits är eller inte är hör inte hit... Särskilt som du inte vet vem jag är, vad jag har för utbildning och för erfarenhet. Det är lite märkligt att man i detta forum måste komma med pajkastning och uttala sig om saker man inte vet! Nåväl, det hör egentligen inte hit.
Huruvida att gå undanför tryck (skänkel) är en artificiell signal eller inte kan naturligtvis diskuteras. Men ingen av de remonter jag har utbildat har iallafall förstått det naturligt (däremot har de lärt sig som föl att flytta på sig om man petar på sidan på dem).
På hästar som förstår de grundläggande hjälperna "bromsar" jag naturligtvis inte med tygeln, utan låter sätet fungera som en länk mellan hand och skänkel närhelst jag behöver använda dessa (och använder förstärkningshjälperna om jag behöver). Däremot skulle jag inte vilja påstå att det är särskilt lämpligt att bromsa eller driva med sätet på en 3-åring (det var ju unghästar och förståelsen av GRUNDLÄGGANDE hjälper som JAG diskuterade)! När jag rider 3-åringar och t.o.m även vissa fyraåringar så försöker jag få dem att svara för de grundläggande hjälperna var för sig: Fram för skänkeln utan stöd från tygel eller säte; Stanna för tygel utan inverkan från säte eller skänkel osv. När hästen förstår detta går jag vidare och samordnar hjälperna.
När hästen är tillräckligt stark och börjar arbeta i form börjar jag sitta på hästen och använda sätet betydligt mer (jag skulle aldrig få för mig att vare sig bromsa eller driva med sätet innan hästen själv är tillräckligt välbalanserad och stark - jag gör mig ganska anonym till hästen börjar bära sig i balans.) Men som sagt, det är så jag gör, om man inte vill behöver man inte göra likadant.
En annars ganska intressant diskussion det här - med eller utan pajkastning: Behöver vi bettet eller inte? Behöver vi ens någonting där framme? Själv, som jag skrev tidigare, behöver jag mina tyglar - skulle aldrig klara av att gå in i ex. en bra passage utan att använda tygeln. Och det är nog inte jag som är en extremt dålig och svag ryttare: Jag har inte sett en enda dressyrryttare (eller hoppryttare för den delen) på elitnivå som inte använder tygeln
. Skulle vilja säga att när man ser dessa elitryttare rida (jobbade för en tysk landslagsryttare (dressyr) för några är sedan) på träning; rida fram för tävling osv. så använder de tygeln MYCKET! Jag säger inte att det är RÄTT att behöva använda tygeln mycket - utan att de flesta vanliga människor faktiskt tycks behöva använda den!
Blir naturligtvis imponerad av de (få) som rider sin häst på ett TREVLIGT sätt utan träns (vad är det han heter han som ridit uppvisningar på Globen och Scandinavium?). Det skulle dock vara intressant att veta om dessa ryttare aldrig har ridit sina hästar med tygel ens i utbildningsskedet.
Avslutningsvis (och för att upprätthålla den allmänna pajkastningstraditionen på detta forum
): ...varför alls rida med tygel - ens på tävling - om det inte behövs? Jag tror att jag genast skickar iväg en motion till FEI och Ridsportförbundet om att ändra regelverken!