David Grann, Killers of the flower moon. Olja, pengar, mord och FBI:s födelse, utanför Europa
En blandning av historieskrivning, journalistiskt grävreportage och true crime. Bakgrunden är att en indianstam får enorma inkomster när det visar sig finnas olja under den karga mark som de förvisats till. Indianerna får inte själva bestämma över sina pengar och tvingas leva under förmyndare, samtidigt som lokalsamhället är genomkorrumperat på alla nivåer. Markrätterna kan inte säljas men det finns en möjlighet för dem att komma i händerna på vita män: genom arv.
I del ett skildras Anna Browns död 1921 och familjens kamp för att den ska utredas ordentligt. I del två skildras hur embryot till FBI utvecklas mot en professionell utredningsorganisation som är menad att kunna agera fri från lokala lojaliteter, genom deras utredning av dödsfallen i Osagereservatet. I del tre skildras författarens researcharbete och ytterligare pusselbitar som förtydligar det större händelseförloppet tillförs.
Hur många "naturliga" dödsfall kan inträffa i en befolkning utan att mängden i sig gör dem onaturliga? Kan en jury av vita män över huvud tänkas döma en vit man för mord på en icke-vit? Och vad betyder arvet av dessa händelser idag?
En fantastiskt intressant bok som är läsvänlig samtidigt som den fångar komplexa samband. Den knyter ihop det personliga händelseförloppet med omständigheter som präglar tiden och platsen, samt placerar dessa i en större förklaringsmodell av kultur, politik, ekonomi och rasism. Även om det på många sätt känns som ett främmande samhälle så råder inga tvivel om att hela berättelsen har en relevans idag. Den faktiska mordgåtan är spännande nog i sig, men boken bygger också en betydelsefull förståelse som sträcker sig längre än de händelser som skildras.