Väldigt intressant diskussion!
Mycket att läsa och fundera över.
Jag känner att för mig personligen blir det viktigare att fundera över ämnet om jag sätter mig in i historien så det har jag så smått börjat att göra nu. Alltså det är klart att jag har ett hum, men lite mer djupdykning hur det sett ut för kvinnor i Sverige och även andra länder tidigare och nu. Det är ju en stor fråga detta och många har kämpat och kämpar för att vi kvinnor ändå har det så som vi har det nu! Tar gärna emot tips på bra litteratur i ämnet, har reserverat ett gäng böcker på bibblan redan också.
Det faller ju också in över det här med genus, hur vi uppfostrar våra barn, men det blir väl en tråd på barn isf tänker jag om man vill gå mer in på själva barnen.
Sen tänker jag på det här med att dela upp sysslorna hemma och så. Jag tycker det är en lite svår fråga.
T ex långt innan jag skulle gifta mig ville jag ha en riktig "prinsessklänning" och min bästa vän sa typ "du som är så intresserad av genus och sånt, ska du ha en sån?!". Där känner jag att då har man missuppfattat frågan...?
Man måste ju få göra kvinnliga saker fast man råkar vara kvinna. Och att det är ett fritt val är ju en ynnest. Tänker på diskussionen kring matlagningen, det finns två-tre eller t om fler "läger" där känner jag. 1. Den ena (kvinnan) gör det för att mannen inte kan. 2. Man delar på det för att man vill vara jämställda. 3. Man delar på det för att man bör, för att visa barnen, trots att en tycker det är ROLIGT och en tycker det är hemskt.
Jag är med på 3an att det är jättebra att Lisa och Svante växer upp med att både mamma och pappa är både i köket och garaget. Men, som jag tror det var
@Inte_Ung och
@MiniLi diskuterade, får jag inte laga mer av maten för att jag råkar vara kvinna? Jag förstår det här med att det är bättre om vågskålen tippar mer över åt andra hållet, men det blir för mig någon sorts felvänd jämställdhet om jag inte får göra kvinnliga saker för att jag är kvinna. Då har det tippat över åt fel håll, det blir en fallgrop, tycker jag (sen i just mitt/vårt förhållande lagar han mest mat, men jag har börjat steppa upp jag också).
Det finns en bok som jag bläddrat i, men ska läsa igen nu som heter typ "Ge ditt barn hundra möjligheter istället för två". Känns som om de orden gäller vuxna också... Lisa måste inte leka med actiongubbar istället för Barbie. Men, actiongubbarna OCH Barbie finns i leksakslådan.
Sen, en fråga som också svajar lite mot barn men ändå gäller de vuxna. Det här att ha olika områden man har ansvar för kring barnet, varför inte det skulle vara okej ur ett jämställdhetsperspektiv? Jag tänker att så delar man ju upp saker på jobbet t ex för att det ska bli bra, jag kan inte ha ansvar för allt. Om min partner har ansvar för att kolla så att barnet har vinterkläder som kommer att passa i vinter så kan jag ansvara för jag vet inte, hennes/hans mat eller nåt?
Om båda ska ha koll på allt känns det som upplagt för pannkaka? Jag vet inte, jag har inga barn som sagt, men det är en tanke.
Sen det här tycker jag var väldigt bra skrivet. När jag startade tråden tänkte jag nog lite som att Ja, vi är jämställda eller Nej, vi är inte jämställda och sen var det liksom så. Och att om man får barn förändras det, för då kommer man få "hålla koll" på hur det blir och fortgår. Men inte utan barn. Nu känner jag att det där var ju huvudet på spiken "uttalat ha en pågående jämställdhetsprocess igång".