Ringsekreterarna jobbar två och två för varje domare och har olika arbetsuppgifter. Sammanfattningsvis skriver den
skrivande ringsekreteraren kritik åt domaren och den
inkallande ringsekreteraren ser till att rätt hundar befinner sig i ringen och delar ut priser. Många ringsekreterare är specialiserade, jobbar alltid som antingen skrivande eller inkallande, medan andra gör båda delarna.
För att utbilda dig till ringsekreterare måste du vara 16 år och medlem i SKK-organisationen. Du behöver också vara intresserad av hundar och hundutställningar. Utbildningen består av en kurs med prov. Sedan gör du praktik - minst två elevtjänster då du får prova på olika arbetsuppgifter och minst två aspiranttjänster, en som inkallande och en som skrivande. Handledare är utbildade ringsekreterare och hen bestämmer om en tredje aspiranttjänstgöring behövs. Varje tjänstgöring ska godkännas. Det går också bra att själv säga att man vill göra fler tjänstgöringar.
Du kan läsa mer om ringsekreterarutbildningen
här.
Sen - även till
@Breaktown - om championklassen: jag tycker personligen att det är bra att den klassen finns. Jag har ingen statistik på detta men uppfattar att många champions kan vara stjärnor som unga och tar kanske flera cert redan före två års ålder Sedan behöver de "bara" ett till som de tar från öppen klass och så blir de champions. Öppenklassen är ofta den största på utställningar och där kan konkurrensen vara mycket stor. För hundar som mognar senare och kanske inte är riktigt fina förrän de kommit in i öppen klass är det svårare att ta cert. Skulle de då också tävla mot champions redan i klassen skulle det bli ännu svårare. Även om domarna får ge CK även utanför de fyra som placeras (CK är ett kvalitetspris) är det inte alla domare som utnyttjar den möjligheten. Att mogna senare är inget fel, det är bara olika på individer och linjer.
Jag vill inte säga att detta är syftet med championklassen, men jag tycker personligen att det är bra att den finns av ovanstående anledning. Så att inte unghundsstjärnorna får större fördel. För i många raser är det enklare att vinna junior- eller unghundsklass än att vinna öppenklassen. Helt enkelt för att det är mindre konkurrens (dock kan juniorklasserna på vissa utställningar vara mycket stora).