Svartjobb och annat

Sv: Svartjobb och annat

Du verkar ha snöat in fullständigt på dessa 10 000...

För det är ungefär vad det lär kosta att ha en häst på fullservice ifall företaget ska skötas fullt korrekt och som andra företag i andra branscher. Alltså inga ägare som subventionerar verksamheten med nästan gratisarbete.


Du som sågar mina siffror får gärna påpeka vad som är orimligt. Rimligtvis har du väl en uppfattning om vad priset borde vara i fallet som jag beskrivit.
 
Sv: Svartjobb och annat

Viktigt tycker jag är att fundera över ridskolornas vara & icke-vara på sikt. Hade färre ägt sin häst och istället utövat sin hobby organiserat på ridskolorna (alt. turridningsställen etc) hade detta varit ett enklare sätt att bilda opinion runt hästar i Sverige 2013. Det hade på ett tydligare sätt åskådliggjorts hur många som utövar sitt hästintresse aktivt.

Det hade för många i min ålder (runt 40 år) vågar jag påstå varit högst intressant att på ett tidseffektivt sätt kunna träna och umgås, rida och diskutera till en överkomlig kostnad. Många av oss (inte jag) har barn och familj, heltidsjobb och arbete med att hålla efter hemmet. Inte sällan blir den egna hästen ett dåligt samvete, alt. är man konstant på fel ställe (hemma - borde varit hos hästen, i stallet - borde varit hemma med ungarna). Två-tre timmar/dag för att rida, träna, mocka, putsa - det tar tid.

Hade det funnits vettiga alternativ till att äga egen häst (bra hästmaterial och bra anläggning, bra tränare och bra upplägg) hade jag mer än gärna lagt tusenlappar på en ridskola. Jag hade t o m betalt pengar för att rida ut en sväng - det är ju utslaget på timmar väldigt dyrt att göra med egen häst.

Vi hade - rätt hanterat - också vunnit mycket för barn och ungdomar, som på ett bra sätt fått lära sig häst och hästhantering. I olika modeller. Idag tycker jag det är väldigt tråkig nivå på många ridskolor, även om det finns bra, mindre (privata) ridskolor som valt en annan än den tratitionella formen för ridskola.

Mer pengar i ridskolebranschen hade utvecklat den till något helt annat än den är idag. Hästar på lösdrift, hästar i storstall, på landet och närmare stan. Mer variation helt enkelt. Vita löner och lättillgängligt. Krav på god skötsel av hästarna - jag ser inte några nackdelar faktiskt.

Kan inte göra annat än att hålla med dig! Idag ser du hästägare som för 10-20 år sedan aldrig skulle ha kommit på tanken att skaffa egen häst.

När du hyr ut boxar så slutar du aldrig att förvånas, barn som är mer eller mindre nybörjare som efter sommarens ridläger tjatar sig till en egen ponny, 40plus damerna som köper häst betalar för helinackordering för att de inte hinner/vill komma till stallet varje dag och sedan skaffar medryttare för att finansiera helinackorderingenoch rationalisera bort ytterliggare några stalldagar etc etc etc....
Jag har länge gått och funderat på alternativ tii dessa som vill "ha häst" men inte borde, ridskolor med små grrupper, bra lärare små grupper.
Fanns ett myket intressant reportage från en ridskola i Upplands väsby som drivs så, ganska dyra lektioner men supernöjda elever.
Det är skrämande hur dåligt det går för ridskolorna nu
 
Sv: Svartjobb och annat

Min generation har rätt bra med stålar, och har tröttnat på att ha häst själv. Vi är villiga att betala för att SLIPPA ha egen häst.

Beredda att betala, men bara för kvalité. Jag känner till en sådan ridskola, du får prova in för att godkännas som elev. Hästarna håller MSV-nivå. Och det är kö för att få prova att kvalificera sig. Självklart inte den billigaste ridlektionen. Men den bästa?
 
Sv: Svartjobb och annat

Och samtidigt inte vilja anmäla till myndigheterna när du vet om kriminell verksamhet.

Jag har anmält till SKV i ett fall där jag själv fick svaret att vill jag ha kvitto så måste moms läggas på, annars inte. Dessförinnan hade jag hört rykten om att det förekom den typen av transaktioner i vederbörandes företag. Vederbörande blev förbannad när jag påpekade att jag inte ville bidra till ekobrott. Jag vet inte vad som hände sedan.

Om jag inte har ett konkret fall, dvs där det finns någon som är beredd att vittna/berätta/visa underlag, tror jag det är meningslöst att anmäla.

I den absoluta majoriteten av mina kontakter i branschen har jag inte haft anledning att ens misstänka fusk. Men min vy är trots allt begränsad till hur jag som ett annat företag handlar med/möter andra företag. Jag tror att en privatperson riskerar att få fuskförslag i större utsträckning.
 
Sv: Svartjobb och annat

Om man tar ett exempel från trav och galoppvärlden (samt även hopp och dressyr då de där finns stall med samma "upplägg"). En tränare (proffesionell som amatör, det har ingen betydelse) har runt tjugo hästar träning. Det handlar alltså om motsvarande eller mer arbetstid per häst än i ett inackoderingsstall med fullservice.

Hästana skall fodras, ut i hagen, släppas i skrittmaskin etc. samt även ridas/köras sex dagar i veckan samt tävlas. Det handlar alltså om minst 40 mantimmar per dag och häst. Ingen klarar av att jobba 40 timmar på de 24 timmar som dygnet består av. Alltså måsta man ha tillgång till arbetskraft som täcker upp för minst 260 timmar i veckan. För att klara det har den serösa arbesgivaren fem anställda och arbetar själv minst 60 arbetstimmar själv. Ibland, om tiden medger det har han/hon hjälp av en praktikant.

Hur gör den oseriösa tränaren? Jo, om hon är hopp eller dressyrtränare så är hon ofta HYN-ansluten. Det underlättar att få tag i praktikanter. Har för mig at även några travtränare är anslutna (minns inte just nu). Har dock inte sett någon galopptränare som är HYN-ansluten. Hur som helst är det inte svårt att få tag i praktikanter för de arbetsuppgifter som inte kräver så mycket och de är desutom billiga. Kan man få in tre samtidigt så är minst 120 arbetstimmar avklarade på ett billigt och överkomligt sätt. Man behöver inte bry sig om Arbetsmiljölagen heler. AV ser ju inte hur många praktikanter man använder i verksamheten eller hur ofta man har praktikanter. HYN, gymnasieskolorna och högskolorna kontrollerar inte heller att man följer Arbetsmiljölagen så det är rätt riskfritt.

Då är det 140 arbetstimmar kvar att klara av. Det löser man med två hästskötare/arbetsryttare som man anställer och betalar svart lön till. d arbetar altså 60 timar var i veckan för en betydlig billigare kostnad än en fast anställd med vit lön. Helst tar man in någon med utländsk bakgrund typ England, Irland eller Latinamerika (om man tar galoppen som exempel) eller unga tjejer somär klara med skolan. Dessa klarar av att rida de hästar som praktikanterna inte klarar av och saknar kunskaper om vad avtalsenliga löner är och om Arbetsmiljölagen. De är desutom biliga i drift. Ibland behöver man inte ens "betala" ut någon månadslön till dem. De återstående arbetstimmarna utför man själv i samband med arbetsledning, tävlingar, ridande av favorithästar, ägarkontakter, planering etc.

I praktiken betyder det att den oseriösa tränaren har samma kostnad för hela arbetsstyrkan som den seriöse tränaren har för två anställda. Vad kan den oseriösa tränaren göra med resterande pengar? Jo, tex. köa eller få in bättre hästar i träning, köpa in bättre foder, ha mer pengar tillgängliga för bättre träningsförutsättningar (banunderlag och underhål kostar) och hålla en lägre "träningskostnad" än den serösa tränaren som redovisar alla kostnader, betalar skatter och löner mm.

Man betraktar doping som fusk och avstänger tränare, ryttare och hästägare. Jag vill säga att de som driver sin verksamheter som jag precis nämnt fuskar precis lika mycket. Bara det att de inte använder några dopingprepparat som kan upptäckas av någon tävlingsveterinär. Ingen kontollerar ju hur tränaren uppnår resultat med hjälp av arbetskraften eller kostnaden för den. Ett "idiotsäkert" sätt att fuska sig till bra tävlingsresultat och hålla nere kosnaderna för hästägarna vill jag nog säga. Och förbunden har som sagt ingen policy om resultat som uppnås genom "svarta löner" mm. De väljer att se åt andra hållet och låtsas om ingenting.

Tja, hur kan en hopptränare ha en fordonspark vars värde överstiger med råge tre miljoner i en sport där prispengarna inte är i närheten dem som förekommer inom travet eller galoppen? Jo, med hjälp av ovan nämnda recept...
 
Sv: Svartjobb och annat

Nu skrev jag läkare eftersom det faktiskt inte framgick av inlägget vilken yrkeskategori i vården som avsågs.

Helt rätt. Iland blir man "hemmablind", det som är självklart för mig är inte självklart för alla. :o

Wikipedia uttrycker det koncist:
En timanställning är en typ av anställning i vardagsspråk. Man ska vara tillgänglig vissa fasta arbetstider, oftast heltid, men den faktiska arbetstiden bestäms efter arbetsgivarens behov. Timanställda får lön bara efter faktisk arbetstid, och inte när de inte har arbetsuppgifter.

Vilket alltså betyder att du får vara beredd på att hoppa in med någon timmes varsel när någon blivit sjuk. Nekar du för mycket utan väldigt giltig anledning blir du inte uppringd mer. (Gäller även om du nekar för många gånger över huvud taget - oavsett anledning). Du kan i alla fall aldrig veta när du ska jobba och även om du är berättigad till A-kassa på deltid kan det vara problem med att ha en budget...

Men när du jobbar omfattas du av de regler och avtal som gäller på din arbetsplats, och på många ställen finns det en hyfsad chans till fast (deltids)anställning så småningom.

Timanställning inom vården är vanligt bland undersköterskor, mindre vanligt bland sjuksköterskor och jag tvivlar att det ens finns bland läkare. Det ska inte blandas ihop med vikariat, då vet man i alla fall i förväg när man ska jobba ett tag framåt och behöver inte vakta telefonen på samma sätt.
 
Sv: Svartjobb och annat

Kan göra ett litet tillägg...

De så kallade experterna på Häsnärngen inom Arbetsmiljöverket, Skatteverket (och Jordbrukverket) ha väldigt lite kunskap om arbetsförhållandena och lönerna. Annars skulle de ha tagit till krafttag för länge sedan.

En handläggare som jag utbytte erfarenheter med på AV sa till exempel att hon inte kunde se om en tränare hade några anställda. Antal anstälda utgör ju bland annat en grund för en tillsyn. Frågade henne då om hon kände till den info som finns tillgänglig för alla på Trav och Galoppförbunden. Där kan man som bekant se hur många hästar en licensierad tränare har, hur många starter de gjort, hur mycket pengar de sprungit in samt vilka ägarna av hästarna var (om hästen var tränarens egen, om den var bolagsägd eller enskilt ägd).

Med denna info kunde man snabbt göra sig en bild om hur det ser ut inom travet och galoppen om man samkör lite olika system (tex. med Skatteverket). Man borde rätt snart fråga sig hur en tränare som befinner sig på tävlingsbanan två, tre gånger i veckan kan klara av att träna 20 till 50 hästar själv utan att ha några anställda? Så många hästar i träning kräver ju några "mantimmar" per vecka. Om tränaren inte har några anställda, hur sjutton löser tränaren arbetsuppgifterna?

Jag känner inte till om något motsvarande "info" finns lika lätt tillgängligt på Ridsportförbundet. Men helt klart bör man kunna fråga sig hur en hopptränare som har tjugo hästar i träning och som är ute på tävling varje helg löser arbetsupgifterna utan anställda? Men det är klart, HYN förser många av Hopptränarna med billig arbetskraft...
 
Sv: Svartjobb och annat

Helt rätt. Iland blir man "hemmablind", det som är självklart för mig är inte självklart för alla. :o

Wikipedia uttrycker det koncist:


Vilket alltså betyder att du får vara beredd på att hoppa in med någon timmes varsel när någon blivit sjuk. Nekar du för mycket utan väldigt giltig anledning blir du inte uppringd mer. (Gäller även om du nekar för många gånger över huvud taget - oavsett anledning). Du kan i alla fall aldrig veta när du ska jobba och även om du är berättigad till A-kassa på deltid kan det vara problem med att ha en budget...

Men när du jobbar omfattas du av de regler och avtal som gäller på din arbetsplats, och på många ställen finns det en hyfsad chans till fast (deltids)anställning så småningom.

Timanställning inom vården är vanligt bland undersköterskor, mindre vanligt bland sjuksköterskor och jag tvivlar att det ens finns bland läkare. Det ska inte blandas ihop med vikariat, då vet man i alla fall i förväg när man ska jobba ett tag framåt och behöver inte vakta telefonen på samma sätt.

Man kan vara timanställd även om man har en vanlig tjänst. Och med tanke på den brist på vikarier som råder inom vården så är det ingen större risk att man blir "petad" från listan för att man tackat nej några gånger.

Och här söker man tex läkare för timanställning....
http://vakanser.se/jobb/lakare+140/

Hanna /Leg. sjuksköterska.
 
Senast ändrad:
Sv: Svartjobb och annat

Man kan vara timanställd även om man har en vanlig tjänst. Och med tanke på den brist på vikarier som råder inom vården så är det ingen större risk att man blir "petad" från listan för att man tackat nej några gånger.

Du kan inte både vara timanställd och tillsvidareanställd, men visst kan timanställda gå på längre vikariat. Däremot är du inte garanterad fortsatt jobb när viket tar slut, vi blev av med några sjuksköterskor på det viset när deras vik tog slut i samband med en nedskärning.

Eftersom jag jobbar natt har jag suttit åtskilliga gånger och jagat folk klockan sex på morgonen, och jag lovar, man ringer inte den man vet har småbarn och svårt med barnomsorgen då...och de man vet brukar säga nej kommer absolut längst ner på listan. De kommer inte högt på listan på längre vik heller.

Men naturligtvis skiljer det sig från plats till plats och mellan olika arbetsgivare.

För att återgå till ursprungsinlägget, vi skulle kanske behöva en ny Gunnar Sträng som cyklar runt och agiterar och samlar medlemmar? :devil:
 
Sv: Svartjobb och annat

Nu skrev jag läkare eftersom det faktiskt inte framgick av inlägget vilken yrkeskategori i vården som avsågs.

Om läkarna hade velat bli av med sina galna jouråtaganden så hade de kunnat göra det. Att arbeta hela veckan för att sen vara bakjour under helgen och så på en ny vanlig arbetsvecka igen på månd morgon är inte sunt. Det finns regler för piloter, lastbilschaufförer osv som måste följas men när det kommer till läkarna så är det helt ok att en kirurg som jobbat i 24 timmar ställer sig och öppnar upp en människa. Men se det klirrar så fint i plånboken... Och anledningen till att man inte vill vara fast anställd på vårdcentralen i Mora är att man kan tjäna bättre nån annanstans...

Ja läkarna hade kunnat bli av med jouråtagandena - om det funnits betydligt fler specialistläkare tillgängliga.

Läkarförbundet kämpade hårt för att försöka smita undan arbetstidslagen - vilket jag tycker är fel eftersom arbetstidslagen är en skyddslag - för att vara arbetsgivarna behjälpliga så att bemanningen kan genomföras dygnet runt.

Jag håller helt med om att det inte är sunt - och verkligen inte kul - att vara bakjour under en vecka med ordinarie arbete dagtid.
På en del ställen gör lokala förhandlingar kring arbetstidslagen att den bakjourande doktorn ska börja ett par timmar senare nästkommande arbetsdag, eftersom man har räknat fram en schablon kring hur många timmars arbete det i snitt ger på ett bakjourspass, så har man tänkt sig att det arbetet ligger i början av bakjourspasset och vips så har man fått laglig dygnsvila...

Att vara bakjour ger förresten ganska dålig ersättning - 1/16 tim per timme om man är ostörd, men bunden är man med 30 minuters inställelsetid.
Fantastiskt förmånligt, faktiskt, att vara bakjourskompetent...

Anledningen till att Mora med flera orter har svårt att anställa distriktsläkare är att det saknas ett antal specialister om man jämför med de riksdagsmål som beslutades år 2000. 25-30% eller något liknande, tror jag. Och de som är under utbildning täcker knappt pensionsavgångarna.
Det saknas alltså specialistkompetent folk, och lönen kanske är bättre eller sämre än i Mora men någon arbetsgivare har lyckats erbjuda vettig arbetsmiljö på annat sätt en pekuniärt.

Men visst, det finns några läkare som är intresserade av pengar. En del på sätt som jag tycker är omdömeslösa.
Det gäller nog inte flertalet läkare och jag tycker att du är modig som generaliserar så om en yrkesgrupp vars förutsättningar du kanske inte helt känner till. Trots att du enligt ett tidigare inlägg är leg SSK.

Om du vill diskutera läkares arbetsförhållanden mer, är du välkommen via PM.
Jag vet en del om det.
 
Sv: Svartjobb och annat

Du kan inte både vara timanställd och tillsvidareanställd, men visst kan timanställda gå på längre vikariat. Däremot är du inte garanterad fortsatt jobb när viket tar slut, vi blev av med några sjuksköterskor på det viset när deras vik tog slut i samband med en nedskärning.

Eftersom jag jobbar natt har jag suttit åtskilliga gånger och jagat folk klockan sex på morgonen, och jag lovar, man ringer inte den man vet har småbarn och svårt med barnomsorgen då...och de man vet brukar säga nej kommer absolut längst ner på listan. De kommer inte högt på listan på längre vik heller.

Men naturligtvis skiljer det sig från plats till plats och mellan olika arbetsgivare.

För att återgå till ursprungsinlägget, vi skulle kanske behöva en ny Gunnar Sträng som cyklar runt och agiterar och samlar medlemmar? :devil:

Idén är inte fel. Kanske börja med att starta en intresseorganisation, "HAI" som bevakar hästskötarens och arbetsryttarens intresse avseende lön, förmåner och arbetsmiljö. Och med hjälp av Internet behöver man kanske cykla runt så mycket... ;)
 
Sv: Svartjobb och annat

Förlåt, menade naturligtvis att man med hjälp av Internet inte skulle behöva cykla runt så mycket... *ler*

Sitter med en sån där skärm som inte verkar känna av när man trycker på vissa knappar! Vissa bokstäver försvinner liksom om man är inne i skrivandet. Hoppas att det jag skriver förstås ändå...

/Bowman
 
Senast ändrad:
Sv: Svartjobb och annat

Du kan inte både vara timanställd och tillsvidareanställd, men visst kan timanställda gå på längre vikariat. Däremot är du inte garanterad fortsatt jobb när viket tar slut, vi blev av med några sjuksköterskor på det viset när deras vik tog slut i samband med en nedskärning.

Eftersom jag jobbar natt har jag suttit åtskilliga gånger och jagat folk klockan sex på morgonen, och jag lovar, man ringer inte den man vet har småbarn och svårt med barnomsorgen då...och de man vet brukar säga nej kommer absolut längst ner på listan. De kommer inte högt på listan på längre vik heller.

Men naturligtvis skiljer det sig från plats till plats och mellan olika arbetsgivare.

För att återgå till ursprungsinlägget, vi skulle kanske behöva en ny Gunnar Sträng som cyklar runt och agiterar och samlar medlemmar? :devil:

När jag sitter och ringer in folk kl 5.30 på morgonen så hade jag varit väldigt glad om det funnits fler timmisar på listan....

varför skulle man inte kunna vara tillsvidareanställd på ett ställe och timmis på ett annat? som offentliganställd gäller vissa speciell regler för "extraknäck" men om dessa uppfylls är det inget problem. Hur skulle annars de jour-komplediga läkarna du pratade om tidigare kunna åka till avkrokar och tjäna extra på sin fritid....?
 
Sv: Svartjobb och annat

När jag sitter och ringer in folk kl 5.30 på morgonen så hade jag varit väldigt glad om det funnits fler timmisar på listan....

varför skulle man inte kunna vara tillsvidareanställd på ett ställe och timmis på ett annat? som offentliganställd gäller vissa speciell regler för "extraknäck" men om dessa uppfylls är det inget problem. Hur skulle annars de jour-komplediga läkarna du pratade om tidigare kunna åka till avkrokar och tjäna extra på sin fritid....?

Visst kan man det, men då gäller det att det inte är samma huvudman för då blir det övertid, vilket du borde veta.
Fö verkar du besatt av läkarnas löner.
 
Sv: Svartjobb och annat

Alltid intressant att se andras arbetsvillkor när man jobbar i en branch där många får löner långt under avtal och bara kan drömma om sånt som ob, jour och storhelgsersättning.

Hur många hästskötare har fått några OB-tillägg i jul?
 
Sv: Svartjobb och annat

Vi får inte vara det. Alltså tillsvidareanställda på ett ställe och timmisar på ett annat. Vi får inte jobba åt konkurrenter.
 
Sv: Svartjobb och annat

Nu är jag inte TS och inte heller moderator men hela den här disskusionen om staffetläkare, vikariat och timanställningar inom vården tycker inte jag hör hemma i den här tråden, kanske den hade sin berättigande till en början som en jämförelse med hur det är inom hästyrkena, men kom igen, problematiken med staffetläkare har föga att jämföra med villkoren för en hästskötare..

Som det är nu så har er disskusion, hur intressant och viktig den än är, kapat den här tråden
 
Sv: Svartjobb och annat

Ja läkarna hade kunnat bli av med jouråtagandena - om det funnits betydligt fler specialistläkare tillgängliga.

Läkarförbundet kämpade hårt för att försöka smita undan arbetstidslagen - vilket jag tycker är fel eftersom arbetstidslagen är en skyddslag - för att vara arbetsgivarna behjälpliga så att bemanningen kan genomföras dygnet runt.

Jag håller helt med om att det inte är sunt - och verkligen inte kul - att vara bakjour under en vecka med ordinarie arbete dagtid.
På en del ställen gör lokala förhandlingar kring arbetstidslagen att den bakjourande doktorn ska börja ett par timmar senare nästkommande arbetsdag, eftersom man har räknat fram en schablon kring hur många timmars arbete det i snitt ger på ett bakjourspass, så har man tänkt sig att det arbetet ligger i början av bakjourspasset och vips så har man fått laglig dygnsvila...

Att vara bakjour ger förresten ganska dålig ersättning - 1/16 tim per timme om man är ostörd, men bunden är man med 30 minuters inställelsetid.
Fantastiskt förmånligt, faktiskt, att vara bakjourskompetent...

Anledningen till att Mora med flera orter har svårt att anställa distriktsläkare är att det saknas ett antal specialister om man jämför med de riksdagsmål som beslutades år 2000. 25-30% eller något liknande, tror jag. Och de som är under utbildning täcker knappt pensionsavgångarna.
Det saknas alltså specialistkompetent folk, och lönen kanske är bättre eller sämre än i Mora men någon arbetsgivare har lyckats erbjuda vettig arbetsmiljö på annat sätt en pekuniärt.

Men visst, det finns några läkare som är intresserade av pengar. En del på sätt som jag tycker är omdömeslösa.
Det gäller nog inte flertalet läkare och jag tycker att du är modig som generaliserar så om en yrkesgrupp vars förutsättningar du kanske inte helt känner till. Trots att du enligt ett tidigare inlägg är leg SSK.

Om du vill diskutera läkares arbetsförhållanden mer, är du välkommen via PM.
Jag vet en del om det.

Jag av dom kirurger jag träffat på under mina snart 10 år inom akut-kir så är det väldigt många som åker iväg och jobbar nån vecka på VC på Gotland eller åker och opererar en vecka på sjukhuset som gud glömde när man har jourledigt. Hur kommer det sig att inte fler av dom som lönemässig faktiskt skulle kunna jobba deltid istället jobbar MER än heltid? Är dom alla så fantastiskt godhjärtade och samvetsgranna eller är det kanske nåt annat som lockar?

Personligen så känner jag inget dåligt samvete över att säga nej till övertid. Det patienterna och arbetsgivaren behöver är folk som INTE är övertrötta, blir utbrända eller får nog och drar någon annanstans. Var och en har ansvar för sin egen hälsa. Jag väljer att inte arbeta ihjäl mig och det lär alla tjäna på i slutändan.
 
Sv: Svartjobb och annat

Det var jag som var otydlig från början, jag borde skrivit timanställda undersköterskor som kan vara intressantare att jämföra med - de tillhör åtminstone samma fackförbund: Kommunalarbetarförbundet. (Som alltså är anslutet till LO ;))

Frågan från början handlade ju om anställda inom hästnäringen. Ska hästskötare ses som ett yrke en vuxen person kan leva på under många år, eller som något slags sabbatsår för hästgalna ungdomar?

Ska hästverksamhet ses som hobby även om man sysslar med det på heltid och har anställda?

Vad är det för speciellt med just hästnäringen som gör att just den skulle få slippa betala skatt? (Och rimliga löner samt arbetsförhållanden.)
 
Sv: Svartjobb och annat

Det var jag som var otydlig från början, jag borde skrivit timanställda undersköterskor som kan vara intressantare att jämföra med - de tillhör åtminstone samma fackförbund: Kommunalarbetarförbundet. (Som alltså är anslutet till LO ;))

Frågan från början handlade ju om anställda inom hästnäringen. Ska hästskötare ses som ett yrke en vuxen person kan leva på under många år, eller som något slags sabbatsår för hästgalna ungdomar?

Ska hästverksamhet ses som hobby även om man sysslar med det på heltid och har anställda?

Vad är det för speciellt med just hästnäringen som gör att just den skulle få slippa betala skatt? (Och rimliga löner samt arbetsförhållanden.)

Frågan handlar nog fortfarande om anställda inom hästnäringen. Och det finns många vuxna som arbetar inom hästnäringen. Och ett par anledningar till det är erfarenhet och kunskap. Det är inte lätt för en nybörjare att exempelvis rida en galopphäst. Men förstörs hästnäringen av oseriösa verksamheter som inte vill betala avtalsmässiga löner och erbjuda en acceptabel arbetsmiljö (läs enligt Arbetsmiljölagen) finns det snart inga som vill arbeta inom hästnäringen som hästskötare och arbetsryttare. Travet har exempelvis uppfattat problemet med dålig föryngring.

Har man sin försörjning från den hästverksamhet man driver och har anställda så är det knappast en hobby. Då får man allt se till att följa reglerna. Ingen gräddfil för hästföretagandet!
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Jag vet inte vad jag vill med tråden men,, jag behöver lämna. Jag har koll på alla bostadsköer, privata hyresvärdar och blocket bostad...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
13 147
Senast: lizzie
·
Juridik & Ekonomi Anonymt nick. Väldigt långt inlägg, då jag delvis behövde skriva ner mina tankar för mig själv också ;) Jag är i 30-års ålder och lever...
2 3
Svar
50
· Visningar
6 641
Relationer Träffade min nuvarande sambo för ca 4 år sedan och vi har ett barn tillsammans som nu är ca 2 år. Förhållandet är inte alls bra och de...
4 5 6
Svar
106
· Visningar
10 396
Senast: monster1
·
Skola & Jobb Kan man skriva en skriva-av-sig-tråd här? Den kanske bör ligga under Dagbok, men samtidigt kanske det funkar lika bra här? För er som...
2
Svar
24
· Visningar
5 284
Senast: Sasse
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp