Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vår dotter lekte brandkår när hon va två-tre år och instruerade mig: ”Mamma, om det bölja blinna som fan, då få du linga blandkååålen” Då funderade vi ett varv och har försökt att inte svära inför barnen. Visst händer det någon gång ibland, men vi försöker verkligen tänka särskilt på det. Vi har inte sagt till barnen att de inte får svära utan jag upplever det som att de inte svär när vi inte svär helt enkelt.
Jag svär varje dag skulle jag tro. Mina barn svär inte speciellt mycket, eller aldrig typ. De äldsta är 10 och 12 så man kunde ju tro att de skulle svära hejvilt om barn nu alltid tar efter men nej. Mer jag som får höra "nu svor du igen mamma!" så de är nog införstådda med att man kan välja sina tillfällen att svära och att det inte socialt accepterat att göra överallt. Så det är inget jag oroar mig över att de ska ha svärord i varenda mening i sitt vuxna liv och sen hör det väl till livet att ta till ett svärord ibland. Det man kan göra är väl att be barnen använda orden när det är mer rättfärdigat. Tappar tex min son en tegelsten på sin fot får han svära bäst han vill, det hade garanterat jag gjort
Jag har inga barn men svarar ändå.
Jag hade nog rätt lätt för att svära när något gick fel, till jag fick en ny lärare som svor hela tiden. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men hen svor minst en gång i varje mening och på 1 timme svor hen över 120 gånger (jag försökte räkna, men missade säkert flera). Även om jag inte var i närheten av den mängden svordomar, utan mest svor när något gick fel, tyckte jag det var väldigt fult och för mycket. Så jag bestämde mig för att inte svära mer och slutade med det, fast jag får erkänna att jag har börjat svära mer sedan hen slutade vara min lärare (6 månader sen).
Jag har inget emot att andra svär, oavsett på svenska eller andra språk. Jag anser inte heller att det är fel att svära inför barn, däremot åt barn (eller vem som hellst). Tex om föräldern bränner sig på spisen och säger "aj, jäklar vad ont det gjorde" eller om Kalle spiller ett glas mjölk och föräldern/annan vuxen säger "men Kalle för i helvete varför gjorde du såhär?" så är det två olika saker i min värld.
Jag har ju som sagt inga barn... men många yngre kusiner. De minsta är 3 och 5 och om de svär skulle jag förmodligen säga "men varför sa du så?" eller inte reagera alls. Det beror lite på vilket ord de sagt, det är ju tex skillnad på att säga "shit", "fan" eller könsorden (det ena på F och det andra på K.. är rätt emot de orden, och kan inte skriva dem), men även hur de använder orden. Skulle de sjunga svordommar som en ramsa skulle jag fråga "varför säger du så?" men ett enstaka ord skulle jag inte reagera speciellt mycket på. Däremot kusinerna som är äldre, 12 och 10, skulle jag inte bry mig om vilka ord de säger, då tycker jag att man själv kan ta ansvar för sina ordval och vet vad som är rätt och fel.
Jag tror inte på att anmärka för mycket heller, då blir det istället ett "hemlighetslagt" ämne där barnet inte vill svära inför föräldrarna men kan göra det i kompisarnas sällskap. Alltså har "två olika språk", ett hemma och ett i skolan. Jag tror det kan bli jobbigt för barnet, det blir som två skiljda världar och jag kan tänka mig att det då blir jobbigt att ta hem vänner för att man "måste" vara en annan person hemma inför föräldrarna. Jag är en sån som tror på ärlighet och för mig känns det som att ljuga om man är två helt olika personer i två olika sällskap. Missförstå mig rätt, de flesta är lite olika i sin personlighet beroende på vilka de är med, men jag tänker att man som vuxen bestämmer själv och inte på samma sätt har föräldrarna "över sig" som anmärker på om man säger "skit" eller inte säger "skit".
Jodå, här svärs det väl en del - både vi och barnen För mig är det ingen stor grej i sig, utan jag tycker det är betydligt viktigare att lära barnen nyansskillnader, alltså i vilka sammanhang det är ok/inte ok och vilka ord man absolut inte använder. Det är ju en enorm gradskillnad på att vråla fan eller helvete när man slår i stortån, mot att kalla någon för jävla hora, liksom.
Ja, jag ber barnen vårda sitt språk ibland (framför allt när skit- blir det dominerande förstärkningsordet) men jag skulle inte säga något om normala svordomar eller ramsor i tegelsten-på-foten-situationen.
Jag har inte sett det ur den synvinkelen innan, alltså att det är en språklig kompetens att kunna anpassa språket efter vem/vilka man umgås med. Men nu när du säger det håller jag helt klart med om att det inte alls behöver vara dåligt att prata på olika sätt beroende på vem man är medJag håller med om att det är stor skillnad på att svära med barn närvarande och att svära åt barn!
Däremot vet jag inte om det är så illa att tala på olika sätt med olika personer, jag tänker nog snarare att det är en bra lärdom och språklig kompetens. Jag pratar ju själv inte likadant med mina kompisar som med mina barn, så jag tänker att det inte är så konstigt om det är detsamma för barnen vilket jag också sagt till min äldsta (som snart är nio) - att jag förstår att han pratar på ett annat sätt med sina kompisar men att jag vill att han pratar städat med mig (och inför småsyskonen ).