Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag känner att det sätter en stämpel på manliga respektive kvinnliga sysslor som jag inte är riktigt bekväm med.Jag skulle gissa att svaret på den frågan varierar, förmodligen relaterat till vilken feministisk inriktning man känner sig hemma i.
Jag tycker, tvärtom mot vad du skriver, att det är jätteviktigt vem som gör vad.
Hur tänker du nu?Jag känner att det sätter en stämpel på manliga respektive kvinnliga sysslor som jag inte är riktigt bekväm med.
Jag anser nog mer att det finns sysslor som hör till hemmets skötsel och dessa skall delas så att de inte inkräktar mer på den enes eller den andres liv.
Jag känner mig inte hemma i någon "feministisk inriktning" eller någon annan färdikpaketerad ideologi, så det var nog mest en fråga som jag inte väntade mig något givet svar på. För mig handlar jämställdhet mycket mer om makt och ekonomi än om exakt uppdelning av sysslor. Därför tycker jag att det är viktigt för jämställdheten att båda i ett förhållande jobbar utanför hemmet i lika utsträckning och att båda har likvärdig ekonomisk standard. Men inte alls lika viktigt vem som rensar avlopp och vem som hänger gardiner.Jag skulle gissa att svaret på den frågan varierar, förmodligen relaterat till vilken feministisk inriktning man känner sig hemma i.
Jag tycker, tvärtom mot vad du skriver, att det är jätteviktigt vem som gör vad.
Jag känner att det sätter en stämpel på manliga respektive kvinnliga sysslor som jag inte är riktigt bekväm med.
Jag anser nog mer att det finns sysslor som hör till hemmets skötsel och dessa skall delas så att de inte inkräktar mer på den enes eller den andres liv.
Ja alltså detta har iaf varit uppenbart för mig genom hela tråden och just därför har jag hela tiden uttryckt att jag skriver utifrån vad jag tänker att jämställdhet är och att andra kan tänka annorlunda. Det tänker jag att flera har gjort. Går inte att göra så mkt merJag känner mig inte hemma i någon "feministisk inriktning" eller någon annan färdikpaketerad ideologi, så det var nog mest en fråga som jag inte väntade mig något givet svar på. För mig handlar jämställdhet mycket mer om makt och ekonomi än om exakt uppdelning av sysslor. Därför tycker jag att det är viktigt för jämställdheten att båda i ett förhållande jobbar utanför hemmet i lika utsträckning och att båda har likvärdig ekonomisk standard. Men inte alls lika viktigt vem som rensar avlopp och vem som hänger gardiner.
Just det där att vi tycker att olika saker är viktigt för jämställdheten är nog också svaret på varför det blivit en del irritation och diskussioner med högt tonläge i den här tråden. Om till exempel någon med min inställning får sitt förhållande klassat som ojämställt av någon med din inställning, trots att hen kanske jobbar jättehårt på jämställdhet enligt sin definition. Då är det lätt att känna sig missförstådd och trampad på tårna (och reagera därefter)!
Man blir inte alls nödvändigtvis bra på något av att göra det många gånger. Eller, både min sambo och jag är bra på att sköta städningen lite halvmediokert.
När det gäller maträtterna, verkar det för min del osannolikt att de män som är "svinbra" på ett fåtal rätter har utvecklat dessa till perfektion. Perfektion är väl rätt ovanligt när det gäller vardagsmatlagning hemma.
Jag tycker att det är osannolikt att den som kan fyra rätter, verkligen kan briljera med dessa, men inte laga något annat så att det blir åtminstone okej.
Jo, precis. Och jag kan tycka att det är intressant att diskutera utifrån just detta - vad som är viktigt för olika personer, hur vi ser på jämställdhet i stort (kontra människors självklara rätt att faktiskt välja hur de vill ha det i sina liv), både på parnivå och samhällsnivå. Men ibland är det svårt utan att människor känner sig påhoppade - det är ju ett ämne som engagerar!Ja alltså detta har iaf varit uppenbart för mig genom hela tråden och just därför har jag hela tiden uttryckt att jag skriver utifrån vad jag tänker att jämställdhet är och att andra kan tänka annorlunda. Det tänker jag att flera har gjort. Går inte att göra så mkt mer
Skulle ändå säga att det har varit lugnare än förväntat i den här tråden. Sist jag diskuterade samma ämne på buke var det betydligt värre med en majoritet som kände sig trampade på.Jo, precis. Och jag kan tycka att det är intressant att diskutera utifrån just detta - vad som är viktigt för olika personer, hur vi ser på jämställdhet i stort (kontra människors självklara rätt att faktiskt välja hur de vill ha det i sina liv), både på parnivå och samhällsnivå. Men ibland är det svårt utan att människor känner sig påhoppade - det är ju ett ämne som engagerar!
Att det viktiga är att inte könrollsmönster får styra våra liv.Hur tänker du nu?
Stämpeln finns redan där oavsett. Den försvinner inte för att vi vill att den ska försvinna. Jag tycker det är naivt att tro att ”stämpeln” skulle försvinna bara för att man är obekväm med den.
Den kommer definitivt inte försvinna av att kvinnor fortsätter vara de som primärt utför uppgifter som ansetts vara just kvinnliga.
Det handlar ju inte bara om det utan även om kunskap, det är ju en lyx att ha kunskapen att kunna renovera och en morbror som är el/vatten ngnting och en farbror som har en grävskopa.Inser att ju mer pengar som kommer in i hushållet ju lättare att ha jämlikhet för var enskilda syssla. Betala för fixa bilen, byta däck, veckostädning, köpa färdig mat, betala för renovering mm så måste ju det vara mycket lättare att dela lika på varje syssla jämfört med om det görs själva pga ekonomi eller möjlighet till att spara pengar genom att göra det själva.
Jag var förr emot kvotering med den klassiska "bäst lämpad ska ha platsen". Problemet är ju bara att det "aldrig" blir så, utan man rekryterar en spegelbild av sig själv i många fall. Det gäller inte bara män, utan även kvinnor. Jag kommer precis från en organisation där i princip alla mellanchefer samt några i ledningen går att beskriva med: vita mellanålders/övre mellanålders kvinnor med spexiga glasögon. Ser man på deras CV'n så är de kompetenta, men alla har exakt samma bakgrund och kompetenser så det blir ju bara rundgång i det hela...Det blir annars som med "kvotering" som faktiskt också skaver.
Jag är mittemellan. Jag tycker att om man har barn är det viktigt att ge alla barn lika mycket kunskap med sig hemifrån och att visa att båda föräldrarna kan. Dvs att även om X oftast lagar maten är det bra om även Y gör det tillräckligt ofta för att det ska framgå att Y också kan göra detta (fixa cykeln, baka en kaka, köra bilen, köra bilen till verkstaden, klippa gräset, bädda sängen, godnattsaga, läxhjälp, hämta, lämna, whatever). Utom för naturligtvis hänga med barnen vilket jag tycker nog måste vara väldigt nära lika i tid. Till millimeterrättvisa med vab och föräldraledighet.Jag skulle gissa att svaret på den frågan varierar, förmodligen relaterat till vilken feministisk inriktning man känner sig hemma i.
Jag tycker, tvärtom mot vad du skriver, att det är jätteviktigt vem som gör vad.
Övning ger färdighet oavsett om det är koka potatis eller byta olja på bilen. Har svårt att se det som lyx något utav det utan lyxen för mig är att ha pengar att köpa sig fri från det.Det handlar ju inte bara om det utan även om kunskap, det är ju en lyx att ha kunskapen att kunna renovera och en morbror som är el/vatten ngnting och en farbror som har en grävskopa.
Ingen av oss skulle ju kunna renovera ett kök. Å andra sidan är jag ganska säker på att jag skulle, om jag flyttade in till ett hyggligt funktionellt kök, aldrig någonsin komma på idén att renovera det. Fixa bilen kommer ju inte att hända utan det är verkstad. (tapetsera typ har vi gjort lite) När vi tittade på lägenheter så inte hade jag en tanke på att göra om någonting alls.
Dvs inomhussysslorna tvätta, städa, laga mat, osv lika fördelat men kanske med lite att en lagar lite mer mat och en städar mer.Jag är mittemellan. Jag tycker att om man har barn är det viktigt att ge alla barn lika mycket kunskap med sig hemifrån och att visa att båda föräldrarna kan. Dvs att även om X oftast lagar maten är det bra om även Y gör det tillräckligt ofta för att det ska framgå att Y också kan göra detta (fixa cykeln, baka en kaka, köra bilen, köra bilen till verkstaden, klippa gräset, bädda sängen, godnattsaga, läxhjälp, hämta, lämna, whatever). Utom för naturligtvis hänga med barnen vilket jag tycker nog måste vara väldigt nära lika i tid. Till millimeterrättvisa med vab och föräldraledighet.
Men jag tycker annars att om man är två personer som bor ihop är det helt ok att ena mamma/pappa nästan alltid lagar maten och andra mamma/pappa nästan alltid diskar. Det blir ju ändå så när folk bor ihop, oavsett om det är olika kön eller ej.
Det stora problemet för samhället är ju att man ger sina barn så olika mängd gåvor till när de flyttar hemifrån och olika mängd möjlighet till känsloliv. Och "alla" gör lika så inga andra rollmodeller finns. Om ett barn har rättvisa men superkönsstereotypa föräldrar så blir ju det barnet fast i en liten liten låda (av typ kvinnor kan inte köra bil/gillar inte att köra bil, män kan inte, kvinnor kan inte, pappor får inte osv.). Vem önskar det för sitt barn? (många iofs)
Ja inom familjen.Inser att ju mer pengar som kommer in i hushållet ju lättare att ha jämlikhet för var enskilda syssla. Betala för fixa bilen, byta däck, veckostädning, köpa färdig mat, betala för renovering mm så måste ju det vara mycket lättare att dela lika på varje syssla jämfört med om det görs själva pga ekonomi eller möjlighet till att spara pengar genom att göra det själva.
Det kostar väl jättemycket att bygga en veranda eller riva ut ett kök. Billigare och mer miljövänligt att bo i as is. (hamra lite på en kan man ju, att köpa färdigmat är ju mest onyttigt.)Övning ger färdighet oavsett om det är koka potatis eller byta olja på bilen. Har svårt att se det som lyx något utav det utan lyxen för mig är att ha pengar att köpa sig fri från det.
Det är nog så att de flesta människor helst gör vad de är bekanta med.Nej alla blir inte bra på allt de gör många gånger, men OM man är väldigt på på en specifik detalj, men inte området i stort, så är det antagligen för att man gjort den detaljen många gånger.
Nu pratar du om saker som byta olja och koka potatis (varav det ena nästan alla köper -service och det andra praktiskt taget alla kan, från hemkunskapen). Nyss pratade du om att renovera hem och kök... (snickerier, vatten, el osv)Övning ger färdighet oavsett om det är koka potatis eller byta olja på bilen. Har svårt att se det som lyx något utav det utan lyxen för mig är att ha pengar att köpa sig fri från det.
Vad en kvinna eller man väljer att jobba med kan jag inte styra på individnivå men jag kan styra vad jag själv jobbar med.Ja inom familjen.
Men hur går det då med jämställdheten i stort?
Jag kan ju lätt gissa att bilmekanikern är en n man och att städningen utförs av en kvinna.
Så egentligen hjälper det inte för utjämningen i samhället.