Delvis KL, det var flera här som pratade om fårnät-stängsel...
Grattis till Fåren! Får är trevliga djur.
Lite sent kanske, men fårnät är dyrt och dåligt för att stängsla för får, och passar dessutom inte till hästar. Nätet saggar alltid efter något år (stolparna rör sig med årstiderna) och då kommer också eltråden att röra sig.
För 20 år sedan så "hade man fårnätstängsel", och många som inte lärt sig använda/bygga elstängsel till får använder fortfarande fårnät än idag (eller har kvar reparerade versioner av stängsel man satte upp för 20 år sedan.
Många fårhållare, i synnerhet med små hobbybesättningar, är lite konservativa och har därför fårnät, och andra lite snåla på aggregat och utförande för elstängsel med rymningar som följd, och det skapar misstro mot elstängsel.
2 eltrådar, monterade på låga plaststolpar, och ett litet klent batteriaggregat håller INTE får inne. Förutom möjligen "tunga köttraser", som just flyttats till återväxtbete med massor med mat...
Numera så går alla rekommendationer ut på att använda elstängsel. Även för rovdjursskydd. De som är väldigt hotade av samtliga rovdjur (björn, varg, lo) , bygger kombistängsel med fårnät och ett flertal eltrådar, både utanför stängslet och innanför stängslet, nere vid marken och över stängslet, men det är lite överdrivet om man "bara" riskerar strövargar eller har lodjur i trakten. De byggena är dyra och svåra, framförallt förarbetet (skapa bred, välröjd och jämnad stängselgata).
Att stängsla med flertrådiga elstängsel (minst 4 helst 5 trådar), med lägsta tråden på 20-30 cm, och översta tråden på 120 cm, håller definitivt både hästar och får inne. Men det krävs ordentligt med ström, och ett genomtänkt bygge. Men ändå är det betydligt lättare att få ett bra resultat än med fårnät.
Jag har använt den typen av stängsel de senaste 10-12 åren (20 tackor, 4 baggar samt deras lamm, genbank allmogefår, 5-6 hästar), och har absolut inga problem med rymmande får, eller svårt att hålla hästarna inne.
Vi har idag ca 5000 meter "ytterstängsel" som hägnar 12 hektar betesmark, innanför finns en del lite enklare stängsel för att avdela i olika fållor.
Nu menar jag inte att alla ska ha rovdjursskyddande stängsel, men ett bra normalstängsel för får är "nästan" likadant som ett rovdjursstängsel. Man kan förenkla lite genom att skippa en av trådarna t.ex, och nöja sig med 4 trådar, och göra lite enklare lösningar vid diken än att lägga trumma, ha en smalare "stängselgata" med träd och stenar lite närmare stängslet m.m.
Vi har bott mitt i ett Lodjursrevir med föryngringar (deras "bo" finns 3-4 km från oss), och regelbundet haft lodjursspår utanför stängslen, men ingen har tagit sig in. Vi har också sett spår av strövarg några gånger, vår granne såg vargen i våras, men vargen har hållit sig utanför stängslen.
Man ska använda HT-tråd (galvad försträckt tråd som leder ström bra), som spänns med hjälp av fjädrar, och göra stadiga hörn i form av parallellogram. Många volt och joule på elaggregatet, samt ordentlig jordning. Stängslet man bygger blir väldigt lätt att underhålla (fysiskt stängsel), men man måste röja gräs under nedersta tråden flera gånger per säsong, annars tappar elaggregatet kraften.
Har man fårnät med extra eltrådar nertill, så måste man också röja regelbundet...
De tunnare kvalitéerna av HT-tråd går av om häst får panik och måste fly, och eftersom den är försträckt och spänd, så är skador ovanligt. Har hänt oss ett fåtal gånger.
Läs viltskadecenters råd om stängsling. Där finns beskrivningar på hur man gör bra hörn, och hur man löser olika problem vid stängselbygget. På länken nedan hittar man till en PDF- med handfasta byggråd...
http://www.slu.se/sv/centrumbildnin...r-pa-husdjur/permanenta-atgarder-mot-rovdjur/
Det här är nog den bästa och modernaste publikationen om "stängsel för små idisslare" som finns att hitta just nu. Men som sagt, man kan förenkla lite, om rovdjursskydd inte är det viktigaste, utan att hålla får och hästar inne.