10 middagar

Jag kommer nog inte på tio middagar, men de senaste middagarna hemma som jag kommer på nu har varit

Grön långkål med vildsvinskorv och saffransgnocchi
Pumpasoppa med diverse tillbehör
Tabbouleh med fårfiol, hummus och libabröd
Pasta med grönkålspesto (jag har råkat köpa lite väl mycket grönkål)
Pasta med blåmusslor i tomatsås
Böngryta med bröd
Vitkål, lök, pumpa, vitlök, padronepaprika och korvbitar på en plåt i ugnen.

Inget av det kräver särskilt mycket matlagning. Musslorna behövde ju kollas igenom och sköljas. Det var nog det mest krävande.

Musslorna hade väl inte fått de flesta barn att ropa hurra, men de är ju lätta att ta bort ur deras portioner.
 
Led av vardagsmatspanik sannolikt.

Vilket påminner mig om min enklaste latmansrätt. Pasta med makrill i tomatsås, samt morotsstavar som grönsak. Kan varieras genom att låta broccoli eller något koka med i pastavattnet mot slutet.
Har alltid burkar med makrill hemma, perfekt nödmat till pasta när man inte handlat eller vill ha något som går snabbt. I min variant steker jag lök, vitlök och chili, slänger i ett par makrillburkar och någon dl creme fraiche, toppas med hackad persilja. Sonen tycker att det är supergott!
 
Min nödmat är fryst färdigmat från Felix, vet ej namnet men med pasta, grönsaker och kyckling. Som man steker. Stek det ganska hårt och sen sambal oelek till det att doppa i, så himla gott av nån anledning.

Annars brukar det vara:
Köttfärsås
Köttgryta
Grönsakssoppa
Lax i ugn (har ett supergott recept från nätet)
Torsk med äggsås
Stekt lax med potatismos
Wokade grönsaker med kyckling
Ärtsoppa
Pastasallad

Blir mindre lax framöver då jag inte vill ha odlad sådan.
 
Jag/vi lagar mat varje dag, i mitt fall för att jag tycker att det är roligt och föredrar att äta riktig mat framför mackor och liknande. Har inga barn men vill ändå att det ska gå relativt snabbt på vardagarna.

Har heller ingen planering utan handlar utifrån vad som är i säsong eller billigt eller det jag blir sugen på i butiken, och maten lagas utifrån det som då finns hemma. Oftast tenderar det ändå att bli liknande rätter som roterar:

• Lins- eller kikärtsgryta, med bas av krossade tomater och massa indiska kryddor. Varierar med att ha i t.ex. någon av aubergine, blomkål, zucchini, potatis, paneer-ost eller halloumi. Oftast även kokosmjölk och så brukar jag ha i fryst bladspenat eller grönkål när den är klar för att hjälpa till att kyla ner den (gör alltid i en enorm kastrull och gör lunchlådor av så tar en evighet att svalna annars).

• Diverse snabba pastarätter. T.ex svamp, broccoli, grädde och ost. Quornbitar, halloumi, bladspenat. Grönkål/svartkål/savoykål, grädde, vitlök, valnötter, parmesan. Eller körsbärstomater och fetaost (tiktok-pastan, även om jag gjorde liknande innan tiktok :p ).

• Stekt/wokad tofu och grönsaker, t.ex. broccoli, svamp, paprika (brukar använda färska men fryst wokmix funkar ju ypperligt) med nudlar och sås/dressing på soja, ingefära, vitlök, chili, lime. Finns ju också massa färdiga såser att köpa om det ska gå fort.

• Någon slags wraps/burritos. T.ex tortillabröd med vegokyckling, creme fraiche och sambal som gratineras i ugn och äts med sallad. Eller naturell oumph, svarta bönor och grön paprika som steks i tacokryddor (blandar själv men köpt är ju smidigt), gör guacamole till.

• Vegoburgare (gör egna på formbar färs men finns ju massvis med färdiga alternativ). Endera snabb version med minimalt med toppings eller mer tidskrävande med diverse grönsaker, stekt halloumi, stekt svamp m.m. Ibland gör vi klyftpotatis och coleslaw till (kan förstås också köpas om man vill spara tid).

• Linguine som blandas med stekt/grillad zucchini och röd lök, färsk bladspenat, mozzarella, citron och olivolja (bara pastan och zucchinin är tillagad, blir som en varm sallad).

• Stekt strimlad vitkål och vegofärs med bl.a. grädde och soja, äts endera med pasta eller görs till kålpudding (som äts som den är eller med tillbehör).

• Kokt potatis, vegonuggets, remouladsås (köpt eller egengjord) och sallad. Kokar alltid mer potatis än vad som behövs för att använda någon annan dag.

• Stekt potatis (från gårdagen) tillsammans med diverse grönsaker från kylen eller frysen - exempelvis svamp, aubergine, zucchini, paprika, morot, diverse kål, bönor/linser, lökar osv. Har oftast även i tofu (den färdigfriterade i kuber) och låter fetaost smälta ner i slutet.

• Airfryad klyftpotatis, stekta quornfileer, kall yoghurtsås och sallad till.

• Gryta med tofu, broccoli, blomkål, potatis (använder kall kokt från annan dag) i kokosmjölk med currypasta. Äts med ris.

Om det ska gå supersnabbt:

- Pasta med vegoköttbullar och ketchup eller möjligtvis gräddsås från påse.
- Potatismos gjord på kall kokt potatis från en annan dag, stekt vegokorv och enkel sallad (gröna blad, gurka, tomat)
- Fryst vegopytt (brukar blanda den från Quorn och Felix) med stekt ägg och inlagda rödbetor
 
Blev så inspererad av den här tråden så gick igenom frysen och gjorde matlistan för nästan hela januari! Har en så bra kalender inför nästa år 🥳
 

Bifogade filer

  • IMG_8976.webp
    IMG_8976.webp
    291,1 KB · Visningar: 85
Tack för alla svar i tråden! Vi har fått hem vår första beställning och det blev såhär:
  1. Torsk med äggsås, potatis och ärtor
  2. Spagetti med köttfärssås och riven morot
  3. Fish tacos med äpple och rödkålsallad
  4. Kyckling och rotfrukter i ugn
  5. Linssoppa med bröd
  6. Blomkålssoppa med bröd
  7. Pasta med egen tomatsås
  8. Kycklingsallad
  9. Ugnspannkaka med bacon och lingon
  10. Kikärtsgryta med ris
 
Här rullar

  • Makaroner och köttbullar
  • Makaroner och stekt falukorv
  • Spagetti och köttfärssås
  • Gulaschsoppa ( burk ) m cream fraiche och knäckemacka
  • Varma mackor
  • Lövbiff el entrecote med pommes
  • Grillkorv m pommes
  • Grillkorv och bröd
Äter ni inte grönsaker?

Kött är så dyrt, så det blir mest till helgen vi äter såna middagar. Till vardags blir det typ:
Pasta med tomatsås
Pasta carbonara
Pasta med svamp och bacon
Linssoppa
Shakshouka med fetaost, bröd till.
 
Senast ändrad:
Äter ni inte grönsaker?

Kött är så dyrt, så det blir mest till helgen vi äter såna middagar. Till vardags blir det typ:
Pasta med tomatsås
Pasta carbonara
Pasta med svamp och bacon
Linssoppa
Shakshouka med fetaost, bröd till.
Det var i och för sig inte så mycket grönsaker heller. ;)

Jag äter mycket köttprodukter måste jag erkänna - nästan hela min meny är dock baserad på vad som finns i kort-datum hyllan och jag brukar köra protein + sallad ungefär. Det kött (eller annat protein för all del) som inte går ned inom tjugofyra timmar åker i frysen.
 
Ny favvo här är lax i ugn som serveras med en sås på kokosmjölk, chili, tänk sambal, och lime samt nudlar. Finns alla möjliga varianter av kryddor där och man kan vara försiktig med chilin för kidsen.
 
Det var i och för sig inte så mycket grönsaker heller. ;)

Jag äter mycket köttprodukter måste jag erkänna - nästan hela min meny är dock baserad på vad som finns i kort-datum hyllan och jag brukar köra protein + sallad ungefär. Det kött (eller annat protein för all del) som inte går ned inom tjugofyra timmar åker i frysen.
Tomater, svamp, baljväxter, lök och paprika är väl grönsaker? Carbonara är inte mycket grönsaker, absolut, men resten är ju typ bara grönsaker…
 
Tomater, svamp, baljväxter, lök och paprika är väl grönsaker? Carbonara är inte mycket grönsaker, absolut, men resten är ju typ bara grönsaker…
Jag vet inte om svamp är en grönsak. :) Oavsett tyckte jag att det lät lite dömande. Det kan ju gå ned en hel hög med grönsaker i köttfärssås till exempel. Tomaterna du nämnde - definitivt lök, ofta morötter, ibland linser, bönor eller ärtor.
Till korven kanske en sallad, kanske bostongurka eller andra tillbehör. En grönsallad till varje rätt? Råkost? Det är nog inte något man skriver ned i veckomenyn?

Man läser ju menyerna med olika ögon. Jag såg mest pasta när jag läste din, förmodligen för att jag inte gillar pasta. :D
 
Jag vet inte om svamp är en grönsak. :) Oavsett tyckte jag att det lät lite dömande. Det kan ju gå ned en hel hög med grönsaker i köttfärssås till exempel. Tomaterna du nämnde - definitivt lök, ofta morötter, ibland linser, bönor eller ärtor.
Till korven kanske en sallad, kanske bostongurka eller andra tillbehör. En grönsallad till varje rätt? Råkost? Det är nog inte något man skriver ned i veckomenyn?

Man läser ju menyerna med olika ögon. Jag såg mest pasta när jag läste din, förmodligen för att jag inte gillar pasta. :D
Jag tänkte nog mer att vem har råd att äta kött i större mängd varje dag. Är menyn korv och pommes, så får iaf jag intrycket att det är den man äter sig mätt på, inte eventuell bostongurka.
 
Jag tänkte nog mer att vem har råd att äta kött i större mängd varje dag. Är menyn korv och pommes, så får iaf jag intrycket att det är den man äter sig mätt på, inte eventuell bostongurka.
Nu kan väl knappast falukorv anklagas för att vara dyrare än grönsaker om det är kostnaden som man oroar sig för. Scans falukorv har just nu ett kilopris på 48,13 kr/kg enligt min Icasida. Vilket är billigare än kilopriset för de flesta grönsakerna så här års. Och är kostnaden en viktig faktor så finns det ju billigare märken. Jag har definitivt råd att äta kött varje dag om jag vill (annat än korv då) men det är mest pga att jag odlar mycket grönsaker själv under stora delar av året.
 
Svamp är faktiskt inte en grönsak, men.

Jag reagerar också på väldigt lite grönsaker i många av listorna.
Åtminstone jag planerar sällan grönsaker på samma sätt som maten som tillagas. Till mig själv så funkar tillagade grönsake som mer tydligt blir en del av rätterna, typ slänga med sockerärter i pasta, rivna morötter i köttfärssås, laga rotfrukter ihop med kyckling i ugn eller ångkoka broccoli till fisken.
Men barnen äter i princip bara råa grönsaker så då blir det oftast det, vilket innebär att servera maten med morotsstavar, gurkstavar, tomater, sockerärter eller gröna ärtor direkt från frysen. Så det är mer tillbehör än del av rätterna.
Men att det inte står i folks middagslistor betyder sannolikt inte alltid att man inte äter grönsaker.
 
Nu kan väl knappast falukorv anklagas för att vara dyrare än grönsaker om det är kostnaden som man oroar sig för. Scans falukorv har just nu ett kilopris på 48,13 kr/kg enligt min Icasida. Vilket är billigare än kilopriset för de flesta grönsakerna så här års. Och är kostnaden en viktig faktor så finns det ju billigare märken. Jag har definitivt råd att äta kött varje dag om jag vill (annat än korv då) men det är mest pga att jag odlar mycket grönsaker själv under stora delar av året.
Är det? Lök kostar 15 kr/kg, krossade tomater kostar 33 kr/kg, röda linser (torkade) kostar 37 kr/kg.

Det är ju den typen grönsaker man äter sig mätt på. Inte gurka och isbergssallad.
 

Liknande trådar

Mat Jag är nu i en relation där mitt ointresse för mat och matlagning börjar bli ett problem. Det är inte nytt för mig att vara i denna...
2 3
Svar
47
· Visningar
4 307
Senast: Freazer
·
Hemmet Någon med erfarenhet av att lämna ett hushåll med stor familj för att istället leva i ensamhushåll? Vad finns det för fallgropar som är...
3 4 5
Svar
97
· Visningar
6 710
Senast: Sassy
·
Mat Jag tycker inte om att laga mat. Så jag vill sluta med det (åtminstone till vardags). Samtidigt vill jag äta nyttigt, veganskt...
2 3 4
Svar
60
· Visningar
5 288
Senast: Tilly_85
·
Kropp & Själ Jag har inte ätit särskilt bra den här hösten och känner absolut att det påverkar min energi och mitt mående. Tröttare, mer sötsug...
3 4 5
Svar
98
· Visningar
7 087
Senast: Mineur
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Retrievertråden
  • Oseriös avel 2023

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp