Vad menar du när du skriver symptomdiagnos?
Ett av kraven för att diagnosen ska kunna ställas är att svårigheterna funnits sedan tidig ålder. Från DSM-5:
https://www.autismforum.se/om-autism/diagnoskriterier-0/diagnoskriterier-for-autism/
D. v. s. om autismliknande svårigheter uppkommer senare i livet, så är det inte autism. Då är det något annat.
Man vet inte med säkerhet vad autism beror på, men ärftlighet verkar vara en tung post. Likaså eventuella händelser under fosterperioden eller (väldigt) tidigt i livet, som t. ex. vissa sjukdomar hos den gravida, verkar kunna öka risken för autism hos barnet. Det finns också ett samband där äldre föräldrar (och, något jag läste så sent som i går, stor åldersskillnad mellan föräldrarna) ser ut att ge en ökad risk för autism hos barnet.
Det kan förstås ge problem åt andra hållet i stället, om det helt enkelt inte går att härleda en persons svårigheter till tidig barndom. Jag har t. ex. ett syskonpar i min bekantskap. Syskon 1, pojke, var typiskt "aspig" som man sa (enligt den tidens kunskap) och fick en autismdiagnos (Asperger) runt 5 års ålder. Syskon 2, flicka, var några år yngre och växte därmed upp med en autistisk bror och ett liv som anpassats mycket efter brodern. I likhet med många flickor på spektrumet hade hon inte särskilt stora svårigheter i tidig barndom, men desto större problem från gymnasieålder och uppåt. När hon till slut fick göra en utredning, runt sena tonår/ung vuxen, hade syskonens närmsta under uppväxten gått bort och där fanns inga andra som hade tillräcklig inblick i barnens uppväxt för att kunna vara till hjälp under utredningen.
Resultatet av det blev att syskon 2 fick veta att hon
då uppfyllde alla kriterier för autism, förutom att man inte kunnat säkerställa att det funnits sedan mycket tidig ålder varför hon inte kunde få en autismdiagnos.
Syskon 1 fick alltså tidig diagnos, mycket hjälp och stöd under skolgång och uppväxt, fortsatt stöd under vägen till ett arbete, och har en ganska välfungerande vardag med det stöd han behöver. Syskon 2 s. a. s. "åkte snålskjuts" på syskon 1s diagnos, och fick därmed en hel del anpassningar i hemmet under uppväxten som gjorde att eventuella problem inte blev så framträdande. När hennes svårigheter blev tydliga gick det inte att veta säkert hur tidigt hon haft svårigheter, eftersom mycket under uppväxten redan var anpassat efter syskon 1. Syskon 2 fick därför ingen diagnos och därmed inte heller någon rätt till särskilt stöd, och lever med svår psykisk ohälsa relaterat till detta.
Det är naturligtvis inte alls bra när det blir så heller, men det visar kanske lite grann av hur hårt det är, det här med att symptom på autism ska ha funnits sedan mycket tidigt i livet.