Vad blir det för (vegetarisk) mat?

Blev ju tipsad om den i den här tråden förra hösten!
https://www.bukefalos.se/threads/vad-blir-det-for-vegetarisk-mat.1281398/post-18359194

Den här gjorde jag. Dock vare sig vegan eller nötfri, Men det går nog att fixa till.
https://www.ica.se/recept/gronkalspaj-med-valnotter-493529/

De ser smaskiga ut! Tack, ska prova den nedre på julbordet tror jag. Ingen är veg hos oss men alla gillar vegetarisk mat, så det funkar fint med mejeriprodukter och nötter. :)
 
Blev ju tipsad om den i den här tråden förra hösten!
https://www.bukefalos.se/threads/vad-blir-det-for-vegetarisk-mat.1281398/post-18359194

Den här gjorde jag. Dock vare sig vegan eller nötfri, Men det går nog att fixa till.
https://www.ica.se/recept/gronkalspaj-med-valnotter-493529/
Blev ju tipsad om den i den här tråden förra hösten!
https://www.bukefalos.se/threads/vad-blir-det-for-vegetarisk-mat.1281398/post-18359194

Den här gjorde jag. Dock vare sig vegan eller nötfri, Men det går nog att fixa till.
https://www.ica.se/recept/gronkalspaj-med-valnotter-493529/
Får experimentera och testa mig fram lite, har ju som dagt lite tid på mig :D
 
Bästis bjöd på pre födelsedagsmiddag igår.
Tofubowl :)
IMG_20180906_180413_123.webp
 
jag gjorde en superenkel och supergod sallad ikväll. Fint strimlad rödkål, hyvlad morot, lite gurkhalvmånar. Dressade med en sås på jordnötssmör, vatten och sweet chili-sås. Samt mer jordnötter.
 
Det här är en så jäkla god röra att den nästan är bättre än originalet :p


Vegansk skagenröra, ca 4 dl

  • 1 dl Oatly iFraiche
  • 1 dl vegansk majonnäs (till exempel astrid och apornas, eller vanlig lättmajonäs utan ägg)
  • 3 msk tångcaviar
  • ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl hackad färsk dill
  • 100 g fast naturell tofu
  • 1/2 rödlök
  • 1 mogen avocado
  • salt och svartpeppar
från http://www.javligtgott.se
 
Någon som har tips på hur man kan tillaga vegansk quorn på ett bra vis? Blir bara en smulig sörja av det när jag försöker, och jag har försökt på många vis (steka i stekpanna, i ugn, koka i gryta etc). Har både ägg- och soja-allergi i familjen, så hade varit smidigt om vi kunde använda den veganska quornen mer...
 
Jag gjorde en jättegod och enkel tomatsås häromdagen.

Tomat
Paprika
Chili
Koka ihop med ca 1 dl vatten, mixa slät(are).

Allt var hemodlat så kanske var det som gjorde den så god :D
Åh, saknar när jag bodde på en väns bondgård och hade tillgång till pinfärska grönsaker dagligen. Verkligen sån skillnad i smak på grönsker direkt från plantan/jorden och de som legat i butik ett tag.
 
Slå mig inte nu, men jag har redan börjat tänka på julmaten :nailbiting: Jag har nämligen ingen aning om vad vi ska hitta på i matväg och vill kunna testlaga nya kreationer i god tid innan, så man inte hunnit bli trött på dem lagom till jul...

Någon som kan förmå sig att komma med förslag? Kriterierna är att det bör vara veganskt och nötfritt, gå hyfsat lätt och snabbt att laga, alt går bra att förbereda någon dag innan, samt kännas juligt och festligare än vanlig vardagsmat. Jag har ingen direkt relation till vanlig svensk julmat, så det behöver inte efterlikna ett traditionellt julbord.

Kan ju tillägga att tidigare år har vi ätit bl a soppa med kokosmjölk, grönsaker och tofu kryddad med bl a saffran, någon smördegsinbakad svampfärshistoria med brysselkål och sallad till, vegansk jansson med jag minns inte vad vi hade till. Allt har varit gott, men ingen direkt sensation.

(Hoppas jag inte gjorde någon upprörd nu genom att nämna julmat i augusti :angel:;) )
Innan jag kopplade nötter istället för nötkött :idea:
 
Jag har kört vegana "köttbullar" tex på Anammas färs, med malda hasselnötter och grädde (från ko eller växtbaserad) i smeten. Variant av skagensallad med tångcaviar, som fler har nämnt, gärna med lite alger i för ökad havssmak. Dekorera gärna med sjögräs.

Julcurry är en säker hit. Gör en grönsakscurry, gärna av typiska vintergrönsaker, och krydda med julens kryddor (kardemumma, ingefära, saffran osv).

Sallader med vintergrönsaker. Grön långkål, kan göras vegan om mejeriprodukter inte känns okej.

Jag gjorde ett år "revbensspjäll" av seitan, men kanelstänger som ben. Det blev kanske inte det godaste jag har ätit, men det var mysigt att sitta tillsammans och knapra "köttet" av kanelstängerna.

Sen kan man ju göra en skinka-ish. Klassikern är väl griljerad kålrot, men jag har även ätit en som var gjord av malda nötter och sådant.

Om det finns starka önskemål om korv, skulle jag kolla över det vegetariska utbudet för att se om någon verkar någorlunda ätlig. Man kan även köpa vegant "korvskinn".

Kort sagt: julmaten är rätt enkel att göra vegetarisk. Det jag har svårt att avstå från är sill och lax. Jag hade hellre kört på enbart sill och lax och sallader av olika slag. Men det beror ju på vad alla äter och inte.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag har varit väldigt illamående ett bra tag och jag vet inte varför. Jag har alltid varit petig med maten och saker jag älskat kan jag...
4 5 6
Svar
107
· Visningar
8 280
Senast: Inte_Ung
·
Mat Har emellanåt svårt för att äta kött och vill äta mer vegetariskt. Har varit vegetarian periodvis sedan jag var barn. Jag har rätt bra...
2
Svar
34
· Visningar
2 438
Hundhälsa Min yngsta hund (2 år) vill efter ett tag inte äta den maten hon tidigare ätit. Till en början fick hon torrfoder, och det kunde gå...
Svar
15
· Visningar
613
Senast: YlvaG
·
Gravid - 1år Jag behöver en tråd med tips kring BLW (baby lead weaning) och plockmat! Vi har en 6-månaders hemma som vi precis har börjat med. Från...
2 3
Svar
59
· Visningar
2 120
Senast: Lingon
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp