Sv: Vad hade ni betäckt med?
Du bestämmer dig för en seminstation, vissa stationer är bättre än andra, välj gärna en station som någon rekomenderar! Hingsthållarna brukar veta vilka som har hög dräktighets % vissa stationen som har hög procent skyltar med det själva osv.
Beroende på hur nära stationen man bor, om man har tillgång till transport/bil, lättlastad häst osv så kan man antingen lämna hästen på stationen och hämta henne när hon är konst. dräktig eller köra dit i brunsten, hämta när hon är färdig seminerad och sedan åkt tillbaka för UL på 16 dygn.
Kostnader som dyker upp på stationen är;
Stations avgift; 1000-1500kr är vanligt, vissa stationer rabatterar stationsavgiften om man använder en av deras hingstar andra bjuder på den helt osv. Denna avgiften täcker det adminstativa, beställa sperma etc.
Semin/Veterinär avgift för färsk sperma; ca 12-2000kr denna avgiften täcker in veterinärens tid, alla undersökningar och själva semineringen. UL i brunst, vid 16/45 och 90dygn brukar ingå. (Fryst sperma så ligger avgiften på 4-6000kr ungefär)
Dygns kostnad är 50-80kr för bete, 80-100kr för uppstallning singelsto och mellan 100-150kr för sto med föl. Denna kostnad betalar för daglig skötsel, foder, strö etc
Det är de vanliga avgifterna på stationen, sen kan det tillkomma provtagning för bakterier i livmodern, ev. behandlingar, casslick operation (igensyning av slidan så luft och bakterier inte kommer in)
Från hingsten så förutom avgifterna så tillkommer SH avgift på 200kr, vissa hingstar har en samlings avgift på runt 500kr, sen ligger fraktkostnaden för sperman på mellan 120-300kr/skick
Emballaget brukar ingå i fraktkostnaden.
Alla priser jag nämt ovan är exkl moms och ungefärliga priser, bästa är att kolla med stationen man vill använda innan man kommer dit med stoet så man inte får några obehagliga överaskningar. Håll lite koll på ditt sto så du vet när hon brunstar, så kan du ringa stationen brunsten innan du vill betäcka och tala om att du vill komma osv. Sen uppskattar dom om man ringer samma dag eller dagen innan man faktiskt kommer. Säsongen är 1/4-1/8 i regel, vissa stationen öppnar tigiare och har öppet längre, andra inte. Ett tips är att ringa efter lunch för på förmiddagarna har dom det ofta stressigt med undersökningar, sperma beställning och insemineringar.
Jag gillar att betäcka i maj-juni så man får föl i april-maj.
Hur det går till rent praktiskt på stationen är det bäst du frågar den station du tänkt använda, alla har olika rutiner men stoet semineras varann dag i brunst och ULas de andra dagarna. Bäst är så klart att man bara gör en seminering dygnet innan eller samma dygn som ägglossning.
Glömde säkert nåt
Boktips! Att Bli med Föl täcker upp det mesta från hingstval, brunst, seminering och fölvakning etc.