Sv: Mina absoluta förebilder när det kommer till akademisk ridning.
Fast varför höja handen för att korrigera en häst som inte går fram till bettet om det nu är så att handen inte kan betyda "framåt/nedåt"? Isf kan du ju lika gärna bara kicka på lite?
Delvis kl
Jag använder en del handsignaler som jag lär in ska betyda "framåt/nedåt" och släpp ut halsen. Det är ingen komplicerad metod när man väl lärt sig och vet hur känslan ska vara. Hästarna fattar fort och svarar faktiskt av en triggad impuls. Givetvis måste eftergiften i handen komma i exakt rätt läge. Det är ryttarna som oftast har för dålig timeing och känsla för att ha någon nytta av den iom att det inte är något man ska börja laborera med om man inte är väldigt kunnig alt har väldigt kunnig hjälp.
Och för att det ska fungera måste man rida resten av hästen och sitta korrekt. Innan är det ingen vits.
De tygeltagen som jag pratar om är inget nytt påfund. De finns beskrivna och namngivna i väldigt gamla, välkända ridläror.
Däremot lärs inte sånt ut på ridskolor eller strömsholm. Och det är inte det Philippe Karl eller Craigh Stevens håller på med. De har något eget de kör med.
Jag skulle dock inte ta det på stången. Och jag skulle inte göra det på alla hästar. Och det görs på hästar som redan lärt sig ha förtroende för handen. De måste våga fram. En del Iberiska kan ju ha ridits lite skarpt om de är importerade. Och då är det inte läge för sånt alltid. Det finns ju många svenska hästar som heller inte går fram till handen av olika skäl. Man får anpassa efter individen.
Jag anser heller inte att alla som rider på ridskola eller för Strömsholmstränare rider klassiskt. Klassiskt är för mig om man rider rakt så som de gjorde under den klassiska perioden alt iaf under barocken. Det vi allra flesta rider idag ser jag som en vidarutveckling av det klassiska. Det har utvecklats ur det, absolut. Men det är inte kvar på samma ställe. Man har utvecklat lite nyare metoder och sätt sen dess.
Bla lär man ju inte ut skolor ovan mark eller de tygeltag jag sysslar med. Det gjorde man back in the days. Och det är då jag anser man red klassiskt. Då man faktiskt utbildade ryttare för att rida på ett mer individuellt anpassat sätt med mer ryttarträning och en häst ansågs inriden då den gick motsvarande GP. Sen började den skolas. Jag personligen tror det gjorde att ryttarna hade en större arsenal med olika hjälper. Idag lärs inte sånt ut.
Vi är fler som rider. Det behövs fler tränare. Och det ska vara en sport för alla. Då red ju inte vem som helst. Och man kunde ställa högre krav på både tränare och elever.
Därför kunde man också lära ut mer avancerade signalsystem.
Jag vill med det här inte påstå att jag är så himla avancerad. För jag bemästrar inte systemet eller ridning helt. Jag hade inte fått bege mig ut i något krig med en dyr ridhäst om man säger så.
Men jag tror man gärna ska tänka på varför saker hänt. Och fundera över varför vi rider som vi gör.
Givetvis är inte allt gammalt bra och den enda vägen. Isf skulle vi inte fått penicillin eller kvinnlig rösträtt. Men jag tror inte man ska tro att det moderna är det enda rätta heller. Det finns skäl till varför man under flera århundraden ridit som man gjorde förr också. Man behöver inte tolka sakerna som Bent. För det är hans tolkning av de gamla mästarna vi ser i AR. Men man kan nog gärna plöja igenom de böckerna eller/och diskutera med historieinsatta hästkunniga för att få en djupare kunskap.
Bara för att man själv inte lyckas med vissa saker inom ridningen behöver det inte betyda att andra inte kan. Det kan vara timeingen som är fel hos en själv. Hästar är ju så satans mycket snabbare och känsligare än vad vi är. Så vi missar lätt.