Sv: Hur förklarar man sin längtan efter barn?
Har jag på något vis motsatt mig det hon skriver?
Jag har skrivit att jag tror det, ja. Att det blir en mindre (inte frånvaron av) förändring när man har ansvar för andra levande varelsers mående sedan innan. Sådana som är totalt beroende av en.
Inte att ingen förändring sker.
Och andra som har barn (och därmed giltiga åsikter) har inte motsatt sig det.
Och det går tydligen bra att påpeka att vi alla är olika med olika förutsättningar om man har barn.
När jag gör det så gör det hela mitt inlägg meningslöst nonsens...
Jag kan till
viss del hålla med om att ta ansvar för ett djur i någon mån kan ge en slags förståelse för hur det kan vara att vara förälder. Just vad gäller ansvarsbiten; att man VET att det liksom "hänger på mig". (jag har haft hästar, katter och diverse smådjur).
Däremot är det (förstås) en milsvid skillnad i och med att barnet ständigt är där; det går inte lämna (det lilla) barnet själv ens i EN timme; till skillnad från både katter, hästar och hundar.
Det är också en milsvid skillnad i de känslor man har för barnet (tycker jag). Barn är människor och berör, upprör, glädjer och påverkar en på en nivå som är så totalt skild från vad ett djur någonsin kan göra. Tycker jag (men jag vet det finns andra som påstår att hunden är lika betydelsefull som deras barn, fastän jag tycker det är totalt ..... ja, vrickat faktiskt....)
Det "totala beroendet" är verkligen på en helt annan nivå vad gäller just "
totalt". Och; det är inte specifikt riktat till dig! Jag vill klargöra att JAG inte tror att du inte förstår det.
Det förstod jag själv innan jag skaffade barn så det är liksom inte omöjligt att begripa. Däremot är; vad ska man säga...; den FULLA innebörden av det en annan sak efter barnen (för mig). För då är det inte längre bara något man
intellektuellt kan förstå; utan hel massa mängder med känslor inblandade som man ska hantera hos sig själv. Kärlek och glädje är hyfsat lätt att hantera; frustration, känslan av att vara totalt "instängd" eller kvävd, att känna att det bara skräller i öronen och ringer i huvudet när bebisen skriker osv. DET är något som är svårt att liksom sätta sig in i rent intellektuellt kan man kanske säga. Tror jag.
Det kan röra sig om minuter, stunder, korta perioder. Men när man är mitt i det så kan det kännas som ett oöverstigligt berg av "jobbighet". Även om man intellektuellt vet att det går över snart.
Dock skulle jag nog säga att för MIN del så har sådana känslor varit som mest förekommande när barnen varit riktigt små; när de blir större så finns ju en annan "återkoppling"; bara att de kan prata och beskriva hur de känner istället för att bara vakna skrikande och det känns som om de aldrig ska sluta.
Och då har jag/vi nog ändå varit tämligen förskonade från riktigt "svåra" bebisar (inser jag när jag läser och ser IRL vad andra föräldrar kan få utstå i perioder). Dock verkar ju de flesta föräldrar ändå klara det, man har liksom inget annat val.