Detta är en fysisk omöjlighet. En hov med en korrekt form kommer vid belastning i bakre delen att flytta djupa böjsenan IFRÅN strålbensområdet. Detta tack vare att djupa böjsenan löper över sesamoidbenen vid kotleden. När kotleden böjs bakåt kommer även djupa böjsenan att flyttas bakåt, alltså IFRÅN strålbensområdet.
Men ju mer vertikal ställning hoven har, och således en minskad belastning baktill i hoven, desto mindre genomtramp blir det i kotleden, och resultatet av detta blir att djupa böjsenan flyttas NÄRMARE strålbensområdet. Så med den traditionella synen på hovform med höga trakter skulle resultatet kunna bli som du beskriver ovan.
Jag tycker att du ska ta och dissekera nedre delen av hästens ben, frilägga bakre området för att få fram senan. Sedan kan du enkelt jämföra hur senan beter sig vid a) höga trakter och b) trakter som är 3,5 cm från hovbroskspetsens begynnande lutning bakåt.
Att trycket minskar på strålbensområdet med trakter i rätt höjd är rent fysiologiskt och går faktiskt även att schematiskt räkna ut.
Britt-Marie
SHP
Än en gång så vore jag tacksam över att få veta var i det nedre benet man skall börja dissekera för att inte missförstå dig.