Jag försöker förstå men jag måste ha missförstått något för utopin som beskrivs tycker jag har väldigt liten verklighetsförankring i dagsläget, samhället måste ju förändras i grunden för att det skulle kunna ske. Särskilt när man betänker att senaste årens politiska efterfrågan på forskning rörande levnadsvillkoren för människor med normbrytande funktionalitet gäller kostnader och hur man kan trycka ner dessa, inte rättigheter.
I ett samhälle som inte riktigt anser sig ha råd att ens ta hand om barn som inte klarar av att andas på egen hand, skulle människor tilldelas effektiv hjälp/anpassningar helt utan diagnos, utan utredning (eller är det bara titeln/slutsatsen på utredningen som ska strykas?), på så vaga grunder som att personen upplever sig vara i obalans gentemot en omänsklig omgivning?
Det vore en ganska radikal omställning från senaste årens klimat, eller det har väl iofs alltid varit så att det krävts näbbar och klor för att ta sina rättigheter för de som inte passar in i normen. Jag har t ex vissa misstankar om att en person kan tänkas ha autism, men det utreddes aldrig eftersom vården för många år sedan konstaterade att en utredning kostar pengar och skulle hen sedan visa sig ha autism skulle hen ha rätt till stöd vilket också kostar pengar, alltså utredde man helst inte.
Hur vi skulle kunna röra oss från det här samhället, där "ekonomiska" (viktigt att komma ihåg att ekonomi ofta används som subjektivt maktspråk, det döljer något annat) intressen väger tyngre än människors rättigheter, utan att ens kunna definiera den grupp som pga sina förutsättningar är bland de första att falla i en omänsklig omgivning förstår jag inte? Det är ju när vi får namn på ett förtryck och på en utsatthet som vi verkligen kan ringa in var samhället brister i sina insatser och slåss för både deras och våra gemensamma rättigheter. Utan ett språk för det, hur ska vi närma oss det alls? Blir inte det lite som att ha feministiska målsättningar, men samtidigt hävda att vi inte bör nämna ord som män eller kvinnor eftersom vi gärna vill ha en bred och gemensam könsidentitet? Så länge det fortfarande existerar en förtryckande struktur som slår olika hårt mot olika människor kan vi ju inte ha ett språk som ignorerar det och antar att alla grupper har samma förutsättningar. Därför tror jag inte vi kan ha en bred normalitet i den meningen att diagnoser kan bli överflödiga, förrän vi har gjort oss av med funktionsmaktsordningen. Det ligger ganska långt borta i nuläget, för det krävs bl a politisk vilja.
Jag vet dessutom inte om jag håller med om att diagnosticering nödvändigtvis krymper normaliteten, för vilken slags normalitet talar vi om egentligen? En normalitet kan väl i teorin vara inkluderande även gentemot normbrytande funktionaliteter, i en sådan normalitet blir en diagnos bara ett verktyg av många och inte någon form av motsats/kontrasterande tillstånd såsom det lätt blir i ett samhälle där det stigmatiseras.
Har jag missförstått tråden och ämnet totalt?