Näringstät mat är mat som innehåller mycket näring i förhållande till kalorier. Med andra ord, du får i dig mer näring på det antal kalorier som du äter. Mitt syfte med att äta mer näringstät mat är alltså inte att äta färre kalorier utan att få i mig fler viktiga ämnen. Skulle jag byta ut pannkakor med grädde och sylt till exempelvis lax, rotfrukter i ugn och och creme fraiche sås så kanske jag skulle äta samma antal kalorier den måltiden men få i mig mer näringsämnen som gör gott för kroppen. Just nu är det enbart järn, B12 och folat som jag vet att jag har brist på men jag har inte för avsikt att hålla på att mäta detta i framtiden, det görs just nu enbart p.g.a graviditet, utan jag tänker att äta varierat räcker gott och väl.
Du kanske tänker på energirik mat när du tänker att det är samma sak? Energirik mat kan ju vara väldigt näringsrik, eller inte, beroende på livsmedlet. Men gemensamt är att det innehåller mycket kalorier. Vilket som sagt inte alls behöver vara dåligt.
Betonar igen att tråden alltså önskar tips på näringstät mat, eftersom jag vill få in mer av detta i min kost. Det är ingen omskrivning för kalorisnål mat, det är inte en bantningstråd (herregud jag är gravid och har absolut noll önskan att hämma min pågående viktuppgång), det är inte en bild över hela varken min kost eller den kost jag skulle rekommendera till någon annan. Det är endast och enbart ett önskemål på tips för mer näringstäta måltider eftersom jag vill få in fler sådana varje vecka just nu.
Då tror jag att jag förstår vad du menar! I min vokabulär är näring visserligen nödvändiga byggstenar/bränsle för kroppen, men syftar framför allt på de stora grupperna kolhydrater, fett och protein. Dvs näringstätt är sådant som är jättebra om man t. ex. vandrar och ska bära med sig maten, eller om man är sjuk och inte orkar äta så stora volymer, men ändå ska försöka täcka sitt basala energibehov.
Så här års gillar jag pulled pork med äppelcoleslaw.
Bibimbap är supergott också, och går att variera beroende på vilka grönsaker man råkar ha tillgång till.
Den ultimata snabbmaten är att koka nudlar, steka ett ägg, och smaksätta med sesamolja, soja och ett lass kimchi.
Blandade grönsaker på en ugnsplåt är gott till t. ex. köttfärsbiffar eller kyckling. Tzatziki blir godare ju högre andel grönsak man har, och går att göra med morot eller zucchini istället för gurka om man vill.
Grönsakssoppa på vitlök, chili, tomat, morot, selleri, vita bönor, och grönkål blir lyxig om man toppar med persilja, olivoljestekta krutonger och ett lass parmesan.
Både belugabolognese och caponatabolognese är gott till pasta.
Stekt fisk är aldrig fel. Man kan också göra knyten/paket av bakplåtspapper med diverse kryddor och grönsaker.
Nej inte tomma kalorier
. Då hamnar du ju på Snickers och gelegodis. Grädde och ost och sådant är inte tomma kalorier, de är ju fulla av vitaminer och mineraler också de är bara väldigt hm täta kalorier.
Jag tycker nog att det är lite samma? Dvs mat som innehåller mycket kalorier i förhållande till övriga ämnen. Även om grädde innehåller fler nyttigheter än gelegodis hade det ju rent krasst gått att få i sig samma ämnen med lägre kaloriinehåll om man tagit mjölk istället.