nej inte i det här fallet, kunden ska ha all information gällande vara, inköpspris o påslag är inte relevant i den saken.
Det var inte det du skrev och jag noterar din ändrade ståndpunkt
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
nej inte i det här fallet, kunden ska ha all information gällande vara, inköpspris o påslag är inte relevant i den saken.
Nej, det är ju ofta det man baserar hela sin affär på. Nya innovationer och "hemligheter" som man sedan kan ta betalt för.Det tror jag inte.
Vid komplexa affärer så är det en massa annat som spelar roll.
Men hemligheter är mycket svårt att ha.
Nej, det är ju ofta det man baserar hela sin affär på. Nya innovationer och "hemligheter" som man sedan kan ta betalt för.
priset sätter väl marknaden, du nämnde ju att alternativet låg på 1200 spännFörtydligande ur verkligheten. Det var en gång en säkerhetsfunktion för en viss kapitalpryl som kostade 1200 kr att tillverka och "få till" som funktion på kapitalprylen, dessutom kostade den runt 500 kr/år i driftskostnad för den som hade köpt prylen. Det fanns på ungefär 2-3 % av alla sålda sådana prylar till de som verkligen ville ha denna säkerhetsfunktion. Ett par Linköpingsingenjörer, inkl. undertecknad, uppfann, patenterade och konstruerade (flera års projekt) en lösning som gav samma funktion - men helt i mjukvara.
En mjukvara som kostar 0 kr att reproducera i ytterligare en kopia.
En mjukvara som helt undanröjde driftskostnaden.
En mjukvara som dock hade kostat många miljoner att uppfinna och utveckla.
En dag kom lagstiftaren på att den här säkerhetsfunktionen var himla bra - och bestämde att alla sålda prylar från ett visst datum skulle ha den. Nu blev det oro i leden. Att lägga 1200 kr extra på prylar i lågkostnadsklassen var inte roligt för världens tillverkare - men lagstiftaren har tvingat dem, så valet är liksom inte där.
Då kom några av världens största tillverkare och frågade Linköpingsingenjörerna hur mycket en licens skulle kosta av deras mjukvara.
Då kommer frågan; ska företaget med Linköpingsingenjörerna utgå från 0 kr som är produktionskostnad och bara ta ut rimlig vinst för investeringen i FoU, eller ska man utgå från att kundens alternativkostnad är 1200 kr + driftskostnad och därifrån ge ett jädrans konkurrenskraftigt bud men som ändå också ger en god vinst till företaget? Kunden kommer att bli skitnöjd i vilket fall, eftersom han kommer långt under alternativkostnaden och dessutom helt kom undan med att kunder klagar över extra driftskostnaden.
I verkligheten fanns något fler parametrar att utgå från, men prissättningen är definitivt inte kostnadsbaserad, utan kundvärdesbaserad. De företag som kan komma undan kostnadsbaserad prissättning är de som kan skapa goda vinster och extremt nöjda kunder.
Patent är grejen.Nej, det är ju ofta det man baserar hela sin affär på. Nya innovationer och "hemligheter" som man sedan kan ta betalt för.
Patent är grejen.
Äga kunskapen utan att den är hemlig.
Visst men inget behöver för den skulle vara hemligt.I verkligheten fanns något fler parametrar att utgå från, men prissättningen är definitivt inte kostnadsbaserad, utan kundvärdesbaserad.
De avslöjas ganska så fort och så är det någon annan som presenterar dem som sina och ibland t.o.m. tar patentet på dem.Resten är hemligheter och utan dem kommer man ingenstans.
Visst men inget behöver för den skulle vara hemligt.
Alla vet att en kopia mjukvara kostar 0:- att tillverka.
Det är för uppfinningen och utvecklingen som man betalar.
Det finns patent och upphovsrätt på sådant så det behöver inte heller vara hemligt.
Och om man försöker att hålla det hemligt så är det ändå alltid någon som hackar sig in i hur det fungerar.
Man betalar för att någon annan kom på den och tog fram den och ja kostnaden för detta är oväsentlig men behöver ändå inte vara hemlig.Fast man betalar inte för uppfinningen och utvecklingen. Man betalar för att få använda funktionen.
De avslöjas ganska så fort och så är det någon annan som presenterar dem som sina och ibland t.o.m. tar patentet på dem.
Vet minst 2 fall.
Innan man verkligen säljer något så kan det ju vara hemligt.Att alltid avslöja allt skulle göra det svårt att lugga steget före. Faktiskt
Naturligtvis så finns affärshemligheter.Du menar väl inte att affärshemligheter inte finns och att allt alltid kommer ut?
Problemet är att allt går inte att patentera samt att själva patentförfarandet är synnerligen kostsamt och inte heltäckande.Patent är grejen.
Äga kunskapen utan att den är hemlig.
Man betalar för att någon annan kom på den och tog fram den och ja kostnaden för detta är oväsentlig men behöver ändå inte vara hemlig.
Det finns ingen anledning till det.
Om man har patentet och upphovsrätten så kan "Kineserna" inte sälja kopior på den marknad där patentet gäller.
Och för att ta ett patent så måste man avslöja hur det fungerar.
Jag har bara arbetat i stora organisationer i sin bransch.Patentsystemet fungerar inte om en liten organisation tar strid mot en stor.
Det har jag däremot varit med om att en kund har krävt.Mjukvara har inga sådana krav.
Jag har bara arbetat i stora organisationer i sin bransch.
Det har jag däremot varit med om att en kund har krävt.
Detta efter att tidigare mjukvara haft inbyggda resevippor.
Men jag ser inte den personen som seriös som personFör mig är seriös = ta detta på allvar, oseriös = inte ta detta på allvar. Man kan vara seriös i ett sammanhang och oseriös i ett annat. Även om du har snattat på Ica, skolkat från gympalektionerna och har betalningsanmärkningar kan du fortfarande vara en seriös hundägare, ryttare eller hyresgäst.