Fast det gäller ju endast antalet uttagna dagar och ålder när dagarna tas ut. Föräldrar som grupp tar redan ut i stort sett alla dagar innan barnet fyller 4, eftersom att endast 96 dagar får sparas. De allra flesta tar ut dagarna 0-2 år, troligtvis pga ekonomiska skäl med tanke på att man kan se att högutbildade och egenföretagare i högre grad nyttjar deltidsföräldraledighet vid senare ålder. Personer utan SGI får t ex ut 7500 kr före skatt när 7 dagar tas ut per vecka, du kan jämföra det mot mig som med högskoleutbildning och en väletablerad SGI får ut motsvarande summa på bara 2.5 dag per vecka. Det är ju klart att mina dagar räcker längre.
Problem som utredarna ser är att män som grupp tar ut föräldrapenning efter barnets ettårsdag och gärna även senare, helst när dagarna är på väg att brinna inne. Genom att eliminera möjligheten att spara dagar helt tvingar man pappor att välja att antingen vara föräldraledig tidigt eller inte alls. Det är visst viktigare att barnen har maximal tillgång till båda föräldrarna tills de fyller 3, än att de har tillgång till någon förälder tills de blir mer självständiga individer. Jag har svårt att se att det är just de där tre åren, som knappt någon människa minns, som lägger grunden för relationen mellan barn och deras föräldrar.
Andra problemet som utredare ser är att vissa föräldrar inte har möjligheten att spara dagar, och genom att då ge 10 dagar/år tills barnet fyller 10 ger man dessa föräldrar möjlighet att ta ledigt vid lov m.m. Barn som grupp sägs ska gynnas av detta men det är med diffusa argument.
Jag tycker summan av förslaget stämmer väl in på kommunistisk politik - Alla ska ha det lika dåligt och hur dåligt ni ska ha det bestämmer vi.