Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej, har man regelbundna arbetstider är drt såklart inga problem att fylla i en sån blankett. Men för mig skulle det vara rätt besvärligt: jag skulle behöva samköra både min och makens kalendrar, kolla om han har några tidiga möten eller flyg som gjorde att han behöver åka tidigare till jobbet nån dag, eller om det är nån annan anledning till att han behöver vara tidig. Sen behöver jag kolla hans möten på eftermiddagarna, och dubbelkolla om han har en deadline och behöver jobba över, för att på det sättet försöka skatta hans arbetstider för nästa vecka. Och sen göra samma sak själv, dubbelkolla kalendern, planera nästa veckas jobb i detalj, osv. Det skulle ta ganska lång tid. När man ska hämta och lämna är det ju lätt att veta arbetstiden, kruxet är att veta när den förälder som inte hämtar eller lämnar kommer åka till jobbet eller åka hem. När det gäller min man anpassar han oftast sin arbetstid efter köerna också, han håller koll på trafikläget från femsnåret, och åker när trafiken börjat lätta. Hur ska någon av oss en vecka innan kunna förutspå trafikläget och eventuella olyckor på essingeleden en vecka i förväg? Hur ska min man kunna förutspå att jag kommer sova illa pä onsdag nästa vecka, och därför sover en timme till på morgonen innan jag åker till jobbet?
Som sagt, vi kunde ju lösa problemet genom att hitta på fasta arbetstider som saknar verklighetsförankring, men då blr ju hela exercisen meningslös.
Detta börjar bli lite OT men jag tycker att det är en skillnad som är rätt central, särskilt för kvinnors föräldraroll. Regelsystemet i Sthlms kommun pekar på att arbetet inte är det enda godtagbara skälet att behöva avlastning och att det är okej att en vuxen människa får ta en ledig dag i ensamhet utan att bli sedd som en smitare. Jag tycker ibland att det pompösa språket som ibland omgärdar förskoleverksamheten (typ "vi sköter om det viktigaste ni har", "vi gör ert jobb") är lite fånigt. Det ÄR krävande att ha småbarn och vara heltidsarbetande och det måste få vara okej att vilja ha avlastning utan att samhället står med tidtagarur i handen. Jag är övertygad om att det i stort lönar sig för samhället också att man upplever att dagis är en generös verksamhet som är till för att avlasta, snarare än ytterligare en instans som jagar på.
Jag tycker att det vettigaste är att föräldrarnas behov av avlastning styr.
Jaha, och det behovet ska varje förälder avgöra själv?
Jag tycker att det är värt att ta med i beräkningen när man oroar sig för att samhället får ta barnen ett par timmar extra i veckan när en förälder gör något annat som hen tycker är bra att vara barnfri i, alternativt irriterar sig på vem som ska betala för en unge vars förälder tar nån timme och rider på dagtid, tex.
Jaha, och det behovet ska varje förälder avgöra själv?
Det finns ju nämligen redan sådana regler. Behovet av barnomsorg torde vara väldigt stort när föräldern ska arbeta eller studera.
Behov på andra tider kan också finnas i vissa familjer och då kan man ansöka om möjligheter till barnomsorg utöver.
Vad är det du ser omkring dig? Föräldrar som helst lämnar in sina barn när dagis öppnar, gnäller lite om att dagis stänger så tidigt, för att sedan hämta barnen i sista stund eller strax efter?
Som jag skrev ovan; jag kan inte svara på hur stort problemet är. Men att det FINNS är jag helt på det klara med. Det är förmodligen därför som det i vår kommun (och jag tvivlar på att de är helt ensamma i Sverige om det) krävs att föräldrar skriver upp arbetstiderna (sen kan de förstås ljuga om dem, men det blir åtminstone, för många, svårare att ljuga när man skriver under ett papper så att säga).Fast jag tror ju inte att om dagis inte kollar föräldrarnas arbetstider, så innebär det att föräldrarna genast börjar göra en massa annat än jobba medan barnet är på dagis. Jag menar att kontrollen är överflödig, föräldrarna gör redan sitt yttersta för att få till korta dagar. Att lägga till en kontrollfunktion innebär bara extraarbete för föräldrar och förskola, till ingen nytta.
På min sons avdelning är det bara ett enda barn som går såpass långa dagar att det går att klämma in ett heltidsjobb mellan lämning och hämtning, och det barnet har en ensamstående mamma. De andra 14 barnen går såpass korta dagar att man inte får in ett heltidsjobb på den tiden de är på dagis. Så jag undrar hur stort problemet i praktiken är med barn som är på förskolan annat än när föräldrarna arbetar?
Sen vad som ÄR "lite väl mycket"; det beror väl på vem du frågar. Jag gissar att inte heller du (och övriga som tycker som du i tråden) skulle tycka det kändes så bra om kommunen räknade ut att säg ½ miljon om året (i en större kommun) av kommunens budget gick till kostnader för barnomsorg för barn för att föräldrarna ville vara "lediga". De pengarna finns det nog säkert andra hål som man kunde stoppa dem i. Kanske?
Eller föräldrar som blir förbannade när/om de inte får ha barn i barnomsorgen under älgjaktstider. För de ska ju faktiskt JAGA och det går ju inte att ha barnen med sig på passet.
Nu har vi glidit en del från grundfrågan, men jag förstår inte riktigt varför så många i tråden reagerar så negativt på det jag skriver. Att barnomsorgens huvudfunktion är till för att föräldrarna ska kunna arbeta eller studera, inte för annat. Det är liksom inte värre än så; det jag påstår. Och så länge jag möter diskussioner på forum om att "jag borde väl få ha barnen där när..." så vet jag ju att det ändå FINNS personer som kanske utnyttjar barnomsorgen lite väl mycket.
Sen vad som ÄR "lite väl mycket"; det beror väl på vem du frågar. Jag gissar att inte heller du (och övriga som tycker som du i tråden) skulle tycka det kändes så bra om kommunen räknade ut att säg ½ miljon om året (i en större kommun) av kommunens budget gick till kostnader för barnomsorg för barn för att föräldrarna ville vara "lediga". De pengarna finns det nog säkert andra hål som man kunde stoppa dem i. Kanske?
Jag fattar inte varför man berättar för dagis att man ska jaga? (Jag håller helt med dig när det gäller den överdrivna ekonomiska värderingen av jakten.).
Jag har lärt mig på buke att en del kommuner inte tillåter sådant, att dagis "inte är till för det" håller jag däremot inte med om.
Men de allra flesta människor måste arbeta för att överleva. De flesta jobbar så pass mycket att de betalar skatt. Sen att en del jobbar skift och inte jobbar 8-17 innebär ju inte att de arbetar mindre och betalar mindre skatt för det. De jobbar lika mycket, bara andra arbetstider. Om nu två föräldrar jobbar heltid, skift och kan saxa betalar de mer skatt än någon som jobbar 75%, men den som jobbar 9-15 ska alltså få utnyttja tiden mycket mer. Varför? Varför skulle de som jobbar skift göra ett större hål i kassan? De har lika rätt till barnomsorg som alla andra.