Precis som att det är de lugna, trygga, stabila islandshästarna som hamnar i turridning/ridskolor så hamnar även de flesta lugna trygga tregångarna på ridskolor på nybörjarlektioner. Likväl som mina tävlingshästar inte skulle fungera i turridning på grund av att lägger du tyngden på ena sittbenet så flyttar dom sig, vilken nybörjare har koll på de? Likväl går inte toppdressyrhästarna på nybörjarlektionernar på ridskolan? Likväl går inte tävlingstravare på nybörjarlektioner på ridskolan? Likväl går inte shetlandsponnysarna tillsammans med de engelska fullbloden på galoppbanan. Likväll finns det hästar som passar bättre eller sämre i allt. Alla hästraser (och individer) är olika och avlas för olika ändamål, hur man än vrider och vänder på det så är dom olika, TACK OCH LOV (fy fasiken vad tråkigt det skulle bli annars)!
Söker man folk till en klädesbutik - vill du helst ha folk med säljerfarenhet i: grönsaker och frukt, charkeri, möbler eller kläder?
Söker man folk till att jobba som sekreterare på en advokatfirma - vill du helst ha folk med erfarehet av sekreterarjobb på: tandläkarmottagning, försäljningskontor eller helt enkelt från en advokatfirma?
Söker man folk till att jobba i en fabrik med att tillverka skosnören - vill du helst ha folk med erfarenhet av det eller erfarenhet av att sortera ut rätt godisar?
Är de så mycket svårare än så?
Vad som är svårare och lättare? Ja vad jag vet så är allt som man inte kan svårt. Och jag som är mycket utbildad och jobbar med ridning på heltid skulle aldrig få för mig att påstå att det är lätt att rida. Att sitta kvar på en stabil häst - visst det är lätt, men det är ju inte samma sak. Att få en välutbildad häst att gå i tölt är ingen stor grej en gång när någon förklarar hur, liksom det inte är någon stor grej att prova att sitta upp och rida piaff på en välutbildad häst som kan det när någon förklarar hur = När man är en bra ryttare! Men det är ju något helt annat att kunna göra detta själv på en häst som inte kan och utan hjälp. Då tar det tid och man LÄR sig - men kom inte och påstå att det är lätt.
Känslighet? Tävlingshästar är i allmänhet känsligare än ridskolehästar, varför? För att det blir så mycket roligare och lättare att träna dom.
MEN de stabila lite småoskänsliga ridskolehästarna är ovärdeliga - hur skulle annars alla lära sig rida?
Jag vill att mina hästar ska svara på bara min sits - de ska inte synas att jag gör något och dom är välridna MEN inte en suck att min mamma skulle kunna rida dom, inte på grund av att dom är galna jag kan rida ut något om jag vill - men jag har koll på min kropp på hästryggen, jag vet vad jag ber hästen om jag lägger tyngd där, andas så, flytar handen dit, tittar hit osv. - Det gör inte min mamma. Det har inte att göra med att mina tävlingshästar är svårare, dom är känsligare. Mina hästar som mamma kan rida ut på utan problem är så jäkla mycket svårare att rida RÄTT, men min mamma kan åka med på dom och ha en trevlig stund, medans hon inte skulle ha en trevlig stund på mina tävlingshästar trots att jag tycker dom är 1000gånger lättare och roligare att rida.
Allt beror väll på vad man vill få ut av sin ridning och hästägande? Det finns en hög med skogsmullande Islandshästar men det finns en hel hög med halvblod som inte går högre än de lägsta klasserna i dressyr eller hoppning - varför? Ägarens intresse. Det finns inte en häst som behöver tävlas för att må bra. Sen om man väljer en islandshäst, ett halvblod, ett varmblod, ett fullblod har bara att göra med: ägarens intresse, vad man är van med, vad man gillar, vad man vill göra osv.
Alla hästar mår bra av att vara i bra hull, röra på sig, få vara ute och ha social kontakt med andra hästar. Sen hur man väljer att ha dom spelar inte hästen så stor roll - dom vänjer sig vid det mesta. Mina hästar som inte är i träning går ute året runt alla dagar med fri tillgång på foder (olika flockar med olika foder efter behov, vissa blir lite runda men det försvinner med träning när dom kommer in på stall). Under vår, höst och vinter står alla hästar som rids på stall. Under sommaren står ofta topptävlingshästar på stall delvis men många går ute på natten och står istället inne på dagen för att underlätta träningen av dom (jag behöver inte springa in och ut hela dagen för att hämta den häst som ska ridas). Alla hästar på stall får uträknade foderstater uppbyggda på bra grovfoder med extra salt och mineraltillskott (finns inte ett hö iallafall inte på Island) som innehåller nog mycket av alla mineral som hästen ska ha, och kraftfoder och vitamintilskott efter behov. Alla hästarna mår lika bra.
Oj, nu har jag skrivit en uppsats och klockan är kvart över ett så nu slutar jag.
Over and out from Iceland!