Nä, men anledningen är inte att det ska frysa långsammare för min del. Det är för att hästarna ska dricka så mycket som möjligt.
Sedan är det ju under "vissa speciella omständigheter" det fryser snabbare.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
"Under normala förhållanden" verkar vara mer korrekt är det som står på wikipediaNä, men anledningen är inte att det ska frysa långsammare för min del. Det är för att hästarna ska dricka så mycket som möjligt.
Sedan är det ju under "vissa speciella omständigheter" det fryser snabbare.
Spännande!Tack . Vi har letat mer eller mindre seriöst i 3 år. Det fanns mycket med denna gården som är perfekt för oss. Nära till jobb, tätort, stallet i hyfsat skick osv. Samtidigt är det en del som var på minussidan också men vi prioriterade att vi kunde få med oss hästarna hit omgående utan att behöva bygga om massor.
Boningshuset är inte perfekt men såpass ok att det går att bo i utan en massa jobb därr också. Sen finns det såklart massor att göra innan vi får det som vi vill. Vi har prioriterat att fixa till ytterligare box och gödselplatta och nästa projekt blir isolerad verkstad och förhoppningsvis ridbana. I vinter när det inte är lika lockande att jobba ute får vi passa på att tapetsera och byta golv i männskobyn
Tjusigt!
Ska ni hästarna ute dygnet runt eller bara vindskydd på dagarna?
Är ny i tråden så har inte läst tidigare inlägg![]()
Tack
Vi ska prova att ha hästarna ute dygnet runt. I dörröppningen ska det bli en köldridå uppsatt - slipper ju insekter på sommaren och att det snöar in på vintern.
Jag har stall i logen med en takhöjd på 7 m. Alltså är det lika kallt inne som ute. Funkar det för hästarna så får de vara ute. Än så länge har vi haft bra väder så det funkar för kusarna att vara ute utan vindskyddet - men vi bygger för brinnande livetJag vill verkligen ha det klart innan höstrusket kommer. Även om det går att lägga på täcken så behöver de torrt underlag att vila på.
/Lizzie
Avfuktare (riktig, inte bara torrbollar) + uppvärmt rum att hänga upp täcken för tork.Okej
Vi har själv precis byggt en ligghall på 5*6m som vi ska inviga om ett par veckor när hästarna flyttar hem. Hästarna har tidigare gått på lösdrift men inte i min ägo så är väldigt nyfiken på hur det kommer fungera och vilka skillnader det blir gemfört med att ha på box.
Vart i landet bor du?
Jag har laddat upp med dubbel uppsättning täcke till båda så jag kan hänga in på tork vid flera dagar med regn.
Funderar på att fixa en termobalja, avvaktar dock lite då jag bor i södra Skåne och inte brukar ha problem med fruset vatten i hagen
Fixat så utfodring av grovfoder går att ha både inne och ute.
Är det något mer en bekvämlig varmstallsmänniska bör tänka på?
Eller om nån sitter på lite tips.
Okej
Vi har själv precis byggt en ligghall på 5*6m som vi ska inviga om ett par veckor när hästarna flyttar hem. Hästarna har tidigare gått på lösdrift men inte i min ägo så är väldigt nyfiken på hur det kommer fungera och vilka skillnader det blir gemfört med att ha på box.
Vart i landet bor du?
Jag har laddat upp med dubbel uppsättning täcke till båda så jag kan hänga in på tork vid flera dagar med regn.
Funderar på att fixa en termobalja, avvaktar dock lite då jag bor i södra Skåne och inte brukar ha problem med fruset vatten i hagen
Fixat så utfodring av grovfoder går att ha både inne och ute.
Är det något mer en bekvämlig varmstallsmänniska bör tänka på?
Eller om nån sitter på lite tips.
Usch. Nä det finns nog inte det.
Vi funderar oxå på att ha det så, fårstängsel och sen pinnar som distanser med eltråd på.
Delvis KL, det var flera här som pratade om fårnät-stängsel...
Grattis till Fåren! Får är trevliga djur.
Lite sent kanske, men fårnät är dyrt och dåligt för att stängsla för får, och passar dessutom inte till hästar. Nätet saggar alltid efter något år (stolparna rör sig med årstiderna) och då kommer också eltråden att röra sig.
För 20 år sedan så "hade man fårnätstängsel", och många som inte lärt sig använda/bygga elstängsel till får använder fortfarande fårnät än idag (eller har kvar reparerade versioner av stängsel man satte upp för 20 år sedan.
Många fårhållare, i synnerhet med små hobbybesättningar, är lite konservativa och har därför fårnät, och andra lite snåla på aggregat och utförande för elstängsel med rymningar som följd, och det skapar misstro mot elstängsel.
2 eltrådar, monterade på låga plaststolpar, och ett litet klent batteriaggregat håller INTE får inne. Förutom möjligen "tunga köttraser", som just flyttats till återväxtbete med massor med mat...
Numera så går alla rekommendationer ut på att använda elstängsel. Även för rovdjursskydd. De som är väldigt hotade av samtliga rovdjur (björn, varg, lo) , bygger kombistängsel med fårnät och ett flertal eltrådar, både utanför stängslet och innanför stängslet, nere vid marken och över stängslet, men det är lite överdrivet om man "bara" riskerar strövargar eller har lodjur i trakten. De byggena är dyra och svåra, framförallt förarbetet (skapa bred, välröjd och jämnad stängselgata).
Att stängsla med flertrådiga elstängsel (minst 4 helst 5 trådar), med lägsta tråden på 20-30 cm, och översta tråden på 120 cm, håller definitivt både hästar och får inne. Men det krävs ordentligt med ström, och ett genomtänkt bygge. Men ändå är det betydligt lättare att få ett bra resultat än med fårnät.
Jag har använt den typen av stängsel de senaste 10-12 åren (20 tackor, 4 baggar samt deras lamm, genbank allmogefår, 5-6 hästar), och har absolut inga problem med rymmande får, eller svårt att hålla hästarna inne.
Vi har idag ca 5000 meter "ytterstängsel" som hägnar 12 hektar betesmark, innanför finns en del lite enklare stängsel för att avdela i olika fållor.
Nu menar jag inte att alla ska ha rovdjursskyddande stängsel, men ett bra normalstängsel för får är "nästan" likadant som ett rovdjursstängsel. Man kan förenkla lite genom att skippa en av trådarna t.ex, och nöja sig med 4 trådar, och göra lite enklare lösningar vid diken än att lägga trumma, ha en smalare "stängselgata" med träd och stenar lite närmare stängslet m.m.
Vi har bott mitt i ett Lodjursrevir med föryngringar (deras "bo" finns 3-4 km från oss), och regelbundet haft lodjursspår utanför stängslen, men ingen har tagit sig in. Vi har också sett spår av strövarg några gånger, vår granne såg vargen i våras, men vargen har hållit sig utanför stängslen.
Man ska använda HT-tråd (galvad försträckt tråd som leder ström bra), som spänns med hjälp av fjädrar, och göra stadiga hörn i form av parallellogram. Många volt och joule på elaggregatet, samt ordentlig jordning. Stängslet man bygger blir väldigt lätt att underhålla (fysiskt stängsel), men man måste röja gräs under nedersta tråden flera gånger per säsong, annars tappar elaggregatet kraften.
Har man fårnät med extra eltrådar nertill, så måste man också röja regelbundet...
De tunnare kvalitéerna av HT-tråd går av om häst får panik och måste fly, och eftersom den är försträckt och spänd, så är skador ovanligt. Har hänt oss ett fåtal gånger.
Läs viltskadecenters råd om stängsling. Där finns beskrivningar på hur man gör bra hörn, och hur man löser olika problem vid stängselbygget. På länken nedan hittar man till en PDF- med handfasta byggråd...
http://www.slu.se/sv/centrumbildnin...r-pa-husdjur/permanenta-atgarder-mot-rovdjur/
Det här är nog den bästa och modernaste publikationen om "stängsel för små idisslare" som finns att hitta just nu. Men som sagt, man kan förenkla lite, om rovdjursskydd inte är det viktigaste, utan att hålla får och hästar inne.
Vad kul! Du får gärna säga vad du får offert sen, har själv ett liknande golv att fixa i mitt blivande stall. Om än inte lika stortI helgen har vi fått bort resten av det gamla taket i vårt stall! Man får lite kyrksals-känsla när man går in där nu
Det är lite lockande att ha det öppet upp till nock, men tror det blir minst lika bra sen när vi lägger på nytt tak, då kan man ju använda utrymmet där uppe också =)
![]()
![]()
Känns inte helt omöjligt att hinna klart med själva ligghallsdelen innan oktobers slut nu faktiskt! Ska kontakta betongföretag i veckan och få offert på golvet.
Man får lite kyrksals-känsla när man går in där nu
Det är lite lockande att ha det öppet upp till nock, men tror det blir minst lika bra sen när vi lägger på nytt tak, då kan man ju använda utrymmet där uppe
Nu vet jag inte så mycket om getter, annat än att de klättrar och hoppar "bättre än får", så för getter så vill man antagligen höja den översta tråden lite, och se till att det inte finns "klätterstenar" och jordhögar för nära stängslet på insidan...Vilket bra och informativt inlägg. Vi har precis köpt gård och planerar att ha allmogegetter för mjölk och genbank i framtiden, så ditt inlägg är till stor hjälp i fråga om staketbygge för mig. Tack!![]()
Ja, dom hoppar ordentligt högt, och de ska ha högt staket. Men det viktigaste är att ha ordentliga och bra hagar åt dom med bra bete, då har dom ingen anledning att ta sig ut.Nu vet jag inte så mycket om getter, annat än att de klättrar och hoppar "bättre än får", så för getter så vill man antagligen höja den översta tråden lite, och se till att det inte finns "klätterstenar" och jordhögar för nära stängslet på insidan...
Absolut!Ja, dom hoppar ordentligt högt, och de ska ha högt staket. Men det viktigaste är att ha ordentliga och bra hagar åt dom med bra bete, då har dom ingen anledning att ta sig ut.