Sv: Stångbett vid inridning?
Det här har inget med barock att göra. Jag är ingen renodlad barockryttare, har egentligen bara ridit enbart barock ett halvår eller nåt.
Källa? Tja, det man själv pluggat på om hästens ryggrad (har haft två hästar med problem lite varstans i hals/nacke/rygg) och erfarenheterna från det, vad som påverkas negativt om hästen är låst någonstans. Sen så har jag ju väldigt nära kontakt med Equiterapueften som behandlat hästarna regelbundet, minst 1-2 gånger per månad. Har även pluggat på lite böcker om osteopati -det som jag berättade om där man kan få bort blockeringar i rygg och hals genom att använda bettet.
Vill du ha en källa blir det alltså dom här
Och som sagt, det är mycket möjligt att göra "allt" på ett tränsbett men på många hästar får man gå en stor omväg (beror lite på hur lätt hästen har mentalt för att spänna sej i ryggen) om man bara rider på tränsbett. MEN som sagt, oavsett så sätter man inte på en stång det första man gör på en unghäst, först ska den kunna "allt" på tränsbett eller kapson (helst kapson då).
Överlinjen, då menar jag allt som hänger ihop med ryggen. Och det är ju från svansen till nacken
nacken är också kopplad till underkäken via reflexer/nerver (kan tyvärr inte förklara det bättre
) så underkäken hänger med på ett hörn... Jag syftar på muskler och kotor främst i övrigt.
Om hästen är lång och avslappnad i HELA överlinjen (förutom "lång" så gäller det underkäken också..) så har man en bra form automatiskt. Så enkelt var det
men minsta lilla spänning eller blockering som finns i överlinjen får man jobba mycket mer för en bra form. Är den spänd eller blockerad i ländområdet till exempel kommer inte rumpan vinklas automatiskt, oavsett hur lång och låg hästen är. Om hästen har spänningar i hals/nacke är det vanligast att bogen blir låst och inte komemr "loss" när bakdelen sätts under.
Ryggverksamhet - antar att du menar att ryggen ska "svinga"? Resten borde ju kallas magverksamhet
Ryggen i sej ska ju egentligen inte jobba, det är det missförståndet (som jag antar inte är fallet för dej) som skapar mycket spänningar i ryggen, man försöker få upp den med alla medel och godtar att den spänner upp den statiskt.
Så om vi bortser från den detaljen och tar de andra- följsamhet och att komma fram till handen - JA det åstadkoms inte av ett bett eller en hjälptygel för den delen, det är ryttaren som åstadkommer det. Däremot kan man ha tygeln delvis som hjälpmedel (kramningar, eftergift osv) om hästen har spänningar som hindrar formen har man i handen ytterligare ett hjälpmedel förutom de viktigaste - sits, timing och skolning överhuvudtaget. Det är svårare på bettlöst, och det är alldeles för svårt att få rätt effekt på stång, så ska man använda bettet så är det bättre med tränsbett. Men då anser jag att det mest är en utbildningsfråga som man kan lära in även från marken oavsett bett.
Poängen överhuvudtaget att ha stång är, som jag skrev tidigare, inte att ha det som en fuskhjälp, inte att ha den vid inlärning, utan helt enkelt för att bettet i sej när det hänger där har en annan inverkan på hästens rygg och hela överlinje. Ibland vill man ha en sådan inverkan, och ibland vill man det absolut inte. Varken bra eller dåligt - bara annorlunda. Hajjar du? Men just variationen kan vara bra i längden för hästens rygg, man kommer åt vissa spänningar med kapson, vissa med tränsbett och vissa med stång, och alla varianter riskerar också i sin tur att skapa olika spänningar om man använder dom "fel" eller om hästen inte trivs med bettet ifråga.
Det kanske är jag som rider kasst eller nåt, men jag har kunnat få till vad som känns som bra samling och bra avslappning på tränsbett och sen ser man bilder och inser att den blev spänd i bakre delen av ryggen och rumpan inte hängde med. Inte alltid, brukar vara lite olika beroende på vilken häst man rider och vad man gör.
Sen rider jag med stång och tycker hästen känns jätteskum eftersom jag inte känner hästens mun på samma sätt med stång+kapson, ser bilder och visst, även om hästen inte gick i bättre form totalt sett så har man kommit åt spänningen i bakre delen av ryggen så att hästen vinklar under sej..
På en unghäst som man övergår till stång på direkt efter inskolning med kapson antar jag att man har gjort ett bra grundarbete och att hästen inte har lätt för spänningar/blockeringar, har lärt sej acceptera stången innan man använder den och vips - så behöver man inte stadiet med tränsbett, egentligen hade man förhoppningsvis kunnat fortsätta med kapson länge tills man får för sej att man vill rida på en hand.
Men det är ett scenario i sig, i många andra fall skulle man gått en helt annan väg, beror helt på hästen.