Vad blir det för (vegetarisk) mat? Del III

Salad-in-a-jar!
Vad är det? Sökmotorn hjälpte mig inte:confused:
Det här är en storfavorit hemma hos oss och vi gör den ofta på vardagar just för att den går rätt snabbt, byt ut gräddfilen till veganskt alternativ bara:

https://www.coop.se/recept/tacoplat-med-sotpotatis-bonor-och-cashewnotter
Ser gott ut men tar för lång tid. Varför finns det inte färdigskalade/hackade grönsaker till ugnsbakning? Det är ju allt förberedande som tar sån tid.
 
Vad är det? Sökmotorn hjälpte mig inte:confused:

Ser gott ut men tar för lång tid. Varför finns det inte färdigskalade/hackade grönsaker till ugnsbakning? Det är ju allt förberedande som tar sån tid.
Guacamole kan du köpa färdig och då är det ju verkligen bara sötpotatisen som ska skalas och hackas. De brukar gå fort att skala tycker jag, till skillnad från typ potatis. Sen blir det många matlådor om du är själv :)
Men vill du inte skala alls blir det såklart svårare eftersom de flesta rotfrukter åtminstone har skal.

Här finns en del saker färdiga. Typ riven morot, riven vitkål, blomkåls”ris”, grönkål i bitar. Potatis och lök typ finns tärnad i frysdisken men har aldrig privat själv :p
 
Vad är det? Sökmotorn hjälpte mig inte:confused:

Ser gott ut men tar för lång tid. Varför finns det inte färdigskalade/hackade grönsaker till ugnsbakning? Det är ju allt förberedande som tar sån tid.
https://pin.it/39KDK9f

Typ så. Förberedda sallader som skiktas så att de inte blir ofräscha på och håller flera dagar i kylskåp. Vi brukar förbereda på helgen och ha till lunch hela veckan.
 
Har ni några tips på recept med mycket fiber (aka grönsaker) som inte tar mer än max 30 minuter totalt? Brukar äta mycket rotfruktsgrytor, sallad etc, så min mage är van vid massor med fibrer, fungerar inte riktigt med pasta med lite spenat på eller en bönsås till potatisen. Samtidigt är jag inne i en period där jag inte har 2-3 timmar till att stå och skala och koka och så. Känner mig lite handfallen, min hjärna hamnar på typ färdig pyttipanna och wok och sen stannar den där.
Alla typer av kål, morötter, palsternacka, själkselleri, fänkål. Nästan det mesta tar ju minder än 30 minuter. Om jag kokar kokar jag max 10 minuter på grönsaker om ens det. Du kan ju också ångkoka så blir de ännu fräschare. Kanske undvika sådant som behöver skalas? Kör mycket fryst att komplettera med typ ärtor, sojabönor, gröna bönor osv och krossade tomater. Sen är det ju många kokar som promotar att man kör en ordentlig ungsbakning med grönsaker som man sedan använder till olika rätter hela veckan, vet inte om det kan fungera för dig?
 
Guacamole kan du köpa färdig och då är det ju verkligen bara sötpotatisen som ska skalas och hackas. De brukar gå fort att skala tycker jag, till skillnad från typ potatis. Sen blir det många matlådor om du är själv :)
Men vill du inte skala alls blir det såklart svårare eftersom de flesta rotfrukter åtminstone har skal.

Här finns en del saker färdiga. Typ riven morot, riven vitkål, blomkåls”ris”, grönkål i bitar. Potatis och lök typ finns tärnad i frysdisken men har aldrig privat själv :p
Jo, jag vet att rotfrukter har skal:laugh: Jag har inget emot att skala egentligen men nu har jag verkligen bara 30 minuter på mig att laga mat och äta 6 dagar i veckan. 7e dagen kan jag lägga kanske 2 timmar men hinner inte med några jättestorkok som jag annars tycker är ganska mysiga. Men säger inte att det var ett dåligt tips per se, bara svårt att hinna med som mitt liv ser ut just nu.
Jo! Finns såklart inte i nån butik nära mig dock. Men ska gå igenom frysdisken och se om det inte finns något liknande, ser ju perfekt ut!
https://pin.it/39KDK9f

Typ så. Förberedda sallader som skiktas så att de inte blir ofräscha på och håller flera dagar i kylskåp. Vi brukar förbereda på helgen och ha till lunch hela veckan.
Smart! Kan jag nog fixa på min lediga dag och ha redo. Tack!
Alla typer av kål, morötter, palsternacka, själkselleri, fänkål. Nästan det mesta tar ju minder än 30 minuter. Om jag kokar kokar jag max 10 minuter på grönsaker om ens det. Du kan ju också ångkoka så blir de ännu fräschare. Kanske undvika sådant som behöver skalas? Kör mycket fryst att komplettera med typ ärtor, sojabönor, gröna bönor osv och krossade tomater. Sen är det ju många kokar som promotar att man kör en ordentlig ungsbakning med grönsaker som man sedan använder till olika rätter hela veckan, vet inte om det kan fungera för dig?
Jag tycker inte något alls tar mindre än 30 minuter vad gäller rotfrukter. Det ska skalas och hackas och bara det tar 30-60 minuter för mig, sen ska det tillagas och även där tycker jag nog att 10 minuter är väldigt optimistiskt. Mina grytor puttrar gärna uppemot 40 minuter. Men kål är bra! Det äter jag redan mycket men det är på gränsen; det tar ca 30 minuter att laga allt som allt och då måste jag äta medan jag jobbar sen vilket inte är så kul.
 
Jo, jag vet att rotfrukter har skal:laugh: Jag har inget emot att skala egentligen men nu har jag verkligen bara 30 minuter på mig att laga mat och äta 6 dagar i veckan. 7e dagen kan jag lägga kanske 2 timmar men hinner inte med några jättestorkok som jag annars tycker är ganska mysiga. Men säger inte att det var ett dåligt tips per se, bara svårt att hinna med som mitt liv ser ut just nu.

Jo! Finns såklart inte i nån butik nära mig dock. Men ska gå igenom frysdisken och se om det inte finns något liknande, ser ju perfekt ut!

Smart! Kan jag nog fixa på min lediga dag och ha redo. Tack!

Jag tycker inte något alls tar mindre än 30 minuter vad gäller rotfrukter. Det ska skalas och hackas och bara det tar 30-60 minuter för mig, sen ska det tillagas och även där tycker jag nog att 10 minuter är väldigt optimistiskt. Mina grytor puttrar gärna uppemot 40 minuter. Men kål är bra! Det äter jag redan mycket men det är på gränsen; det tar ca 30 minuter att laga allt som allt och då måste jag äta medan jag jobbar sen vilket inte är så kul.
Jag struntar i att skala.... River mycket grönt och rätt ner i grytan/på plåten. Rivet går dessutom snabbt att tillaga!

Tipsar även om fryst grönt. Jag är lat, jag tar svartkål och fryser in i en rymlig påse, tar sedan och krossar innehållet och tar ut stjälkarna, färdighckad svartkål! Blomkål köper jag massor av när det är billigt bryter grova buketter samt fryser in. Bara rätt ner i valfritt.

Tipsar om under tian igen, många bra veganska och glutenfria recept som går snabbt och är från grunden.
 
Jo, jag vet att rotfrukter har skal:laugh: Jag har inget emot att skala egentligen men nu har jag verkligen bara 30 minuter på mig att laga mat och äta 6 dagar i veckan. 7e dagen kan jag lägga kanske 2 timmar men hinner inte med några jättestorkok som jag annars tycker är ganska mysiga. Men säger inte att det var ett dåligt tips per se, bara svårt att hinna med som mitt liv ser ut just nu.

Jo! Finns såklart inte i nån butik nära mig dock. Men ska gå igenom frysdisken och se om det inte finns något liknande, ser ju perfekt ut!

Smart! Kan jag nog fixa på min lediga dag och ha redo. Tack!

Jag tycker inte något alls tar mindre än 30 minuter vad gäller rotfrukter. Det ska skalas och hackas och bara det tar 30-60 minuter för mig, sen ska det tillagas och även där tycker jag nog att 10 minuter är väldigt optimistiskt. Mina grytor puttrar gärna uppemot 40 minuter. Men kål är bra! Det äter jag redan mycket men det är på gränsen; det tar ca 30 minuter att laga allt som allt och då måste jag äta medan jag jobbar sen vilket inte är så kul.
Du får helt enkelt skala fortare ;). Nä men välj sånt som inte behöver skalas då. Blomkål, broccoli, frysta bönor i olika form, tomater, selleri, fänkål. De behöver ju bara sköljas och delas och är godast al dente.
 
Har ni några tips på recept med mycket fiber (aka grönsaker) som inte tar mer än max 30 minuter totalt? Brukar äta mycket rotfruktsgrytor, sallad etc, så min mage är van vid massor med fibrer, fungerar inte riktigt med pasta med lite spenat på eller en bönsås till potatisen. Samtidigt är jag inne i en period där jag inte har 2-3 timmar till att stå och skala och koka och så. Känner mig lite handfallen, min hjärna hamnar på typ färdig pyttipanna och wok och sen stannar den där.
Jag tycker det är svårt att rekommendera mat som tar kortare än 30 min att göra, men kan du inte göra lite mer meal-prep så att du slipper laga mat eller fixa så mycket varje dag. Finns massor av inspiration på Youtube där man kan fixa alla veckans grönsaker på söndagen eller så.
Det känns orimligt att man knappt ens har 30 min att laga mat på om dagen, känns som det är dags att omprioritera lite eller köra mer storkok och liknande som kan puttra medan man gör annat.
 
Jag tycker det är svårt att rekommendera mat som tar kortare än 30 min att göra, men kan du inte göra lite mer meal-prep så att du slipper laga mat eller fixa så mycket varje dag. Finns massor av inspiration på Youtube där man kan fixa alla veckans grönsaker på söndagen eller så.
Det känns orimligt att man knappt ens har 30 min att laga mat på om dagen, känns som det är dags att omprioritera lite eller köra mer storkok och liknande som kan puttra medan man gör annat.
Jag vet att det är knepigt, lite därför jag ber om råd. Alternativet är att lägga mindre tid på hästar, hygien, eller städning, och det fram till maj. Har som sagt inte tid för att göra en massa mealprep heller, har bara en ledig dag i veckan och på den är det mycket som ska hinnas med. Finns ändå ganska mycket som går att slänga ihop på 30 minuter, jag är inte avig mot halvfabrikat eller så, men det är just det där med fibrerna som är svårt. Men att t.ex. koka upp fryst blomkål samtidigt som jag kokar pasta är ju inget problem, så det var lite mer såna tips jag var ute efter :)
 
Jag vet att det är knepigt, lite därför jag ber om råd. Alternativet är att lägga mindre tid på hästar, hygien, eller städning, och det fram till maj. Har som sagt inte tid för att göra en massa mealprep heller, har bara en ledig dag i veckan och på den är det mycket som ska hinnas med. Finns ändå ganska mycket som går att slänga ihop på 30 minuter, jag är inte avig mot halvfabrikat eller så, men det är just det där med fibrerna som är svårt. Men att t.ex. koka upp fryst blomkål samtidigt som jag kokar pasta är ju inget problem, så det var lite mer såna tips jag var ute efter :)
Nu inser jag att jag kanske ändå ger ett lite avigt tips, men sök efter vänskapssallad. Bör ta mindre än 30 min och du har sallad till typ alla mål i en vecka.

Annars kan du ta färdigriven vitkål och morot, stek med lök och vitlök, ta antingen ris du precis gjort eller så är det perfekt med rester från typ dagen innan och stek ihop med ägg. Går snabbt att göra mycket eller för att ta hand om rester.
 
Nu inser jag att jag kanske ändå ger ett lite avigt tips, men sök efter vänskapssallad. Bör ta mindre än 30 min och du har sallad till typ alla mål i en vecka.

Annars kan du ta färdigriven vitkål och morot, stek med lök och vitlök, ta antingen ris du precis gjort eller så är det perfekt med rester från typ dagen innan och stek ihop med ägg. Går snabbt att göra mycket eller för att ta hand om rester.
Sån sallad kan jag slänga ihop på min lediga dag och ha tillgänglig :D Tack!

Tror jag måste bli mer påhittig med att hitta på egna grejer att göra liknande ditt andra tips. Är så van vid långkokande grytor och sånt.
 
Sån sallad kan jag slänga ihop på min lediga dag och ha tillgänglig :D Tack!

Tror jag måste bli mer påhittig med att hitta på egna grejer att göra liknande ditt andra tips. Är så van vid långkokande grytor och sånt.
Det mesta går att kasta i en stekpanna, stek, häll över grädde, krydda med salt och peppar, bam. Pastasås :p
 
Fick ge bort min curry pga tyckte den var så äcklig 😂
20210107_110102.jpg
 
Jag är väldigt anti-prylar :laugh: Förbereda maten hade jag ju ändå behövt göra, bara inte direkt när jag ska äta den, så jag tror inte det hade hjälpt så mycket. Satsar nog mer på frysta grönsaker och sånt nu ett tag istället :)
Kan säga att den är väl värd varenda krona! Min går säkert 2-5 dagar i veckan. Soppor, grytor osv blir så bra! Dessutom om man som jag är lat så kan man ha i ris/quinoa/pasta i slutet och köra allt i ett! Vi kan dessutom ät i olika omgångar och att då alla har mat färdigt hjälper massor när folk ska iväg åt olika håll. Linssoppa, bönröror osv blir jättegott!

Sedan jag har skrivit om huel förut som tips, kan säga att jag precis köpt deras hot n savoury som är vegansk, glutenfritt och faktiskt jättegod! Den är klar på 2 min i micron, har helt ris tex iblå du har lite konsistensskillnader.
 
Kan säga att den är väl värd varenda krona! Min går säkert 2-5 dagar i veckan. Soppor, grytor osv blir så bra! Dessutom om man som jag är lat så kan man ha i ris/quinoa/pasta i slutet och köra allt i ett! Vi kan dessutom ät i olika omgångar och att då alla har mat färdigt hjälper massor när folk ska iväg åt olika håll. Linssoppa, bönröror osv blir jättegott!

Sedan jag har skrivit om huel förut som tips, kan säga att jag precis köpt deras hot n savoury som är vegansk, glutenfritt och faktiskt jättegod! Den är klar på 2 min i micron, har helt ris tex iblå du har lite konsistensskillnader.
Låter ju onekligen lockande! Ska fundera ett varv till :)

Är Huel glutenfritt nu? Jag åt massor av det i sådana här perioder innan jag blev diagnosticerad med celiaki så det hade ju varit guld om jag kunde gå tillbaka till det:banana:
 
Kan säga att den är väl värd varenda krona! Min går säkert 2-5 dagar i veckan. Soppor, grytor osv blir så bra! Dessutom om man som jag är lat så kan man ha i ris/quinoa/pasta i slutet och köra allt i ett! Vi kan dessutom ät i olika omgångar och att då alla har mat färdigt hjälper massor när folk ska iväg åt olika håll. Linssoppa, bönröror osv blir jättegott!

Sedan jag har skrivit om huel förut som tips, kan säga att jag precis köpt deras hot n savoury som är vegansk, glutenfritt och faktiskt jättegod! Den är klar på 2 min i micron, har helt ris tex iblå du har lite konsistensskillnader.
Jaaa, de har gjort en glutenfri version! Tack för att du uppmärksammade detta för mig!:heart
 

Liknande trådar

Relationer Visste inte vad jag skulle döpa tråden till... Men normen är väl i stora drag att man har en relation oftast med en person. Kanske...
2 3
Svar
57
· Visningar
4 195
Senast: gullviva
·
Samhälle I tråden om religion togs det upp att det var fel att vården erbjöd samtalsstöd till patienter hos en präst när kurator hade semester...
11 12 13
Svar
258
· Visningar
12 146
Senast: Enya
·
Skola & Jobb Min arbetsgivare har anordnat någon form av kickoff fre-lör. Det är med lite föreläsningar och gemensam middag fre kväll. Och avslut vid...
4 5 6
Svar
106
· Visningar
10 089
Senast: Cattis_E
·
Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen...
2 3 4
Svar
69
· Visningar
6 965
Senast: Blyger
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp