Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Att spöa in pålle skulle jag INTE föreslå, hade en pålla som var skräckslagen för kärran pga spöning....INTE bra... [...]
Träning träning och åter träning.
Just Isafolds metod fungerade mycket bra på en häst som jag hade. Han har varit väldigt lättlastad hela sitt liv och åkt både släp och lastbil utan problem. För att plötsligt börja total vägra. Första gången de hände var när vi skulle åka till ridhus med honom. Vi tog det lugnt och fick in honom med lite lock och pock, tog inte så allvarligt på det efter som han annars var så lätt lastad. Stort kaos när vi skulle hem igen, fick ha hjälp av fem personer och i det närmaste lyfta in honom. Väl hemma så massor av träning med släpen i hagen. Lös och själv kunde han gå in i den och äta men så fort någon kom nära backade han ut. Det var aldrig tal om han var direkt rädd och han slapp heller aldrig undan transporten. Likväl blev det bara värre.
Så till sist började jag backa honom längre än han backade själv och det var jag som bestämde när han skulle stanna. I början var det långa sträckor vi backade. Döm om min förvåning när vi efter tre eller fyra backningar hade hästen på släpen. Efter detta så är han normalt lätt att lasta igen. Skulle det bli ett återfall så en ryggning och sedan står han i släpen.
Har efter detta även provat det på en tidigare aldrig lastad unghäst. Den ville inte gå fram till transporten än mindre in i den. Men efter ca 20 minuter med backande gick han själv in och har efter det varit väldigt lättlastad.
Att spöa in pålle skulle jag INTE föreslå, hade en pålla som var skräckslagen för kärran pga spöning....INTE bra...livsfarlig häst.
Vad skulle de gamla kloka hästmänniskorna säga om en svårlastad pålle?? Skulle Monty R säga "spöa in pålle bara"...?!!
Hästar lägger ihop två puzzelbitar kärra+smärta och helt plötsligt skapar man problem.
Jag är relativt säker på att man gör sig själv en björntjänst om man rappar pålle när man vill att lastningen ska fungera felfritt. Man lockar fram farliga sidor hos sin fyrbente vän....glöm inte VÄN.
Träning träning och åter träning. Ställ kärran vid en vägg eller staket och ha lina på ena sidan och ta det COOOLT...ta ett steg i taget.
Det låter inte som din pålle har panik utan kanske har fått oönskade egenheter, han testar om om det är okej att lajja runt vid lastning, han kanske har separationsångest...vem vet.
Lycka till och kämpa på, ge dig inte.
Okej, men då är det nog någonting som han finner obehagligt med själva transporten. Annars brukar de ju vara lättare att få in när man ska hem. Har du provat att köra honom brett?
Håller med.. Att lasta med linor funkar bra med min häst som är lite småjobbig, inte rädd men envis som satan. Jag brukade lasta honom och låta honom stå i kärran och äta sin middag, för att få det att bli en trevlig upplevelse istället för något negativt.
Nu när jag lastar så räcker det att snudda honom med linan på baken, så går han på, men han går inte på utan linor
Det blev värre en period när jag gjorde en grej av det och absolut skulle försöka få in hästen UTAN linor.
Vi bråkade och vid ett tillfälle var det säkert 3-4 st som "hjälpte" till men det blev bara värre..
Min häst låser sig direkt om han får någon som tar tag i grimman "bestämt" och försöker dra in honom i släpet. Då slår backen i.
Ta det lugnt. Sätt upp linorna innan hästen ens sett släpet. Lägg dem på backen.
Låt någon cool person leda hästen i grimskaft och gå före hästen med slack på grimskaftet. Promenera utan tvekan in i släpet. Vid minsta antydan (kan vara ett öra som vinklas bakåt) till tvekan hos hästen höjer linföraren/na linorna - viktigt att timingen är precis. Den som håller i grimskaftet ska bara hålla - inget dragande!!! Helst inte vända sig mot hästen heller utan stå med sidan till den så att den går framåt - annars kan "trycket -energin" från den som håller i grimskaftet mota hästen istället för att bjuda in i släpet.
Om hästen går vidare gör inget mer. Om den stannar lägg om linorna men även här var noga, bjuder hästen framåt så stanna där. Det viktigaste jobbet här har linföraren, så den som känner hästen bäst bör vara med och styra upp och läsa hästen. Och blir det fortsatt stopp här skulle jag ha börjat om - innan man utsätter hästen för att bli "inlyft".
Vad gör ni oftast när ni är ute och åker?
*kl*
Hur mår DU när ni ska ut och åka? Vilka förväntningar har du på det ni ska göra och på hur hästen "ska" bete sig? Det är här "vardagsåkningen" kommer in i bilden. Oftast går det bra att lasta när man inte MÅSTE någonstans, har tider att passa etc. Försök låna ett släp och åk utan krav.
KL
Nu har jag endast skummat igenom tråden och jag hade aldrig kunnat gissa att det är såpass många som använder spö och linor mm för att transportera sina hästar.
Linor tycker jag är okej om de används rätt dvs inte för att dra in hästen, utan när hästen stannar på rampen kan linan läggas runt bakdelen för att hästen skall flytta baken, men en del hästar kan bli rädda av linorna och då tycker jag att de ska undvikas.
Lastproblem sitter inte i kroppen/styrkan, om man däremot ger hästen tid att tänka samt tänker till lite själv bör det inte finnas så stora lastproblem att man behöver använda spö mm.
I boken "Tänk som din häst" av Michael Peace och Lesley Bayley finns bra tips.
Min kommentar är att du har redan i rubriken visat din inställning till din häst och det är där du behöver ändra dig enligt mig. Hästar sätter enligt min åsikt inte bråk i system. Däremot blir de felhanterade och hästägaren är oftast den som orsakar problemen.
Ett grundläggande problem hos många hästägare är att de inte tar sig tillräckligt med tid att hantera sin häst. Stress och hästhantering är en dålig kombination.
Krocket