bigganl
Trådstartare
Forskningen går ju framåt hela tiden. Vissa saker som ansågs suspekt eller tveksamt för 10 år sen är det normala idag. Det är ju liksom utveckling. De kommer något på spåren, ser saker hos sina patienter och börjar forska på det. Jag har absolut inte koll på detta med binjureutmattning och hur pass vetenskapligt det är. Det finns ju dock läkare som hävdar att detta är en realitet och många patienter blir bra av behandlingen. (ja mottagliga för Levaxin som gör att de mår bra). Det som fungerar måste ju ha en orsak och då förstår jag att läkarna tittar på detta. Om 10 år kanske vi ser helt annorlunda på detta? Då vet de säkert mycket mer än idag. Hur vi lever och vad vi får i oss påverkar ju kroppen på olika sätt. Hur Ftalater i plast och tex flamskyddsmedel på möbler påverkar vet de till viss del nu, men inte helt. Bit för bit kommer forskarna framåt. Utvecklingen är jätteviktig och det som är sanning idag behöver inte vara det om några år för då kanske de vet mer. Det är endokrinologer mest som tittar på detta och det är ju helt rätt. De är ju specialister på området.För att den eller de läkare du syftar på, har tagit egen ställning till problemet utan att ta hänsyn till den vetenskapliga sidan av det hela.
Ett seriöst sätt vore att göra den här typen av verksamhet under ramen för klinisk forskning, och då underkastad samma strikta kontroll som normala vetenskapliga studier.
En läkare har rätt att skriva ut vad vi vill av vilken orsak vi vill, s.k. off-label-förskrivning när man skriver ut ett preparat utanför dess godkännande.
Det betyder att en enskild läkare som "frälsts" gällande hypotyreos typ 2 eller trött binjure eller vad du vill, kan välja att gå utanför det som är vetenskap.
Man kanske påstår sig vara extra utbildad på ämnesomsättningen, och så gör man det man tycker verkar bra. Men man glömmer att man är skyldig att förhålla sig till vetenskapen.
Jag är själv ingen expert på endokrinologi, men med jämna mellanrum diskuterar jag både sköldkörtel, konshormoner och kortisol med endokrinologerna.
Ingen av dessa läkare, som faktiskt ÄR experter och specialutbildade på just hormonområdet, rekommenderar den typ av provtagning som du blivit lärd ska göras.
Visst är det spännande att majoriteten av läkare tror på vetenskapen, och de läkare som väljer att frångå vetenskapen uppfattas som extra tillförlitliga.
Jag tycker inte att läkare ska frångå vetenskapen alls, men de måste vara öppna för utveckling. Det som inte är vetenskap idag kan vara det snart.