Nu har jag inget ”eget förslag” men kraftproduktion är både komplext och enkelt på fundamentala vis.
Så jag påstod bara att enbart en stor satsning på vindkraft som två partier anför mot bättre vetande inte är en lösning på effektproblemet som måste lösas. Det spelar inte någon roll hur många TWh man säger att det ska bli. Det räcker inte att lösa problemet när effekttoppar sammanfaller med hård vind, då finns bara bortkoppling kvar som alternativ när det inte blåser. Det är ett fundamentalt förhållande som inte ens har en lösning i teorin.
Därför behövs en mix av produktionsslag med stor andel planerbar kraft, en såndär sak som man trycker på ON och sen producerar den exakt den kraft man bestämmer under många månader tills det är dags för översyn, och under tiden kanske vi hittar allt bättre sätt att lagra energi så att även vindkraft kan ge några procent planerbar energi i reserv.
Just i dag finns ett par olika typer av sådana kraftverk, som drivs på uran, olja, kol, avfall, biobränslen eller gas. Det är bara en av dessa som inte också ger upphov till stora koldioxidutsläpp.
Sedan är vi extremt lyckligt lottade som har en extra variant av kraftverk som är ganska planerbar med hjälp av stora hydrolager (dammar och uppdämda sjöar), men också påverkar naturen ganska mycket, så att bygga ut den mycket mer är inte lätt. Men ger mycket kraft som går att reglera en hel del, även om det inte är samma enkla ON/OFF som de andra.
Lösningen ligger i att använda alla dessa produktionsslag om vi ska nå fossilfri energiproduktion inom en någorlunda horisont. Ihop med energibesparingar, både borttaget slöseri och smarta system som kan anpassa energiuttaget till tillgången.
Lösningen är definitivt inte att välja att strunta i fundamenta.