Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det är väl individuellt då? Jag tycker definitivt att det kan hjälpa mig att fokusera på att jag faktiskt har saker, att det finns andra som har det värre än mig.
Det handlar inte om att man inte får må dåligt, och om du tolkade att "rycka upp sig" som att nu blir livet bra och man är glad och lycklig bara sådär så vet jag inte riktigt om du läste det jag skrev?
Det handlar om att man hamnar i en negativ spiral, där någon skitsak händer och man blir ledsen, sen bygger man själv vidare på den känslan där man tänker på hur värdelös man är, och den där andra grejen som inte går och livet är skit osv, osv. Och det är där man måste rycka upp sig, inte genom att bli glad utan att bryta tankarna och skärpa till sig.
Oavsett om det är jag eller någon annan som skriver här så kan alla bara utgå ifrån sig själva. Jag tror absolut inte att medhåll alltid är rätt väg att gå. Det är jättebefriande och otroligt tillfredsställande att folk tycker synd om en och daltar med en när man självömkar men det hjälper liksom inte. Det är som att pissa på sig, skönt i stunden osv.
Folk får må hur dåligt dom vill om dom vill, men vill man ha en förändring i livet så måste man själv bestämma sig för att den förändringen ska ske, vården hjälper förhoppningsvis sedan till att göra det enklare för en att göra den förändringen. Och man kommer långt bara genom att vilja vilja förändra sig själv och sitt liv. Man måste inte känna att man vill ha förändringen för att förstå att man måste förändra sitt sätt att tänka och sitt sätt att se på saker. Att sedan känna livsglädje och känna att vissa saker är positiva kan ju ta tid, men sakta men säkert så förändras faktiskt tillvaron om man envisas med att vilja ha viljan.
Tyvärr så är det ofta så att man måste välja att vilja ta kontrollen över dessa negativa tankar som kommer med måendet. Tar man inte kontrollen över dom och bestämmer sig för en förändring så kommer dom förr eller senare att förinta en totalt.
Hur menar du då att man ska göra för att förändra sitt mående och sitt sätt att se på saker? Är du en av dom som tror att förändring kommer av sej självt oavsett när man är redo för det? För det är någonting som otroligt sällan händer. Krasst sätt så är det så att vill man inte så händer sällan någonting alls.
Det är ju knappast mindre förminskande att som du antyda att vi andra här inte är sjuka utan bara "lite deppiga"?Jag tror du har missförstått allt jag skrev. Jag pratar om en person som är sjuk. Inte någon som är "lite deppig" eller så.
Nej, att "rycka upp sig" tolkar jag, precis som du skriver, att skärpa till sig. Otroligt förminskade att säga till någon.
Jag har aldrig sagt att medhåll är det rätta eller att man ska dalta med folk. Hur tolkade du det?
Det är ju knappast mindre förminskande att som du antyda att vi andra här inte är sjuka utan bara "lite deppiga"?
Jag tycker det är fel att likna en depression vid t.ex ett benbrott för det är inte så enkelt. Det är inte bara substanser i hjärnan utan det är mer än så. Vore det så enkelt skulle alla bara kunna gå och få medicin och så vips var man lycklig igen.
Man ska vara snäll och förlåtande mot sig själv när man mår dåligt men ibland måste man också vara hård och faktiskt, skärpa sig. Om man alltid undviker allt som är det minsta jobbigt, läskigt eller utmanande så kommer man aldrig någonsin bli frisk utan bara sjukare.
Att tänka positivt har en dokumenterad effekt på vårt mående. Jag säger inte att man måste vara en solstråle men det är självdestruktivt att alltid vara pessimist, alltid trycka ner och förminska sig själv. Det gör skillnad över tid bara att sluta säga saker som att jag är så kass, värdelös, kan inte osv. Man gör det till en självuppfyllande profetia.
Det går upp och det går ner när man lever med en depression. Man måste lära sig balansen mellan att släppa sådant man inte klarar, men också tvinga och utmana sig själv så att den gränsen hela tiden flyttas och man klarar mer i framtiden. Jag klarade inte att gå ner på stan och se folk idag, men jag klarade att gå en bit på gatan, eller liknande. Man kan ta små steg men gå måste man om man vill komma framåt, även om det suger.
Problemet är ju att folk i depression måste ta medicinen; de måste söka vård, gå dit, utmana sig själva för att det är en del av lösningen. Även när en är på rock bottom, om en väljer att inte försöka så kan inte vården eller någon annan göra något alls.@Exile Jo men man måste nå punkten att man klarar av att hjälpa sig själv.
Klart att benbrott är en förenkling, men om precis opererat sig och inte kan stödja på benet, så kan man inte säga till personen - att var lite hård med dig själv, skärp dig och ta en promenad.
När benbrottet har läkt tillräckligt att man kan börja sin rehabilitering, då kan det vara ett annat läge att pusha personen. Börjar du pusha en person i en djup depression, riskerar du att personen blir sämre eftersom den då skuldsätter sig själv, känner sig ännu mer nere, och faktiskt kan skada sig själv. Ingen av oss vet vilket läge den andra person är i sin depression, därför bör man undvika välmenat pushande och lämna det till psykologer.
Nej medicin är inte enda lösning, men om depressionen blivit tillräckligt djup så kan det vara det som får en att sakta röra bort sig från hopplöshetens djup. Så man kommer till en punkt där man kan börja jobba med sig själv.
Problemet med medicin och terapi är att det är otroligt individuellt vad som fungerar på just vem. Så hela sjukvårdsprocessen blir trial and error.
Verkligen!Problemet är ju att folk i depression måste ta medicinen; de måste söka vård, gå dit, utmana sig själva för att det är en del av lösningen. Även när en är på rock bottom, om en väljer att inte försöka så kan inte vården eller någon annan göra något alls.
Jo, men en person med benbrott behöver ju också söka sig till vård och acceptera vården som sedan erbjuds, som en del av lösningen. Vården kan inte göra så mycket isf heller.Problemet är ju att folk i depression måste ta medicinen; de måste söka vård, gå dit, utmana sig själva för att det är en del av lösningen. Även när en är på rock bottom, om en väljer att inte försöka så kan inte vården eller någon annan göra något alls.
Vem har skrivit någonting om enbart positivt tänkande läker allting? Att se att det finns ljushet i ens liv och se vad man faktiskt klarar av och få perspektiv på tillvaron är lite ett måste tillsammans med annan vård och annat kämpande och stöd.
Nej, texten är inte bara om manier! Isf hade jag inte länkat. Och såklart är det viktigt, men det blir också en jäkla press. Mikael Landén som omnämns i texten har väl förvisso forskat om bipolaritet, men han har väl argumenterat för att positivt tänkande inte alltid är ett val i flera sammanhang senaste åren.Vem har skrivit någonting om enbart positivt tänkande är läkande? Att se att det finns ljushet i ens liv och se vad man faktiskt klarar av och få perspektiv är lite ett måste tillsammans med annan vård och annat kämpande och stöd.
Du länkar in en artikel om manier, inte om allmänt sunt realtiskt sett att se på livet. Att faktiskt se vad man åstadkommer i livet är viktigt också och förstå att man är värd något och att man faktiskt klarar av saker och ting. Att det man klarar av inte är så dåligt som man tror.
Klippte ut en del från texten som jag tror många menar med att börja tänka positivt och att ändra tankemönster, ändras inte tankebanorna så spelar det ingen roll hur många vänner någon har eller något annat som den sjuka intalar sig att "om bara jag hade".
Det är klart att det är en press, det är en fruktansvärd press att må dåligt också och hela tiden koncentrera sig på att överleva. Dom negativa tankarna och det självhat som kommer med dom är livsfarliga i längden.Nej, texten är inte bara om manier! Isf hade jag inte länkat. Och såklart är det viktigt, men det blir också en jäkla press. Mikael Landén som omnämns i texten har väl förvisso forskat om bipolaritet, men han har väl argumenterat för att positivt tänkande inte alltid är ett val i flera sammanhang senaste åren.
Nej, texten är inte bara om manier! Isf hade jag inte länkat. Och såklart är det viktigt, men det blir också en jäkla press. Mikael Landén som omnämns i texten har väl förvisso forskat om bipolaritet, men han har väl argumenterat för att positivt tänkande inte alltid är ett val i flera sammanhang senaste åren.
Jo, jag förstår den biten, och att det är vad många menar! Det är mer grejen att det i vissa fall kan bli värre av att man förväntas tänka positivt, att det blir ett extra lass med ångest att bära som jag vill belysa. Det finns ju viss forskning som argumenterar för det.Klippte ut en del från texten som jag tror många menar med att börja tänka positivt och att ändra tankemönster, ändras inte tankebanorna så spelar det ingen roll hur många vänner någon har eller något annat som den sjuka intalar sig att "om bara jag hade".
"– Det handlar om att träna sin hjärna att tänka på nya sätt, att aktivera sig och få nya erfarenheter. Man kartlägger vid vilka situationer negativa tankar och undvikandebeteenden uppkommer och tränar sedan nya beteendemönster. Det kanske låter enkelt, men det kräver engagemang och uthållighet, precis som vid annan träning, och behandlingen behöver utföras av välutbildade terapeuter för att vara effektiv"