Alexandra_W
Trådstartare
Är det så speciellt då? Man får ju inte rekrytera annat än på det sättet, så man måste lägga ut tjänster även om man har den perfekta kandidaten på institutionen redan. Folk jobbar ju i en del ämnen på lösa kontrakt i kanske tio år - har man jobbat med en människa i tio år och vet exakt vad de kan och att de klarar jobbet, så är det väl rätt vettigt att vilja anställa den personen? Och skulle det dyka upp en bättre meriterad kandidat, så tar man ju den. Det gäller ju alla statliga jobb, de måste enligt lag lysas ut. Är man osäker kan man ju höra sig för på institutionen hur det ser ut med interna kandidater.
Sen finns det väl alltid de som tycker de borde fått jobbet istället, men så är det ju i alla branscher om det är en attraktiv tjänst som många vill ha.
Vad gäller att åka över halva jorden så gör man ofta långväga intervjuer över Skype. Väljer man att åka, så är det förmodligen för att en del av syftet är att presentera sig och nätverka, inte bara för den aktuella tjänsten, utan för framtiden.
Jag tänker att du som studentrepresentant kanske inte alltid är med på hur den akademiska världen fungerar, eftersom du inte själv jobbar där? Det mesta klarnar vartefter man lär sig mer.
Skonummerutlysning är inte lagligt. Det är haken. Det handlar alltså att skriva så snävt att det är omöjligt eller I princip omöjligt att någon annan ska vara kvalificerad för tjänsten. Man har inte utlyst tjänsten mer än skenbart
Om de överklagas upphävs de
Sen finns ju en gråzon naturligtvis. Och gråzon och annan mer kvalificerad kandidat kommer så brukar rekryteringen inte sällan avbrytas. Kravprofilen skrivas om och bli ännu snävare och påt igen.
En statlig myndighet gjorde en gång tre avbrutna rekryteringar för en beslutsfattare. De ville ha Nisse. Skrev an annons. Andra sökande var mer meriterande. Avbröt rekryteringen och snävade till annonsen. Samma visa. Avbröt. Tillslut anställde de Nisse och en till.
Det handlar alltså om att skriva annonsen så ingen annan än den man har i åtanke ska vara kvalificerad. Ett ex från Uppsala Universitet var krav på ditt och datt helt legitima grejer samt att man skulle deltagit i ett visst projekt. Det fanns en enda människa som uppfyllde allt och hade varit med i projektet.
Andra ex har man slutfört rekryteringen och fattat beslut om anställning några h efter ansökningstiden utgått.
Kärnan är att det var en utlysning för syns skull, en skenbar utlysning. Ingen annan än den man redan visste man ville ha hade en chans.
Senast ändrad: