Uska inom hemtjänst här(spec.kompetens i demensvård och har jobbat 15 år med just demensvård/psykdemens)🖐
Ja maken har rätt till hjälp även om frun inte vill ha hemtjänsten där.
Men ni som skriver att personalen då ska stanna och hjälpa honom ändå - har ni försökt resonera/kommunicera/argumentera med en demenssjuk person nån gång?
Vet ni hur stark en liten, tanig demenssjukdom tant kan vara? En med den beskrivningen skickade mig med ambulans till akuten för 8 år sedan. Tanten hade fått max av alla lugnande vi fick ge men gav ändå mig storstryk. Varför? För att hon inte fick krypa ner och sova hos en annan tant(som INTE ville ha henne där).
Personalen ska ringa polisen varje gång? Jag har varit i den situationen. Även där med en individ som skicka flera personal till sjukhus. Polisen slutar att komma tillslut...
Personskydd för hemtjänsten hade varit nåt! Vilken dröm! Men med tanke på att jag inte ens erbjuds rimliga möjligheter att gå på toaletten så tvivlar jag på att nån bodyguard anställs.
Därtill har man kanske 15-20 min för "enklare" insatser såsom att värma mat och servera. Ett besök för bara tillsyn eller ge läkemedel= 10 -15 min. Hjälp till toaletten - 15 - 20 min.
LAGA mat, diska, ge medicin, tillsyn, ta ut sopor = 30 min. Det finns inte en sekund över för att hantera en demenssjuk anhörig.
TS: de som har tjatiga och jobbiga anhöriga är tyvärr de som får hjälp först. Det gäller att bli en belastning för tjänstemännen. Tråkigt nog för alla inblandade(även tjänstemännen som säkert är goda människor som vill bevilja hjälp)