Petruska
Trådstartare
Jo.Som sagt var, vi befinner oss alla på spektrumskalan...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jo.Som sagt var, vi befinner oss alla på spektrumskalan...
Vilket är en del av det som gör att jag är obekväm med diagnospratet. Hur vet personer med diagnoser att de skiljer sig så mycket från personer utan diagnoser? Och omvänt, för all del.Som sagt var, vi befinner oss alla på spektrumskalan...
Vilket är en del av det som gör att jag är obekväm med diagnospratet. Hur vet personer med diagnoser att de skiljer sig så mycket från personer utan diagnoser? Och omvänt, för all del.
Precis. Det är inte en själv som ställer diagnos. Men det är en själv - när det gäller det som jag har lite problem med på området, alltså - som åberopar sin diagnos i tid och otid som någon sorts förklaring på saker. Och då ofta saker som tex jag inte ens tycker behöver förklaras. Det är en själv som säger att odiagnostiserade gör ditten och datten, som i det jag kommenterade. Osv. Det är nåt med den roll de här diagnoserna har fått i vårt prat, och kanske i vårt sätt att förstå världen, som jag inte blir klok på.Nivån av hinder. Jag har flera vänner som på enskilda punkter är "väldigt" aspiga , skillnaden är att de inte har den övergripande problematiken och har möjlighet att kompensera för sina egenheter. Det är ju inte en själv som ställer diagnos, utan en specialist på området. Själv var jag vuxen innan jag fattade att andra oftast inte fungerar som jag gör.
Det är väl därför kvinnor ofta får diagnos sent i livet, svårigheterna finns där men det är inte förrän man är vuxen som förmågan att kompensera inte längre räcker till. Som barn beskrivs vi ofta som "känsliga och blyga", i kombination med "kräsen" och "orolig" målas en bild av en bräcklig och bortklemad flicka istället.
(Och så finns det garanterat en mängd som min pappa, i de flesta avseenden autistisk men med en kompenserande omgivning och precis så välfungerande att han aldrig kraschar.)
Jag tänker att det handlar om precis det du har varit inne på, nämligen att normal-mallen verkligen har krympt. Idag känns det som att de unga ffa från medelklassen är mer kälkborgerliga än vad mina morföräldrar var på sin tid. Det finns inget utrymme för misstag, excentriskhet, hippies, eller något slags sökande. Det är idag så att precis alla ska pressas in i mallen och klippa sig och skaffa ett jobb. Annars tillhör man förlorarna. Jag tror att då blir också utrymmet för t ex mina barn så väldigt mycket mindre och det är väl därför man söker en förklaring antar jag.Precis. Det är inte en själv som ställer diagnos. Men det är en själv - när det gäller det som jag har lite problem med på området, alltså - som åberopar sin diagnos i tid och otid som någon sorts förklaring på saker. Och då ofta saker som tex jag inte ens tycker behöver förklaras. Det är en själv som säger att odiagnostiserade gör ditten och datten, som i det jag kommenterade. Osv. Det är nåt med den roll de här diagnoserna har fått i vårt prat, och kanske i vårt sätt att förstå världen, som jag inte blir klok på.
Alltså, på det hela taget tycker jag inget tydligt i de här frågorna. Men jag har någon sorts hanteringsproblem här, som du märker.
Samtidigt som den förklaringen då i sin tur bidrar till att bibehålla normaliteten snäv. Eller, den sorts förklaringar vi överhuvudtaget har tillgång till, när vi börjar leta, är förklaringar av en typ som passar in i den värld där normaliteten krymper. Andra förklaringar skulle ju kunna handla om andra saker än avvikelser hos individer. Men det är inte de förklaringarna vi lättast kan få. (Vi kan så klart hitta på dem själva, men vi har svårt att få dem med någon auktoritet bakom.)Jag tänker att det handlar om precis det du har varit inne på, nämligen att normal-mallen verkligen har krympt. Idag känns det som att de unga ffa från medelklassen är mer kälkborgerliga än vad mina morföräldrar var på sin tid. Det finns inget utrymme för misstag, excentriskhet, hippies, eller något slags sökande. Det är idag så att precis alla ska pressas in i mallen och klippa sig och skaffa ett jobb. Annars tillhör man förlorarna. Jag tror att då blir också utrymmet för t ex mina barn så väldigt mycket mindre och det är väl därför man söker en förklaring antar jag.
Det där förstår jag inte. Diagnosen berättar hur den personen är och fungerar. Ett deskriptivt verktyg.Jag tänker nog också att jag själv, och många i min närhet, som själva har rätt mycket drag av samma saker som personer med den här typen av diagnoser har, att vårt/mitt utrymme påverkas av om vi/jag skulle visa oss/mig vara diagnostiserbar/- eller inte. Och det kan jag inte riktigt acceptera. Jag är ju samma person oavsett.
Därför att det är (delvis) subjektivt vad som uppfattas som "avvikande" nog för att meningsfullt kunna diagnostiseras. De här npf-diagnoserna är ju bra exempel på det genom att de är relativt nya (en del av dem i alla fall) och dessutom har blivit mycket vanligare under en tid. När vi tycker att vi behöver en diagnos för något tillstånd, berättar det något om både hur vi ser på tillståndet ifråga och på normaliteten.Det där förstår jag inte. Diagnosen berättar hur den personen är och fungerar. Ett deskriptivt verktyg.
De begränsningar man möts av är nästan helt kopplade till ens avvikande eller bristande funktion och hur den samspelar med omgivningen (eller vilka problem den skapar för mig internt som bristande arbetsminne och sekundär stress). Just för att du fortfarande är samma person i samma miljö så förändras det inte nämnvärt.
Hur gör själva diagnosens exeistens att utrymmet begränsas? Jag tycker att det är ett verktyg som ger möjlighet att öka förståelsen för personens fungerande och begränsningar (för denne själv och, vid behov, för omgivningen) vilket ger ökade möjligheter att hantera/kompensera osv.
Jag tänker nog också att jag själv, och många i min närhet, som själva har rätt mycket drag av samma saker som personer med den här typen av diagnoser har, att vårt/mitt utrymme påverkas av om vi/jag skulle visa oss/mig vara diagnostiserbar/- eller inte. Och det kan jag inte riktigt acceptera. Jag är ju samma person oavsett.
Inget jag säger bör tolkas som att jag inte tycker att folk ska få den hjälp de behöver. Och jag ser inte det dilemma du vill ställa mig inför. Eller, dilemmat är falskt. Det finns många fler möjligheter.Diagnoser är till för att den som verkligen behöver det ska kunna få rätt stöd (och för det behövs en begriplig funktionsbeskrivning), för att klara skola, mellanmänskliga relationer och jobb. För att kunna navigera i en värld som innebär en ständig kulturkrock, tom med de allra närmaste. För att slippa känna ett konstant "jag gör fel, men hur f-n ska jag göra??". För att få lära sig kommunicera på ett sätt som gör att relationer fungerar hyggligt och man slipper förstöra för sig i rent oförstånd.
För att få verktyg att hantera att alla kläder skaver på kroppen, att inte kunna få i sig mat med fel konsistens för att den vänder i munnen, för att kunna förstå att det inte är "trams". För att få hjälp att förstå hur man kan anpassa till synes enkla uppgifter så att man kan ta hand om sig själv som den vuxna människa man är. För att kunna få anpassningar från samhället när så krävs, eftersom det som de flesta brukar klara faktiskt inte går.
Nog är det väl rimligt att rätten till ett så fungerande liv det går går före en excentrisk oro att tryckas in i normalmallen? (Alla vet väl ändå att ingen människa är riktigt "normal", det borde vara så utanför det här diskussionsämnet att det inte behöver tas upp.)
Och så är det ju jättefint att mina funderingar är excentrisk oro. Medan dina är mer genuina, vad än folk tror.Diagnoser är till för att den som verkligen behöver det ska kunna få rätt stöd (och för det behövs en begriplig funktionsbeskrivning), för att klara skola, mellanmänskliga relationer och jobb. För att kunna navigera i en värld som innebär en ständig kulturkrock, tom med de allra närmaste. För att slippa känna ett konstant "jag gör fel, men hur f-n ska jag göra??". För att få lära sig kommunicera på ett sätt som gör att relationer fungerar hyggligt och man slipper förstöra för sig i rent oförstånd.
För att få verktyg att hantera att alla kläder skaver på kroppen, att inte kunna få i sig mat med fel konsistens för att den vänder i munnen, för att kunna förstå att det inte är "trams". För att få hjälp att förstå hur man kan anpassa till synes enkla uppgifter så att man kan ta hand om sig själv som den vuxna människa man är. För att kunna få anpassningar från samhället när så krävs, eftersom det som de flesta brukar klara faktiskt inte går.
Nog är det väl rimligt att rätten till ett så fungerande liv det går går före en excentrisk oro att tryckas in i normalmallen? (Alla vet väl ändå att ingen människa är riktigt "normal", det borde vara så utanför det här diskussionsämnet att det inte behöver tas upp.)
Så klart kan en diagnos skydda personen ibland. Sen tycker jag väl "att man kan bara man vill" o dyl ofta är lika dumt som de där frågorna vi skrev om förut. Dvs, fler än diagnostiserbara skulle må bra av att slippa sånt. Men det är kanske utopiskt.
För egen del hamnar jag på ruta ett igen liksom: kan du inte så kan du inte. Det är du som inte kan. Oavsett diagnos. Men jag fattar användbarheten.
En stor del av utvecklingen inom Npf handlar om att kunskapen inte har funnits innan. Man har inte förstått att de kognitiva nedsättningarna har varit separata från intellektuella nedsättningar, att samma bakomliggande problem kan se så olika ut när det är de yttre beteendena man iakttar osv. Teknisk utveckling har förändrat möjligheterna till kunskap om processer i hjärnan enormt. Så att det finns mer användbara diagnoser betyder inte automatiskt att vi har ökat avvikandestämplingen och speciellt inte att det varit primärorsaken till utvecklingen.Därför att det är (delvis) subjektivt vad som uppfattas som "avvikande" nog för att meningsfullt kunna diagnostiseras. De här npf-diagnoserna är ju bra exempel på det genom att de är relativt nya (en del av dem i alla fall) och dessutom har blivit mycket vanligare under en tid. När vi tycker att vi behöver en diagnos för något tillstånd, berättar det något om både hur vi ser på tillståndet ifråga och på normaliteten.
Jfr homosexualitet, som definierades som en sjukdom fram till 1976 i Sverige. I dagens svenska verklighet, ryms homosexualitet ganska bra inom det hyfsat normala (med könsneutral äktenskapsbalk osv).
Som flera andra svarat både dig och i tidigare diskussion i tråden; för att de anses ha svårigheter som innebär en kliniskt signifikant nedsatt funktionsnivå. För att för många (inte alla) har vägen innan en diagnos inneburit en hel massa "misslyckanden" och psykisk ohälsa i en strävan att klara sånt som andra inte ens behöver ägna en tanke. Det är liksom inte samma sak som att vara lite charmigt eccentrisk eller udda.Vilket är en del av det som gör att jag är obekväm med diagnospratet. Hur vet personer med diagnoser att de skiljer sig så mycket från personer utan diagnoser? Och omvänt, för all del.
Då var det kanske ett dåligt exempel men var det enklaste exemplet jag kunde komma på, blir lätt långrandigt när jag ska förklara. Överlag så märks det dock rätt tydligt, spec på en arbetsplats, att jag uppfattar betydligt färre småsignaler än mina kollegor och är allmänt omedveten när det är nåt tjafs mellan några, just för att jag inte uppfattar alla signaler. Skulle alla säga vad de tycker och vill istället för att sitta o analysera kroppsspråk, miner etc så skulle det va enklare för alla.I så fall har jag och hälften av mina kollegor också aspergers.
Autism handlar ganska lite om att "verka lite udda". @PetruskaSom flera andra svarat både dig och i tidigare diskussion i tråden; för att de anses ha svårigheter som innebär en kliniskt signifikant nedsatt funktionsnivå. För att för många (inte alla) har vägen innan en diagnos inneburit en hel massa "misslyckanden" och psykisk ohälsa i en strävan att klara sånt som andra inte ens behöver ägna en tanke. Det är liksom inte samma sak som att vara lite charmigt eccentrisk eller udda.
Det är säkert inte din mening men att hårt driva frågan om huruvida autism faktiskt innebär svårigheter utöver det vanliga eller inte, i en tråd där flera redan har förklarat sina svårigheter på ett bra sätt framstår som tanköst och rent ut oempatiskt. Återigen, säkert inte din mening, men det framstår som att din vilja att framställa dig själv som öppensinnad och som någon som ser människan inte diagnosen är viktigare än att läsa vad personerna du skriver om faktiskt har att säga.
Edit: ber om ursäkt om någon upplever att jag pratar för generaliserande eller över huvudet på dem
Att det inte märks mer än så beror i regel på att man kompenserar och anstränger sig en massa för att prestera på en så bra nivå (medvetet eller omedvetet)
Precis vad jag ville få fram, men du formulerade det bättre!Det känns som något som handlar mer om egot på den som gör uttalandet, något slags 'jamen jag ser bara individer, inte diagnoser', för att hen själv vill se sig som så accepterande och öppen. Att det sker på bekostnad av respekt och lyhördhet till vad vi som faktiskt har diagnoserna säger, det verkar inte så viktigt...