Idag verkar mikrofasta vara ganska vanligt, men "på min tid" dvs slutet av 70-talet, tidigt 80-tal, handlade det i stort sett alltid om längre fastor. 4 dagar var väl betraktat som en "testrunda", sedan var det minst 10, helst 14 dagar som gällde. Då intog man högst 400 kcal om dagen, i form av noga utvalda basiska grönsakdrycker, örttéer och vissa fruktsafter utan för mycket socker och syra i. Potatisavkok minns jag väl, gärna vitlöksvatten också, man doftade inte gott..... Man skulle rensa systemet rejält med Glaubersalt, som tömde ens tarminnehåll totalt. Och givetvis trappa ner/trappa upp långsamt inför och efter fastan.Och som tillägg, jag har aldrig skrivit eller menat att det är en vanlig dietmetod generellt. Men för de som håller på med periodisk fasta är det inte ovanligt eller konstigt.
Idag tycks den typen av fasta vara ovanlig. Men på den folkhögskola jag gick på när jag var i 20-årsåldern, var gemensam fasta i uppemot 21 dagar inte ovanligt och helt sanktionerat av skolan, som höll med fastedrycker etc.
För mig personligen var det vanvett och spädde på min ätstörning med råge. Att jag gick ner i vikt var en annan sak.