Sv: Connemaraavel ----- diskussionstråd
Vad fixeras den vid om inte livmodern?
Nåt annat har jag väl inte påstått hoppas jag?! Livmodern består ju av corpus (kroppen) och två horn. Mycket förenklat, tänk dig livmodern som ett kohuvud (typ Hereford) sett framifrån. Längst ut på hornen finns ”ingångarna” från äggledarna till livmodern. Det är den vägen som embryot tar sig till livmodern, och den vägen som spermierna tar sig från livmodern till äggledaren för att befrukta ägget.
Jag ringde till min vet efter att ha skrivit inlägget i måndags, och igår eftermiddag fick jag en kopia av nån kollegas examensarbete om tvillingdräktigheter.
Så här står det om fixeringen:
”Det befruktade ägget utvecklas i äggledaren till ett embryo som anländer till livmodern sex till sju dagar efter ägglossningen. I början är embryot väldigt rörligt och åker runt i hela livmodern, mellan de båda hornen och i corpusdelen. Detta pågår fram till ca dag 15 då en fixering sker genom en samverkan mellan ökad tonus i livmodern, en förtjockning av endometriet samt en snabb tillväxt av embryot. Fixeringen sker oftast i den kaudala delen av ett av hornen, nära bifurkationen”
Bifurkationen (förgreningen) är ”inbuktningen” mitt emellan hornen. Det lär ska vara den näringsrikaste delen av livmodern, så det är antagligen inte slumpen som avgör var fixeringen för det mesta sker. Säkert naturens eget fiffiga sätt för snabbaste tillväxt. Tänk förresten så otrolig fiffig hela befruktningsprocessen är! Ägget slungas ur äggstocken rätt ut i bukhålan, fångas upp av äggledartratten och sugs in i äggledaren, där spermierna möter upp. När man tänker på hur det går till, blir man ganska förundrad över att det överhuvud taget fungerar...
Vidare, uppgifter från stuterijournaler i samma arbete:
"Den första dräktighetsundersökningen utfördes som regel mellan dag 14 och 20 efter ovulationen. Om veterinären upptäckte att stoet dubbelovulerat, återkallades hon för dräktighetsundersökning redan dag 14. Detta för att i god tid ha möjlighet att manuellt krossa den minsta fosterblåsan vid en eventuell tvillingdräktighet. Om det på dag 14 inte gick att krossa fosterblåsan p.g.a. att den var för liten, fick stoet återkomma nästa dag tills reduceringen lyckades. Viktigt var, enligt den veterinär som arbetade år 2003, att inte vänta till efter fixeringen (dag 17), då fosterblåsorna i de flesta fallen fixerats tätt intill varandra i samma horn, vilket markant försvårar reduceringen. Om det inte gick att klämma någon av fosterblåsorna t.ex. då de låg för tätt intill varandra redan tidigt och ej gick att separera, samt om ingen av dem resorberats naturligt, så sprutades båda bort med prostaglandin".
Så här står det fö om diagnostiken:
"Ultraljudets viktigaste funktion är att på ett tidigt stadium fastställa dräktighet och hjälpa till vid den tidiga bedömningen av om det rör sig om en tvillingdräktighet eller inte. Det är större risk att missa en dräktighet om ultraljudsundersökningen utförs innan embryot är fixerat men å andra sidan lättare att åtgärda en tvillingdräktighet. Tvillingdräktighet hos ston är negativt på grund av den höga risken för abort eller neonatal död vid fullföljd dräktighet"