Sv: Skänkelvikning
Det är viktigt att alltid rida in hästen på den linjen, dit den ska innan man inleder flyttningen sidvärts (jag tror du menade så också men inte helt säker på hur du menade där)
Allmänt, inte svar till Svea:
Sen blir yttersidan väldigt viktig att hålla koll på. Just därför är det så viktigt att tänka att man rider hästen rak, det är möjligt att det blir någon liten böjning i praktiken, jag är dålig på sånt, men man får aldrig aldrig tänka böjning utan ska sträva efter att hästen är rak i kroppen, annars tror jag att det lätt blir tokigt.
Vill även lägga till att om man ska rida skänkelvikning första gången på länge så kan det vara lämpligt att dela upp allt till att börja med och rida några steg sidvärts räta ut och sen några steg sidvärts igen, och att sen lägga till ställningen när man känner att hästen villigt flyttar,
En bra övning är att rida skänkelvikning bara en bit in, sen rakt fram, ställa om och rida tillbaka ut till spåret, rakt fram och in några meter igen. För att ha kontroll över vad man gör kan man säga att man rider in till andra lampraden (i taket, bra då får man titta upp också
) Beroende på hur många lamprader man har och hur dom sitter förstås, men för att ha en linje att följa. Sen kan man rida in från starx efter hörnet, komma ut vid nästa bokstav, och sen fortsätta rida "mellan bokstäverna"
Om man vill kan man även ställa koner som kontroll men just i såna här övningar tycker jag att linjer är bättre än koner. Det ger en häst som är lösgjord och som lätt följer ryttaren, det ska helst vara så lätt att den enbart följer bäckenets/sätets singaler, (som svea beskrev bra)
Man kan variera tvärningen och därmed antalet man får in på en långsida, det är väldigt nyttigt och ofta svårast att ha ens vag tvärning och en lång sträcka man ska rida svagt tvärning ut till spåret till exempel. Vä'ldigt lätt att komma ut för tidigt pga för mycket tvärning.