Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Fast som tua säger så behöver det inte handla om att hästen inte "vill" eller att större ytor lockar till mera påskjut. Det är ett annat problem än det som pratas om här.
Man kan nog vara i en ruta på 3x3 meter så kommer inte vissa hästar ändå att kunna fatta galopp bärigt, de har inte det sättet att röra sej, det finns inte i deras gener att jobba så (som vissa av dessa 4-5gångare som pratas om tex) Lägg till ett envist temperament och att hästen inte förstår varför den ska behöva röra sej på ett helt ovant sätt. Det går inte att komma ifrån den enorma skillnaden om man jämför med en ridhäst-( kanske dressyr-)avlad häst t o m, med bra vinklar, välbyggd i balans, med hög halsansättning, och i vars gener ligger att arbeta så som vi önskar redan från start. Halva jobbet är gjort redan i aveln Jämför det med en som måste läras om i rörelsemönster och det som den är har sen generationer i generna.
Det man kan fråga sej är hur mycket man ska kräva av vissa hästar, vad är rätt mot hästen? Det gäller att vara realistisk och tålmodig. Travare tex tänker jag på då.
Och för att förbättra piaffen så galopperar man och galoppen stärks av att man "piafferar" . Logiskt?
Men det är ju i den ordningen man i normalt fall gör det på, först galoppen sen ev piaffen. Inte tvärtom. Jag ryggar helst inte, ofta räcker det med bara nån halvhalt.
kl.
Oj nu vet jag inte riktigt hur jag ska formulera mig. På något sätt har jag fått mer förståelse varför så många börjar med piaffen så tidigt. Jag skulle själv aldrig göra det. men det är verkligen intressant att flera här ser piaffen som stärkande för galoppen och inte som jag alltid tänkt- tvärtom. en god samlad galopp måste finnas innan man börjar med piaffen.
Sen fundrar jag lite på hur god kvalité det kan bli av piaffen om hästen inte ens orkar samla sig i galoppen, knappast något vidare lr hur va? Men det kanske inte är meningen att få en perfekt piaff utan meningen är att stärka galoppen? (vad är hönan å ägget )
och detta med att samla sin häst för tidigt (och även för sent) kan ju ha en negativ inverkan på frammåtbjudningen mm. Och sen kan jag tycka att många blir lite för monotona i sin ridning, var är tex tempoväxlingarna? detta kan jag ffa se i den akademiska ridkonsten (men även lite varsomhelst). För tidigt samlande syns lite varstans- är det mode i det kanske?
Intressant tråd !
Men det är ju i den ordningen man i normalt fall gör det på, först galoppen sen ev piaffen. Inte tvärtom. Jag ryggar helst inte, ofta räcker det med bara nån halvhalt.
Delvis KL kanske
Jag tänker inte att det är piaff som i PIAFF man menar, dumt att missförstå i onödan För egen del kan jag inte använda tramp, det ligger inte minsta för den hästen, och det skulle nog bli bakåttänk bara och protester. Jag tycker inte det låter så rätt men jag kan respektera åsikten att det tänket kan fungera. Det blir samma princip som det jag gör för att förbättra flack galopp.
Men jag har inte heller dom problemen med galopp som en del hästar/raser kan ha, inte alls på samma sätt som diskuteras här. Så jag tycker det blir svårt att säga hur det då är man ska göra.
Uppför tycker jag är svårt som stärkande, det blir lätt att stärka påskjutet (vilket har att göra med tidigare träning bla i det här fallet) men nerför är superbra, så länge jag kan ha hästen lite på bakdelen innan så att den verkligen bromsar med bakbenen. Det är nog olika, jag har lättare för att bromsa upp med sätet/kroppen i det läget och få ihop allt än jag har sittande på plan mark i dressyrsadel. Så det handlar ju om mej.
Och jag ryggar aldrig för att få till ett läge att rida fram ur - jag vill kunna rida fram den ökade vinklingen som ett resultat av följsamhet för sits och skänkel.
Så med andra ord ska man helst inte ifrågasätta och heller inte ens fråga. Man ska inte ta till vara på det som faktiskt fungerar utan man ska göra lite som ens omgivning gör.
Nej detta var inte alls logiskt.