F
Fjasut
Sv: Stångbett vid inridning?
Det är skillnad mellan kunskap och förståelse.
Det är skillnad mellan kunskap och förståelse.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Du nämner endast sportryttare. Skulle de vara idealet för den optimala ridningen menar du? Verkligen?? Det finns mästare med otroligt mycket mer kunskap och känsla än de sportutövare du räknar upp. Det är ju som att säga att de som ägnar sig åt dressyrkörning borde ha Stig H som sin yttersta förebild. Eller att de som ägnar sig åt klassisk musik skulle se upp till de som vinner i Eurovision Song Contest. "Rätta" viset, var nog det mest ignoranta och trångsynta jag hört på länge.sydney skrev:........ "vanliga" ryttare som ex, Brink, Telde, Malin B och andra som sysslar med dressyr och hoppning på det "rätta" viset,......
Det förekommer väl alltför ofta diverse onda inspänningsformer och skit för att tvinga ner huvudet både vid longering och ridning? För man hinner inte vänta på naturlig sökning. När hästen är 4 skall den kunna det å det "Breeders blablabla", när den är 5-6 skall den gå medelsvår, 6-7 St George & Intermediare, 8- svårklass. M a o forcering för avelns och sportens skull.sydney skrev:.....för jag kan garantera att även om det ibland förekommer olika typer av hjälpmedel såsom varierande bett, graman och andra hjälptyglar......
Jag trodde att det stod rätt klart att det tredelade bettet anses klart mildare än det tvådelade som nyper tungan, pressar upp i gom och ger tångverkan på lanerna. Unghäst = tredelat som endast sticker precis utanför mungiporna. Gärna varierat även med kapson eller repgrimma för att undvika ensidiga tryckpunkter och därmed förhindra rubbningar i tuggmekanismen. I detta fall litar jag tillfullo på rekommendationerna jag fick från tndl. Torbjörn Lundström som är bland de världsledande på bettjustering och rehabilitering av hästmun.sydney skrev:....så är de allra flesta av dessa ryttare inte så korkade att de sätter stång i munnen vid inridning, det finns ju trots allt anledningar till att vissa saker fortfarande görs på samma sätt idag som för 50 år sedan= det funkar. Med det menas ex inridning på vanligt hederligt tvådelat bett.
Då är det väl ändå bättre att det är en internationellt gemensam mer klassiskt baserad grund? T ex de la Guérinière, Oliveira, Belasik, Loch, Podhajsky m fl.sydney skrev:Det bästa vore om vi alla kunde ha samma grund att stå på, ex fått en bra grundutbildning av såna som Bo Tibblin, Kyra el liknande och därefter fått exprimentera oss fram, men tyvärr funkar det ju inte så och då blir våra stackars hästar försöksdjur för alla dessa uppfostringsmetoder, ridläror, m m som vi försöker lära oss. Tragiskt, pinsamt och sorgligt men sant.
true_blue skrev:*knapplån*
- Läser man Tibblins bok är det inte så mycket att anmärka på. Ganska kortfattad. Men när man sett honom rida är det tveksamt om han ens har läst sin egen bok?
Redhorsefarm skrev:Protest, BB har inte introducerat stångbett i Sverige, han satte den i handen på apor.
Så alla som har ridit rätt med stång har få del av skiten som nu sprids.
pallas_athena skrev:ett två delat tränsbett skulle jag aldrig sätta in ens i mina hästars mun.
den kan åka jojjo inne i munnen och nyper både gom och tunga.
drar du i ena tygeln så åker bettet runt.
Jag trodde att det stod rätt klart att det tredelade bettet anses klart mildare än det tvådelade som nyper tungan, pressar upp i gom och ger tångverkan på lanerna.
true_blue skrev:*knapplån*
- Läser man Tibblins bok är det inte så mycket att anmärka på. Ganska kortfattad. Men när man sett honom rida är det tveksamt om han ens har läst sin egen bok?
Redhorsefarm skrev:Det skulle inte jag göra, lita på någon som gissar. 3 delat är inte bättre. Ett fast munstycke är enklast för hästen.
En omvärdering av allt nytt håller på att ske sakta, AR kommer att tappa, div. allternativare och pratare tappar, tandläkare tappar osv. För verkligheten hinner i kapp.