Såhär funkar det (OBS, förenklat):
Alla barn ärver lika, men om det finns en efterlevande make/maka ärver denne före ev gemensamma barn. Men barn som inte är gemensamma ärver före en efterlevande maka. Antag att din kk gifter sig och får tre barn med sin fru. En fjärdedel av kvarlåtenskapen är då din dotters arv efter biologiska pappan. Övriga tre fjärdedelar ärver frun och när hon är död ärver de andra tre barnen.
Skulle kk avlida före sina föräldrar är din dotter arvinge till sin pappas del av farföräldrarnas kvarlåtenskap tillsammans med övriga barn som pappan har. I exemplet ovan: kk har tre barn till, antag att kk också har ett syskon. När farmor avlider ärver kk och hans syskon, om kk är avliden delas hans andel på kk:s fyra barn. Din dotter får en fjärdedel av hälften av farmoderns kvarlåtenskap.
Detta behöver inte kk alls godkänna utan sker automatiskt i och med att pappren är skrivna. Boutredningsmannen är skyldig att ta reda på vilka arvingar som finns.
Om du senare i livet skulle gifta dig med någon som vill adoptera din dotter, och du och kk går med på detta är dottern inte längre berättigad att ärva kk utan ärver istället sin adoptivfar. KK kan vägra adoption om dottern är under 18 men efter 18 väljer hon själv.