Konfirmerad i en väldigt "modern" stadsdelskyrka med ung präst. Vi pratade mest om etik, hur en vill vara som människa mot andra etc. Men knappt om vad personlig tro innebär eller teologiska frågor. Gick sedan ur kyrkan när jag fyllde 18 lite av allmän aversion mot auktoriteter, leta med känsla att vara lurad om vad man ställde upp på när man konfirmerade sig.
Men jag är mycket nära knuten till det kulturarv som är oupplösligt länkat till svenska kyrkan, både det materiella och det immateriella. Går gärna på adventsgudstjänst och julotta utan att tro, ser det som jämställt med att gå till midsommarfirande och majbrasa som också är delvis vidareutvecklade versioner av ett gemensamt kulturarv som också har sina rötter som delvis är av religiös natur. Älskar miljön i byggnader och på kyrkogårdar, kontemplativt och stämningsfullt på något vis.
Man ska också komma ihåg att i äldre tider fanns inte ens en uppdelning mellan religiöst och icke-religiöst i världsuppfattningen så jag tänker att vi med sekulariserade ögon överskattar vad den religiösa kopplingen innebär.
Hade kunnat gifta mig i kyrkan också, men då med enkelt upplägg i litet kapell (kommer dock aldrig att ske) och vill ligga på en "riktig" kyrkogård med gammal kyrkobyggnad, inte separat begravningsplats.
En förutsättning för detta är dock Svenska kyrkans icke-missionerande stil. Den som vill komma gör det på sina villkor och vi frågar inte om saken. Stilen i frikyrkor och liknande samfund som pratar mer om frälsning och aktivt vill värva folk till tron känner jag ogillande mot. Hade en kusin som var kantor och gift med en diakon, de talade nästan bara om människor, inte om tro och teologi, när de pratade om sitt församlingsarbete. Hon kunde tala som sin egens tros betydelse för sin egen motivation i det hon gjorde, men lade inte vikt vid vilken tro den som sökte hjälp hade.
Nu hade jag gått med igen för att solidariskt betala min del av det samhällsarbete som de gör (t.ex. krisgrupper vid olyckor, socialt arbete för de som faller utanför kommunens insatser, och här på orten öppen förskola) om jag haft bättre ekonomi.