Sv: Sitsdiskussion
Mina åsikter om rakriktning och sådant där....
är helt förenliga med den tyska utbildningsskalan.
Takt = balans (utan balans hos ryttaren kan inte hästen hitta sin balans)
Losgelassenheit = (handlar väldigt mycket om att hästen skall röra sig fritt och otvunget utan obehag av ryttaren - även här så kräver det altså balans av ryttaren. Man rider hästen framåt nedåt _enbart_ med hjälp av sitsen, i balans utan hjälp av tygeln - eftersom den kommmer först i nästa punkt...)
Det här sa ganska nyligen en ryttare på bruksprovet att det gick minsann inte med hans häst, men när testryttaren kom upp så - visst gick det. It's all in the riders balance
Contact= Hästen skall söka handen (- enligt länken till wanless. Jag vet ju att ni talar om "seeking reflexes" "att få hästen växa upp ur manken". Även detta kräver balans hos ryttaren så att hon kan rida hästen med sitt bäcken bakifrån in i en passiv hand. Med vikthjälper så får man hästen i balans och med halvhalter så lyfter man upp ryggen på den. så att konatkten blir lätt
Jag påstår aldrig att jag är en stjärnryttare, men anser väl att man till att börja med måste hitta en grund att stå på i sin ridning. :smirk:
En neutralform i balans som man utgår ifrån.
I all klassisk ridning ridning som jag har kommit i kontakt med så måste man först lära sig balans och följsamhet - sedan kan man rakrikta och inverka.
Först måste ryttaren kunna hantera sin egen tyndpunkt framåt bakåt.
Likt en fälttävlansryttare måste du kunna placera din tyngdpunkt ovanpå hästens tyngpunkt,
så att hästen kan röra sig _otvunget_ (losgelassen) under dig
När du kan hålla den kvar där, och även rätta till om hästen ramlar framåt och då ta tillbaka den igen, så kan du börja kontrollera er tyngdpunkt i sidled.
Ni pratar ju om att "rulla tunnan" Om du skall kunna rakrikta så måste du ju placera tunnan där du vill ha den. Du måste ju också kunna hålll den kvar där - inte genom muskelkraft utan genom din balans under rörelse.
För rakriktning kräver en sådan balans under röresle att du kan finjustera, det kan du inte om hsäten inte rör sig otvunget under dig.
Så Nej - jag håller inte med dig att man inte ehöver vara så duktig för att utbilda en häst.
Tvärtom jag anser att man msåte vara en skicklig ryttare för att _korrekt_ grundutbilda en häst. Och med grundutbilda är jag helt synonym med Balkenhol - stärka i en balanserad grundform i fri hals och huvudhälllning. De rör inte hästens mun hela första året!
Att kunna rida en häst i balans utan hjälp av tygeln tycker jag kräver en ganska duktig ryttare... - som har en mycket god balans
I det tyska systemet så kommer impulsion före rakrktning, men själv kan jag inte få till nån impulsion - om inte hästen och jag är rakriktad utifrån övningen.
Inte någon korrekt samling heller för den delen.
eftersom du frågade....
(smileys för att det inte skall bli en matta av text.)