Familjerätten

Sv: Familjerätten

kl

Många pappor som aldrig tidigare brytt sig om sina barn ex. inte tagit ut pappaledigheter osv de är benägna att strida och bråka hur långt som helst.

Oftast handlar det ju om problemfyllda relationer och skilsmässor där dessa pappor sedan bråkar om barnen fast det egentligen handlar om att de vill bråka med kvinnan och utöva kontroll på henne. Att manipulera är ju vardagsmat för dem.
Man kan bara hoppas att familjerätten som egentligen bara består av vanliga människor kan skilja på vilka som är vilka. För många barn blir ju oändligt lidande när "dåliga" pappor drar nytta av dagens samhälles inställning till att pappor är lika kapabla som mammor.

Precis som Calazirya skriver så är sådana här inlägg något som fortsatt gör att kvinnan ses som den viktigare föräldern.
I dina ögon så blir alltså inga barn lidande av att "dåliga" mammor drar nytta av att samhällets inställning är att mamman är primarförälder.
I dina ögon handlar pappors "stridsvilja" enbart om en önskan att förstöra för mamman och mammors "stridsvilja" enbart om en önskan om det bästa för barnet.

Varje gång jag läser eller hör något sådant här så blir jag mörkrädd. Givetvis finns det olämpliga pappor men det finns lika självklart olämpliga mammor. Det finns helt enkelt olämpliga föräldrar.

Om jag och min partner skulle hamna i en tvist om vårt kommande barn så hoppas jag av hela mitt hjärta att tvisten avgörs med barnets bästa för ögonen och utan någon förutsättning om att jag skulle vara en bättre förälder av den enda anledningen att jag har klämt ut ungen. Jag vill att beslutet ska baseras på var barnet har de bästa förutsättningarna för att må bra.

I mina ögon är det här ett långtgående problem med flera problemskapare. En problemskapare är givetvis de pappor som bråkar för att skapa en jobbig tillvaro för exet. En annan problemskapare är givetvis de mammor som vägrar låta pappan ta ut föräldraledighet eller på annat vis ta ansvar för barnet. Ytterligare en problemskapare är de personer som uttalar en norm om att mamman alltid agerar med barnets bästa för ögonen och pappan alltid agerar med en önskan att förstöra så mycket som möjligt.

Ditt inlägg ger mig ännu en gång en insikt om att jämställdhetsarbetet inte har kommit särskilt långt på den här fronten och att det finns väldigt mycket kvar.
 
Sv: Familjerätten

Som med allt som hanteras av en mänsklig hand skulle jag säga, huruvida rättvist det är går ju att diskutera. Jag hoppas Görel återkommer till tråden med sin syn på det. :)
 
Sv: Familjerätten

Givetvis kommer det alltid att finnas en mänsklig "felmarginal" men frågan är hur stor den får vara och hur mycket ett resultat får baseras på var man bor. Hur mycket rättssäkerhet ska medborgarna kunna kräva?
I skolvärlden finns betygskriterier och något åtminstone hyfsat klart att överklaga om något blivit fel. Inom sjukvården finns instanser att överklaga till. Inom arbetslivet finns lagar som reglerar diskriminering.
Givetvis finns det lagar och riktlinjer även i det här området men många är ju rätt omöjliga att påvisa brott mot.
 
Sv: Familjerätten

Jämställdhetsdebatten handlar om något helt annat än det här. Det här handlar ju om att två föräldrar hamnar i en konflikt där en tredje part, familjerätten, ska bevaka barnets intresse i konflikten och verka utifrån barnets bästa. Där har ju på något sätt båda föräldrarna gått bet. Det som diskuteras här är ju hur familjerätten agerar.

Det är faktiskt så att väldigt många pappor i vårat jämställda land vill/förmår inte alls vara så jämställda i föräldrarollen bara för att Försäkringskassan delat upp föräldraförsäkringen. Så långt har vi ju inte kommit att alla delar samma syn på jämställdheten. Då skulle ju inte heller toppen eller för den delen mittskiktet av Sveriges näringsliv vara så mansdominerat heller.
 
Sv: Familjerätten

Det är jag överens med dig om, många fäder väljer att ta den mer passiva rollen i sina barns uppväxt med allt vad det innebär, det är självvalt och rätt bekvämt tycker nog vissa att inte ha huvudansvaret för barn. Men dessa ska inte få färga av sig så att dom pappor som faktiskt står upp och tar sitt ansvar ska förlora i långa loppet. Det är ju fortfarande så att normen i Sverige är att mamman är den självklara föräldern i många avseenden, det går inte att diskutera bort.
 
Sv: Familjerätten

Så du tycker på fullt allvar att det här inte är en viktig del av jämställdhetsdebatten? Du anser inte att det är ett problem att så många har åsikten/fördomen att mammor alltid är bättre föräldrar? Du tycker inte att föräldraskapet är en väldigt viktig del av jämställdheten?

Det är för övrigt väldigt många mammor som inte alls är intresserade av ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen, också. De är fullt nöjda med att få ta största delen av föräldraledigheten. Är det helt okej?

För övrigt kommer inte jag och min sambo dela lika på föräldraledigheten. Inte ens i närheten faktiskt. Jag kommer nämligen bara ta ut de 60 dagar som jag måste ta ut själv. Resterande dagar kommer sambon ta ut. Inte tusan är det jämställt men för vår del är det den överlägset bästa lösningen. Ekonomin är inte ens huvudsyftet vilket det brukar vara för många. Huvudsyftet är att vi på så vis får klart fler timmar tillsammans som familj. Gör det oss till en ojämställd familj?
Som jag ser det är inte uttag av föräldradagar den viktigaste biten även om den i många fall speglar familjesituationen. Där finns det så mycket annat som spelar roll, t.ex. arbetslöshet, studier, sjukdom och för den delen ekonomi. Dock är det väldigt viktigt att båda föräldrarna är delaktiga i barnets uppväxt, rentav avgörande.

Att det är ett problem med frånvarande pappa i uppväxten är självklart. Men där tror jag att problemet ligger djupare än att papporna helt enkelt skulle bry sig mindre om sina barn. Och det är ett problem där alla föräldrar måste dra sitt strå till stacken, såväl pappor som mammor.
 
Senast ändrad:
Sv: Familjerätten

Tänkte höra om hur folk (egentligen främst män) upplever familjerätten som. Jag har letat och Googlat och pratat med fäder och än det ena med det andra och får då uppfattningen att: Familjerätten går i stora drag efter vad KVINNAN säger/påstår mm. Är det så ?

Är det så att familjerätten har en högst förlegad syn ? Kvinnan har i princip för det mesta rätt OAVSETT vad hon gjort ? Vore det annorlunda om merparten som jobbade där var män ?

Måste alltid män strida för sin rätt ? Det verkar ju som att: Män måste göra dubbelt arbete för att bevisa sin sak, medans kvinnan bara behöver prata lite lätt om ditt eller datt ?

Hur är det ? Jag har bara info om de som vart där....alltså pappor som vill, men blir motarbetade av familjerätten och mamman. Mamman har rätt...Hur kommer det sig egentligen ??

Barnens rätt framför allt som någon också påstår.
Jag har upplevt familjerätten i två olika kommuner. Den ena kommunen kände jag mig som mamma att pappan verkligen klarade av att manipulera och få sin vilja igenom i mycket. Den andra kommunen kände jag att barnet sattes i centrum och föräldrarna inte togs sådan hänsyn på det viset.
Att det skulle blåsa några speciella "mammavindar" på familjerätten har jag inte personligen upplevt och heller inte hört om..
 
Sv: Familjerätten

Nej, det är lite blandat vart dom bor. en del mindre ort, men en del i storstad.

Men många gånger ställer sig ju familjerätten bakom den som skriker högst, nämligen kvinnan. Nu senast, en nära vän (en i familjen) vill inget hellre än att få normalt umgänge med sina 2 barn. Familjerätten klappade han lite på huvudet och sa: Bara så du vet har du inga rättigheter...barnen har det men inte du. Jamen det visste han väl, men barnen VILL träffa sin pappa, men mamman saboterar....varför har hon alla rättigheter för då ?????

Men mamman i detta fall verkar ha alla rättigheter som finns. Hon får idka umgängessabotage, diktera upp helt horribla villkor, vägra låta barnen få umgänge OM hans nya tjej är där, anmäla honom för påhittade saker...och familjerätten bara backar upp henne.:confused::confused:



Hon är en sån jävla bitterfitta denna mamma....inte tusan ser hon till barnens bästa, nej då, hon är bitter så det skriker om det eftersom pappan INTE tog tillbaka henne när HON gjorde slut för femtielfte gången.


En fråga ? Hur ser könsfördelningen ut på familjerätterna ? Är det mest kvinnor som jobbar där eller går det jämt ut ?
 
Sv: Familjerätten

Barnen bästa ska komma i första rummet är vackra ord, men de betyder ingenting i praktiken.

Barnens rätt till bägge föräldrarna är oftast också bara ord. Barn har inte en sådan rätt utan har att förlita sig på att deras föräldrar klarar av att ha någon form av samarbete efter skilsmässan. Om inte, får barnet hoppas att dess mor inser att det behöver en far och kan klara av att hantera det utan att drabbas av svartsjuka. Domstolarna är tyvärr rätt maktlösa att hantera dessa tvister och socialnämnderna är oftast partiska.

Som sagt umgängesrätt är pappans enda rätt (det heter iof att det är barnet som har rätt till umgänge, men också det verkar vara tomma ord).

Tyvärr, fina ord men betyder noll.
 
Sv: Familjerätten

en bekant råkade ut för diametrala motsatsen, då familjerätten höjde pappan till skyarna och försökte få mamman att förstå att man ska vara tacksam för att pappan alls engagerar sig och då får man stå ut med att det inte alltid blir så bra, även om det går ut över barnet... *typ*

Har också den uppfattningen, (om det inte är jag som är din bekanta) :laugh:

Pappan hotade med det ena och det andra, ville inte gå med på några lösningar alls, då gällde det en hellammande 5 månadersbebis, där pappan ville ha umgänge 7 mil bort, allt annat var uteslutet, pappan fick skrika och gorma och hota som han ville ingen sa ifrån.

Familjerättens kommentar var "Var glad att han vill engagera sig" och det värsta av allt "Ibland måste barnets bästa stå tillbaka för att barnet skall ha kunna ha en närvarande pappa"

När pappan några år senare blev dömd för bla olaga hot och trackaserier verkade FR få upp ögonen litegrann, iag såpass mycket att de inte tyckte det var aktuellt att gå dit mer, och pappan höll med, eftersom de helt plöstligt ifrågasatte vad han sa, det tålde inte pappan så han hade heller ingen lust att gå dit.
 
Sv: Familjerätten

"Ibland måste barnets bästa stå tillbaka för att barnet skall ha kunna ha en närvarande pappa"

Har vi varit på samma familjerätt eller finns det någon manual som puckon kan ta till? Jag fick höra samma sak när sonen för femtioelfte gången förgäves väntat på pappan som inte hade lust att träffas (igen) den dagen trots att han själv hade bestämt datum och tid :grin:
 
Sv: Familjerätten

Har vi varit på samma familjerätt eller finns det någon manual som puckon kan ta till? Jag fick höra samma sak när sonen för femtioelfte gången förgäves väntat på pappan som inte hade lust att träffas (igen) den dagen trots att han själv hade bestämt datum och tid :grin:

Mycket möjligt att vi har, om inte annat låter det så :crazy:

Något annat som också var märkligt var att pappan under sina umgängen varken behövde tvätta barnet, byta kläder eller ens ge honom hans medicin...för han var ju pappa och då fick ju saker lov att ta sin tid, det fick man ju ha "översende med"

Undrar om de sagt samma sak till mig om jag som mamma inte hade lust att lära mig tvätta av barnet, byta kläder ens tyckte det var viktigt att sköta medicinering?

Men det var klart att jag som mamma skulle jubla av lycka och tacksamhet att pappan ens orkade komma och hämta sitt barn, kanske vid varannat umgänge :confused::mad:
 
Sv: Familjerätten

Och följande citat finns där:
Utgå från moderns uppgifter
Det är moderns upplysningar som ska vara utgångspunkten i en faderskapsutredning.
Socialnämnden är dock inte bunden av moderns ståndpunkt.
Socialnämndens utredningsskyldighet i faderskapsärenden går så långt att
utredaren har rätt att begära uppgifter från utomstående även utan moderns
medgivande. Det kan bli aktuellt om hon t.ex. lämnar knapphändiga uppgifter
eller vägrar medverka i utredningen.

Uppgifter från utomstående
Om utredaren får uppgifter från någon annan än modern om att en viss man
kan vara far till barnet, bör modern få bemöta uppgifterna innan utredaren
bedömer om mannen ska kontaktas.

Som jag tolkar det så kan en man glasklart väcka en faderskapsutredning även om mamman vägrar medverka i utredningen eller nekar till att känna till den mannen. Givetvis med beaktande av situationen men omöjligt är det inte.
I mina ögon vore det rättsvidrigt om kvinnan kunde välja att knipa käft eller neka till att ha haft sexuellt umgänge med den man som själv sökt upp socialnämnden och socialnämnden skulle nöja sig med det.
 
Sv: Familjerätten

Mycket möjligt att vi har, om inte annat låter det så :crazy:

Något annat som också var märkligt var att pappan under sina umgängen varken behövde tvätta barnet, byta kläder eller ens ge honom hans medicin...för han var ju pappa och då fick ju saker lov att ta sin tid, det fick man ju ha "översende med"

Undrar om de sagt samma sak till mig om jag som mamma inte hade lust att lära mig tvätta av barnet, byta kläder ens tyckte det var viktigt att sköta medicinering?

Men det var klart att jag som mamma skulle jubla av lycka och tacksamhet att pappan ens orkade komma och hämta sitt barn, kanske vid varannat umgänge :confused::mad:

Ja det är nog samma vi varit hos :crazy: Att dottern skulle ha laktosfri kost och smörjas två gånger om dagen var nog för att de skulle anse att jag var en jobbig mamma som ställde till det för pappan :grin: Pappan skulle ju inte behöva bry sig om sådant, han skulle ju bara kunna umgås med sina barn när han hade lust.
 
Sv: Familjerätten

Ja det är nog samma vi varit hos :crazy: Att dottern skulle ha laktosfri kost och smörjas två gånger om dagen var nog för att de skulle anse att jag var en jobbig mamma som ställde till det för pappan :grin: Pappan skulle ju inte behöva bry sig om sådant, han skulle ju bara kunna umgås med sina barn när han hade lust.

Låter inte bättre du...

Pappan-Duktig
Mamman-Ivägen.
 
Sv: Familjerätten

Ett annat fall som jag hade insyn i kunde mamman däremot göra vad som helst. Hon krävde polisnärvaro när barnen skulle lämnas över, kontaktman och diverse annat eftersom han gjorde misstaget att lämna henne.

Det kanske finns mer bakom än du känner till, det är nog inte så enkelt att bara "kräva" såna saker...
 
Sv: Familjerätten

Det kanske finns mer bakom än du känner till, det är nog inte så enkelt att bara "kräva" såna saker...

Tänker lite samma där, kan man verkligen få sådant bara för att man vill bråka/jävlas?

Trodde såna beslut var tvungna att grundas på något mer än bara en förälders vilja att bråka med den andra.
 

Liknande trådar

Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka...
2
Svar
26
· Visningar
3 836
Senast: Anonymisten
·
  • Låst
Relationer Gammal användare, men nytt konto, mest på grund av att jag... vet inte, men nästan skäms över mina egna tankar? Jag vet att det finns...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
23 190
Senast: Gunnar
·
Övr. Barn Ska försöka fatta mig kort, vi är en normal familj med jobb och 3 barn. 1 pojke på 15 med Autism och drag av ADD. Förmodligen någon form...
20 21 22
Svar
427
· Visningar
62 170
Senast: lundsbo
·
Småbarn Här på forumet finns ju människor med olika erfarenheter, och jag skulle vilja ha lite hjälp och råd från er som har erfarenhet av...
3 4 5
Svar
88
· Visningar
9 691
Senast: Hyacinth
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp