Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Då måste jag ha missförstått svaret från @Fruentimber ovan.Men ingen har väl sagt att privvade människor inte behöver kämpa?
Ja, tyvärr måste det det. För hade du inte varit vit akademiker hade du antagligen aldrig ens haft chansen att få jobba de där 60 timmarna i veckan eller möjlighet att färdigställa några rapporter.Men måste det ena utesluta det andra? Jag är vit och akademiker (precis som mina föräldrar), vilket har givit mig flera privilegier. Tack vare mina privilegier har jag fått många möjligheter och sluppit vissa barriärer. Samtidigt har jag arbetat minst 60 timmar i veckan (ofta betydligt mer) under flera års tid för att ta mig till den plats där jag nu befinner mig. Jag har ofta arbetat "gratis" på helger och semestrar (just nu ägnar jag t.ex. en vecka av min semester åt att färdigställa en rapport) och har stött på både motgångar och bakslag (precis som de flesta andra). Så jag skulle vilja säga att privilegier kan ge dig ett försprång och i viss mån underlätta ditt arbete, men det betyder inte att du som privilegierad inte behöver kämpa.
Fattiga har heller inte råd att chansa i livet som privilegierade. Om något går åt pipsvängen så kan man hamna på gatan, medan en rik har ett helt annat skyddsnät.Ja, tyvärr måste det det. För hade du inte varit vit akademiker hade du antagligen aldrig ens haft chansen att få jobba de där 60 timmarna i veckan eller möjlighet att färdigställa några rapporter.
Då måste jag ha missförstått svaret från @Fruentimber ovan.
Men måste det ena utesluta det andra? Jag är vit och akademiker (precis som mina föräldrar), vilket har givit mig flera privilegier. Tack vare mina privilegier har jag fått många möjligheter och sluppit vissa barriärer. Samtidigt har jag arbetat minst 60 timmar i veckan (ofta betydligt mer) under flera års tid för att ta mig till den plats där jag nu befinner mig. Jag har ofta arbetat "gratis" på helger och semestrar (just nu ägnar jag t.ex. en vecka av min semester åt att färdigställa en rapport) och har stött på både motgångar och bakslag (precis som de flesta andra). Så jag skulle vilja säga att privilegier kan ge dig ett försprång och i viss mån underlätta ditt arbete, men det betyder inte att du som privilegierad inte behöver kämpa.
Ja, tyvärr måste det det. För hade du inte varit vit akademiker hade du antagligen aldrig ens haft chansen att få jobba de där 60 timmarna i veckan eller möjlighet att färdigställa några rapporter.
Fattiga har heller inte råd att chansa i livet som privilegierade. Om något går åt pipsvängen så kan man hamna på gatan, medan en rik har ett helt annat skyddsnät.
Ja, tyvärr måste det det. För hade du inte varit vit akademiker hade du antagligen aldrig ens haft chansen att få jobba de där 60 timmarna i veckan eller möjlighet att färdigställa några rapporter.
Exakt. Och man kan vara privvad på så många olika sätt men det blir kanske OT. Män vs kvinnor, smala vs tjocka, unga vs gamla, normis vs funkis, osv osv. Är man då på ”minussidan” i flera kategorier, well då har man det oftare svårare i olika situationer än om man ligger på ”plussidan”.Exakt. För den redan privvade är det också betydligt enklare att byta jobb för att slippa de där 60 timmarna och det oavlönade helgjobbet till något annat, medan det för den icke-privvade blir svårt att ens få ett jobb i dagens läge.
Jag skulle vilja bredda ovanstående: vit och akademisk bakgrund betyder inte per automatik att man är rik. Mina föräldrar är akademiker och invandrare. När de kom till Sverige kämpade de till en början på med arbeten där de fick minilön. Jag är uppvuxen i ett miljonprogamsområde i Göteborg och under stora delar av min uppväxt hade min familj sämre ekonomiskt ställt än de flesta av mina vänners familjer. MEN, det faktum att mina föräldrar är akademiker medförde att de engagerade sig i min skolgång, att de visade mig vilka vägar som fanns och att de alltid stöttade och uppmuntrade mina studier. DET har gjort mig väldigt privilegierad.Fattiga har heller inte råd att chansa i livet som privilegierade. Om något går åt pipsvängen så kan man hamna på gatan, medan en rik har ett helt annat skyddsnät.
Jag skulle vilja bredda ovanstående: vit och akademisk bakgrund betyder inte per automatik att man är rik. Mina föräldrar är akademiker och invandrare. När de kom till Sverige kämpade de till en början på med arbeten där de fick minilön. Jag är uppvuxen i ett miljonprogamsområde i Göteborg och under stora delar av min uppväxt hade min familj sämre ekonomiskt ställt än de flesta av mina vänners familjer. MEN, det faktum att mina föräldrar är akademiker medförde att de engagerade sig i min skolgång, att de visade mig vilka vägar som fanns och att de alltid stöttade och uppmuntrade mina studier. DET har gjort mig väldigt privilegierad.
Var skrev jag att ingen privvad människa behövt kämpa?
Jag vill dock poängtera att det är en helt annan sak att komma som invandrare till Sverige idag och skapa sig ett liv jämfört med på (och nu chansar jag vilt) 70- 80-talet när dina föräldrar kom hit. Jag vill inte på något sätt förminska deras struggle, men det är betydligt svårare att ”komma från ingenting” och klättra på stegen idag än det var för 30-40-50 år sedan.Jag skulle vilja bredda ovanstående: vit och akademisk bakgrund betyder inte per automatik att man är rik. Mina föräldrar är akademiker och invandrare. När de kom till Sverige kämpade de till en början på med arbeten där de fick minilön. Jag är uppvuxen i ett miljonprogamsområde i Göteborg och under stora delar av min uppväxt hade min familj sämre ekonomiskt ställt än de flesta av mina vänners familjer. MEN, det faktum att mina föräldrar är akademiker medförde att de engagerade sig i min skolgång, att de visade mig vilka vägar som fanns och att de alltid stöttade och uppmuntrade mina studier. DET har gjort mig väldigt privilegierad.
Absolut! Och jag har inte skrivit något annat. Jag är medveten om och tacksam för mina privilegier.Vi kan dra anekdoter om privvade vs. icke-privvade hela kvällen men det ändrar ju fortfarande inte poängen. Som privvad har du det enklare.
Jag vill dock poängtera att det är en helt annan sak att komma som invandrare till Sverige idag och skapa sig ett liv jämfört med på (och nu chansar jag vilt) 70- 80-talet när dina föräldrar kom hit. Jag vill inte på något sätt förminska deras struggle, men det är betydligt svårare att ”komma från ingenting” och klättra på stegen idag än det var för 30-40-50 år sedan.
Ja, det finns som sagt många privilegier i samhället men man fokuserar nästan bara på vit/ickevit, rik/fattig eller kvinna/man utan att ta hänsyn till alla andra parametrar.Så är det givetvis (mina föräldrar, och jag, kom hit på 80-talet). Det är betydligt svårare att ta sig fram som ny invandrare i Sverige idag. Plus att det är lättare att invandra till Sverige från ett annat europeiskt land än från ett utomeuropeiskt, vara vit och komma från en kultur som på många sätt påminner om den svenska. Där har vi ännu fler privilegier...
Ja men grejen är att det finns folk som kämpar mycket mer än du bara för att överleva vardagen. Det funkar ju intr riktigt att sätta 60 timmar jobb ovanpå det.Men måste det ena utesluta det andra? Jag är vit och akademiker (precis som mina föräldrar), vilket har givit mig flera privilegier. Tack vare mina privilegier har jag fått många möjligheter och sluppit vissa barriärer. Samtidigt har jag arbetat minst 60 timmar i veckan (ofta betydligt mer) under flera års tid för att ta mig till den plats där jag nu befinner mig. Jag har ofta arbetat "gratis" på helger och semestrar (just nu ägnar jag t.ex. en vecka av min semester åt att färdigställa en rapport) och har stött på både motgångar och bakslag (precis som de flesta andra). Så jag skulle vilja säga att privilegier kan ge dig ett försprång och i viss mån underlätta ditt arbete, men det betyder inte att du som privilegierad inte behöver käma.
Jag tänker att man inte behöver förstå sig på alla, eller gilla alla. Om man nu anser att en vissa är handlingsförlamade sopor, må så vara. Vissa tycker så och det får de väl tycka. Men frågan är vad man anser att den bästa lösningen är? Om en person nu inte lyckas försörja sig själv, oavsett skäl, vad gör vi då? Låter dem leva i fattigdom, bli vräkta, hamna på gatan så det byggs kåkstäder i utkanten av städerna där barn leker med kottar och letar i sopor efter mat? Eller ska vi bygga barnhem och låta barn slitas från sina föräldrar? Ska vi öka utsattheten så kriminaliteten slår i taket, välbärgade får bo i gated kommunities och en annan kan inte passera vissa kvarter utan att riskera att få fingret avklippt för en vigselring?
Personligen är diskussionen om varför en person hamnat i en situation mindre intressant. Om någon slagit knut på sig själv eller är inkapabel, om jag själv hade kunnat hamna i samma situation eller inte. Spelar det någon roll? Lösningen är densamma - att samhället måste backa upp. Såvida man inte vill se ökad fattigdom, barnfattigdom, hemlöshet, kriminalitet mm. Om man tror att fattigdom och utsatthet skulle fungera som morot för folk att få ordning på sina liv så välkommen att titta på vilket land som helst som kör på den strategin, och hur det verkar gå.
Är det svårt att få jobb idag?Exakt. För den redan privvade är det också betydligt enklare att byta jobb för att slippa de där 60 timmarna och det oavlönade helgjobbet till något annat, medan det för den icke-privvade blir svårt att ens få ett jobb i dagens läge.